Két kérdés a Potter-rejtély megfejtéséhez

Vágólapra másolva!
Lehetséges, hogy az újkori könyvkiadás kétségtelenül leghíresebb figurája nem éli túl kalandjait. Harry Potter, a bűvészinas folytatásos regényének 39 éves írónője, Joanne K. Rowling vasárnap egy felolvasáson megválaszolatlanul hagyta a kérdést, hogy mi lesz a sorsa regényhősének, feltett viszont  két kérdést, amelyen minden rajongónak érdemes elgondolkodnia.
Vágólapra másolva!

Rowling a szülővárosában, Edinburgh-ban rendezett nemzetközi írótalálkozón főleg fiatalokból álló hallgatóságnak tartott felolvasóestet. Miután letette a könyvet, afféle kötetlen beszélgetés alakult ki, s az írónő jó néhány eddig megválaszolatlan kérdésre most legalább sejtető választ adott. Így többek között arról is beszélt, vajon az ifjú Harry megéri-e varázslóvá avatását. Diplomatikus válasza így hangzott: "A sorozat hetedik kötetéig életben marad, főleg azért, mert nem szeretném, hogy megfojtsatok, de azt nem mondanám, hogy azon túl is élni fog még."

A marketingvarázslónak is joggal nevezhető Harry Potter alkotója szerint ennél azonban jóval fontosabb kérdések is vannak, ha meg akarjuk érteni a meseregény-ciklus mélyebb összefüggéseit. "Nem azon kellene gondolkozni, hogy vajon hogyan maradhatott életben Harry, hanem az, hogy miért nem halt még meg Voldemort? A másik kérdés, ami nagyon fontos lehet: vajon miért nem ölte még meg, sőt, egyáltalán miért nem próbálta soha megölni Voldemortot Dumledore?"

Joanne Rowling, aki Harry Potterjének világsikere révén gazdagabb II. Erzsébet angol királynőnél, jelenleg a sorozat hatodik kötetén dolgozik. A hetedik kötettel, amelynek címét még nem árulta el, tulajdonképpen befejeződne a bűvészinas története, az írónő pedig tervei szerint hosszú időre visszavonulna.