Ön is lehet zombi egy King-regényben

Vágólapra másolva!
Tizenhat író aukcióra bocsátja a lehetőséget, hogy a legtöbbet ajánló nevezhesse el egy történetük főhősét, így akár az is előfordulhat, hogy hamarosan a boltokban találkozhatunk Tibi, a zombi történetével.
Vágólapra másolva!

Stephen King és John Grisham - csak két név azon tizenhat bestselleríró közül, akik eladásra kínálják könyveik szereplőjének elnevezési jogát. A szerzők az akcióval pénzt gyűjtenének egy kaliforniai non-profit közösségnek, mely az információ és önkifejezés szabadságát hirdeti, jogi segítséggel látva el mindazokat akik épp a szabad véleménynyilvánítás kapcsán kerültek bajba. Az egyes írók ajánlatainak részleteit (merthogy mindenki egy kicsit mást kínál) az eBay aukciós weblapon tették közzé, ahol szeptemberben lehet majd licitálni.

Stephen King például a Cell című regénye egyik szereplőjének nevét kínálja fel. A könyv várhatóan 2006-ban, talán 2007-ben kerül majd a boltokba, akár a vásárló saját nevével a főszerepben. King felhívja a figyelmét a licitálóknak, hogy a Cell egy olyan történet, mely tele van erőszakkal és zombikkal, akik az emberi agyat elpusztító hibás mobiltelefonjelek hatására kelnek fel halottaikból. "Olyan, a könyv mint az olcsó whisky: bűnrossz, mégis rendkívül kielégítő" - mondja a tervezett könyvről King, melyben lehetőség van arra is, hogy a névszponzorált karakter a történetben meghaljon, ám ez esetben női nevet kell viselnie.

Kinggel ellentétben Grisham biztosítja, hogy az általa eladásra kínált karakter pozitív hős lesz regényében. Amy Tan és Nora Roberts esetében viszont zsákbamacskára lehet licitálni, ugyanis ők semmilyen biztosítékot nem vállalnak a szereplő jellemét illetően. Van még a felhozatalban mesehős egy illusztrált történet figurája is, választani tehát bőven van miből, bár egyes írók kikötik, hogy "a név kiejtésében és/vagy írásában lehet némi módosítás".

A szervezet egyik munkatársa, David Greene szerint a rajongók érdeklődése máris óriási. Reményei szerint 50 és 60 ezer dollár közötti összeget sikerül majd összehozni, s a várakozások nem alaptalanok, korábbi hasonló próbálkozásokat figyelembe véve.