Jutalomfalat a gazdinak

jualomfalat, kutya, jutifalat
Vágólapra másolva!
A jutalomfalat-ipar legalább annyira félrevezeti a gazdákat, mint a kutyatápreklámok. Profikat kérdeztünk a kutya jutalmazásáról és a tökéletes jutifalikról, amiknek a bolti változatát meg is kóstoltuk. Igen: én és a kiskutyám.
Vágólapra másolva!
Viki, a cuki amstaff örül a virslinek Forrás: Táfelspicc

Az üzletekben kapható jutalomfalatok nagy része alkalmatlan a termék rendeltetésszerű használatára: arra, hogy a kutyát a közös munka során motiváljuk, jutalmazzuk. Cserébe mind egy szálig alkalmasak arra, hogy amikor hazaérünk, lekapjuk a tasakot a hűtő tetejéről, majd boldogan beletömjünk a kutyába fél zacskó színes-szagosat. Tömjük, hiszen Blöki örül, és olyankor aranyosan felugrál a félhavi fizunkból vásárolt hernyóselyemszoknyánkra, aminek színéhez és mintájához tökéletesen passzol a jutifalidizájn.

Csontocska, szívecske és más miahijjákok

Egy állateledelbolt jutalomfalat-részlege nem sokban különbözik az emberi fajnak szánt cukorkákat értékesítő üzletnél. A hasonlóság nem véletlen, ezek a termékek a gazdát célozzák meg. De a kutya ideális jutalomfalatja nem a gazda színes-szagos, csont alakú, szív formájú és cukkerkedő igényeit elégíti ki, hanem szikár feladatot lát el, ahol a cél, a praktikum és a kutya állnak a középpontban, nem a konzumidiótaság.

A kutya és a rendszer

Szerepéről és a tökéletes jutalomról a jól nevelt kutyák világában a Szentendrei Kutyasuli oktatóit kérdeztük. Mindegy, mikor kap a kutya jutalomfalatot, az a kérdés, mit erősít meg a gazda. Az időzítés a fontos, akkor kell jutalmazni, amikor a kutya viselkedése a gazda számára kívánatos. Ilyenkor jön be a tanítás, így lehet neki tanítani ültetést, fektetést, lényegében bármit, ahogy azt is, hogy felugráljon, ha valakinek ez a célja.

Márpedig ha a gazda hazaérve jutalmat ad a hisztiző kutyának, akkor azt tanítja neki, hogy ha őrjöng, falatot kap. Így a kutya még jobban fog őrjöngeni, tehát a gazda öntudatlanul olyasvalamire tanítja, ami őt zavarja. Holott ha a pár perccel később lenyugvó, leülő kutyának adna falatot, felhagyna az ugrálással.

Az eszményi fizetés

A jutalomfalat olyan, mint a fizetés. Ha azt akarja a gazda, hogy a kutya jól dolgozzon, jó fizetést ad neki. A száraztáp - sok gazda gondolkodik ebben - ezért nem működik, mert azt eszi a kutya minden este, miért lenne pluszfizetés, ha a semmire is megkapja?

A jó falat csúszik, kicsi - egy perc alatt akár 20-30 darabot is kaphat a kutya tanítás közben -, szagos, jól szeparálható, jól megfogható, nem összetapadó, nem morzsálódó, nem széthulló, mert akár a legkisebb morzsa is elvonja a kutya figyelmét a feladatról. A virsli a legjobb. Felnégyelem a virslit hosszában, 3-4 mm vastagra vágom. A virsli az arányosan nagyobb, nem tapadó külső felület miatt kevésbé áll össze, jobban kezelhető, mint a párizsi. Egy virsliből kijön hatvan falat, egy órára érdemes 20-30 dekával készülni, mert ha marad, el lehet tenni, de ha elfogy, nem lehet tovább dolgozni.

Ami az eszményi, az a főtt máj. Például Mózes - egy nagy vizsla-német juhász keverék - nem szerette a szájába venni az apportot, de főtt pulykamájjal remekül rá tudtuk venni, majd amikor már lelkesen apportírozott, át lehetett térni egyszerűbben kivitelezhető jutalomfalatra.

Mózes, a finnyás Forrás: [origo]

Aki kifogásolná a virslik minőségét - van mit kifogásolni rajtuk - nézze meg a jutalomfalatok beltartalmát, és ha még mindig nagyon kényes, válasszon prémiumvirslit, magas hús- és alacsony sótartalommal.

A tartó sem mindegy

A kutyafelszerelés-boltokban lehet kapni jutalomfalat-tartót, de hiperekben vagy turkálókban száz forintért hozzá lehet jutni egy övtáskához, ami pontosan ugyanolyan jól látja el ezt a feladatot, és jobban is néz ki, mint az oldalunkra erősített flakonszerűség. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha egy sima séta alatt is adódhat helyzet, amikor van mit jutalmazni, és a célszerszámnak készített jutalomfalat-tartók nagyjából úgy mutatnak a körúton, mint egy katonai egyenruha.

Legyünk konzumidióták

Mivel mégiscsak gazdi vagyok, összevásároltam az elérhető jutalomfalatokat, és az egyáltalán nem válogatós Papesszal kielemeztük őket. Mivel nálunk már hagyománya van a kutyaeledel-kóstolásnak, Hajni után én is lementem kutyába.

Mi van a gyári jutalomfalatokban?

A jutalomfalat - például a műcsont - állateledel, pontosabban kiegészítő állateledel, és ugyanolyan higiénés és címkézési szabályok vonatkoznak rá. A jutalomfalatoknál is fontos feltüntetni az adagolást és a tápértéket, hogy beszámítsák az állat napi adagjába.

Tehát a gazdik tájékozódhatnak a csomagolásról - és tájékozódjanak is, mert például a cukor népszerű összetevő ebben a termékcsoportban, pedig nem sok keresnivalója van itt, hiszen a kutyák ízérzékelése fejletlenebb az emberénél, a szaglásuk a kifinomult.

A cukros falat másik hátránya: ahogy adtam a kutyának, a nyáltól csupa ragacsosak lettek az ujjaim, ami elég zavaró munka vagy séta során is.

Papesz várja, hogy legyen már valami. Bármi. Forrás: Táfelspicc

A teszt

A teszt egyszerű volt, Papesznak végre kellett hajtania egy feladatot, és kapta a jutifalit. Papesz nagy provokatőr és kissé proaktív, ha óriási a lehetőség, vezényszó nélkül is végignyomja a műsorszámot, kel, fekszik, pörög, forog. Így kíváncsian vártuk, lesz-e falat, amire bekapcsol, mert a kutyasuli pihenőperceiben is mindig arra a gazdára kattannak a kutyák, akinél a máj van.

A másik szempont az elfogyasztási idő volt, hiszen tanítás közben nincs idő rágni, hamm, és nyeli is a kutya. A termékeket ezért igyekeztünk jutalomfalat-méretre vágni, mert jellemzően ezek darabonként 3-10 falatot is kiadnak.

Mlsoun Liver Sticks - 130 g, 450 Ft
cukor, gabonafélék, egyéb állati összetevők (4% máj), olajok, zsírok, növényi melléktermékek, aroma, tartósítószer, antioxidáns

Büdös, kekszszagú rudak, ollóval az ötcentis rúd remekül szeletelhető kb. nyolc darabra, ezért a termék első ránézésre ígéretesnek tűnik.

Papesz: Rögtön betolja, hamm, nyeli is lefelé. A cukor mint legelső összetevő aggasztó.
Anna: Iszonyú édes, kissé májízű, amennyire ismerem a kutyák undorító ízlését, ez bizony pálya lehetne, de a cukor mint legelső összetevő eltántorít a használatától, és amúgy is idegesítően ragacsos az ötödik darab kiosztása után az egész kezem, pfuj. (Az állateledeleken is csökkenő sorrendben tüntetik fel a hozzávalókat.)

Amora Lobis pacal - 100 g, 499 Ft
hús és állati melléktermék (50%), gabona, ásványi anyagok, tartósítószer, színezőanyag

Igazán undorítóan dögszagú, háromfelé vágható csontocskák.

Papesz: Tolja, nyeli, az első után kezdődik a provokáció, bejön neki.
Anna: Szeretem a pacalt. Szeretem a pacalt. Szeretem a pacalt. Teknőseledel-ízű, érdektelen cucc, a kutya imádata töretlen, nincs benne semmi fölösleges adalék, ezért akár jónak is mondható.

Vitakraft Beef Stick vadas - 12 g, 240 Ft
hús és állati származékok (92%, ebből vad: 8%), ásványi anyagok, növényi származékok, gabona

Brutális húsár, a rúd cserébe szuperül szeletelhető, és a nem paprikás stílust követő kolbászokra jellemző az illata.

Papesz: Hamm, nyeli, örül.
Anna: Ettem már rosszabb kolbászt, ami olcsóbb volt.

Kennel's Favourite Semi Moist Snack - 150 gr, 750 Ft
gabona, hús és állati származékok, cukor, olaj és zsír, tej és tejszármazékok, ásványok

Tipikus színes cukitermék. A teknőseledel-szagú kis csontocskákat tízfelé lehet vágni, és eddig ez a legbüdösebb, ami a kutyának jó, cserébe durván morzsálódik, ami viszont használhatatlanná teszi.

Papesz: Ennek is örül. Kutya fajtájú, jelentős hajléktalanmúlttal rendelkező tesztalanyunknak, úgy tűnik, mindegy, a büdi falatokra kivétel nélkül lelkesen dolgozik.
Anna: Cukros teknőseledel. Ember fajtájú tesztalanyunk se túl bonyolult, bár ő nem szereti az édeset, és nem akar sok cukrot adni a kutyájának.

Mini Bones füstölt - 50 g, 350 Ft
gabonafélék, cukor, hús és egyéb állati összetevők, olajok és zsírok, szárított savó, növényi melléktermékek, aroma, karamell

Az, hogy a füstíznek mi jelentősége van egy kutya számára, nehéz megérteni, cserébe a yorkie-falat remekül darabolható háromfelé.

Papesz.: Ezt bizony rágnia kell, melóra használhatatlan.
Anna: Még egy édes teknőseledel, ráadásul beragadt a fogaim közé, megértem, mit rágódott rajta Papesz. Brrr. És füstíznek sincs nyoma, cserébe melaszosan cukros és ragacsos tőle minden.

Bár nem vagyunk túl nagy véleménnyel a vörösárukról, de a jutalomfalat-iparban bizony a virsli a császár. Aki pedig házilag sütne akár másik gazdinak is ajándékozható cuki falatokat a kutyájának, itt talál receptet kutyapuszira és zabfalatra.