Vegetáriánus fesztivál - húsevőknek is

Vágólapra másolva!
Hisszük vagy sem, a magyar vegetáriánus konyha főztjei éppoly ízletesek, mint az ínycsiklandozó hagyományos ételeink. Nem hisszük, ugye? Győződjünk meg róla saját magunk! Erre ad lehetőséget a kóstolókkal és különböző programokkal tarkított VIII. Vegetáriánus Fesztivál, amelyre augusztus utolsó hétvégéjén kerül sor az Erzsébet-ligetben. A fesztiválra nemcsak a gyógyulni vágyóknak és azoknak érdemes kilátogatniuk, akik tudatosan érdeklődnek az egészséges életmód iránt, hanem azoknak is ott a helyük, akik vega barátaik lelkivilágával akarnak azonosulni (legalábbis egy hétvége erejéig), netán egy kis kalóriaszegény nassolásra vágynak.
Vágólapra másolva!

Minden rutinos vásárló szembesült már azzal a jelenséggel, mikor kedvenc boltja polcain egyre nagyobb területet foglalnak el a különféle bioélelmiszerek, sőt lassan minden sarkon áll egy biobolt. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a "bio-bőség" zavarában.

A vegetarianizmus nemcsak egy divatos, fel-felkapott szokás (amibe rendszerint a szomszéd, önmagát kereső tini lány bele-belebukik), hanem igazi életforma. Egy biztos, ha valaki felfedezi a vega-konyha csábító ízeit, no és az egészséges életmóddal is szimpatizál, bizonyára könnyűszerrel válik vega-baráttá.

Az Erzsébet-ligeti VIII. Vegetáriánus Fesztiválon minden érdeklődő megismerkedhet augusztus utolsó hétvégéjén a vegetáriánus emberek életmódjával, döntésük okaival, a növényi étrend különböző változataival és előnyeivel, és az is kiderül, miből lesz a vegetáriánus töpörtyű, ami a túrós tészta helyett a tofus tészta tetejére kerül, és hogyan készül az isteni somlói galuska csokoládé nélkül. A fesztivál programkínálata olyan sokszínű és változatos, hogy minden korosztály megtalálja a számára fontos információt és szórakozási lehetőséget, vegák és húsimádók egyaránt.

"S az ember nemcsak szívével és elméjével ember, hanem gyomrával és beleivel is." (Márai Sándor: Füves könyv). Éppen ezért fontos, hogy tudatosan táplálkozzunk, és erre egyre nagyobb is az igény. Nemcsak a vegetáriánusok száma nő évről évre, hanem az Egészség-vár Alapítvány és Vegetáriánus újság ingyenes rendezvénye is több ezer látogatót vonz minden esztendőben.

A vegetáriánusok többsége az állatok védelme miatt nem eszik húst vagy csak szimplán nem szereti, egyesek vallási okokból mellőzik étrendjükből az állati eredetű étkeket, másoknak egészségük vagy éppen életben maradásuk múlott azon, hogy hajlandóak voltak életmódot váltani. Valóban érdemes a vegetáriánus életmóddal barátkozni, annál is inkább, mert hazánk élen jár a rák és érrendszeri megbetegedések okozta halálesetek statisztikájában. Minden bizonnyal ez annak következménye elsősorban, hogy a magyaros konyha nem éppen a reformétkezés legkitűnőbb példája.

Forrás: Magyar Konyha
Gyümölcsös rakott szendvics A sivár vega-konyha sztereotípiája megdőlni látszik...

A magyarok vajon mindig is a nehéz, zsíros, kiadós étkeket kedvelték? Aligha. Gondoljunk csak bele, milyen nehéz lehetett volna elfoglalni a Kárpát-medencét pacalpörkölttel teli gyomorral, ráadásul lóháton. Őseink pedig nem azért tartották a nyereg alatt a húst, hogy az estére finom porhanyós legyen, hanem így óvták kedvenc lovuk hátát a nyereg okozta sérülésektől. (Még egy ősi mítosszal kevesebb.) Ősi receptek bizonyítják, hogy olyan gabonafajták (köles, hajdina) és fűszerek (zsálya, citromfű, csombor) szerepeltek az ősmagyarok mindennapi ételei között, melyeket a modern konyhaművészet újra kezd felfedezni és használni.

A VIII. Vegetáriánus fesztiválon neves szakemberek tartanak előadásokat, és hasznos információkra tehetünk szert a személyes konzultációkon is: mindkét nap 10 és 18 óra között természetgyógyászoktól kérhetünk testünk-lelkünk egészségét szolgáló tanácsokat. Olyan ismert személyiségek is megszólalnak, akik korunk valamely súlyos betegségéből épültek fel a vegetáriánus életmódnak köszönhetően. Természetesen a programkavalkádból nem maradhat ki a főzőverseny, a vegetáriánus lacikonyha (igen, lacikonyha létére vegetáriánus), a kedvcsináló ételkóstoló sem.

A fesztivál ideje alatt egészségjavító termékeket szerezhetünk be a kirakodóvásáron, a gyerekekre pedig játszóház vár, és a lelkesebb apróságok kipróbálhatják magukat a kézműves foglalkozásokon is. Természetesen lesznek koncertek és táncház, sőt harcművészeti bemutató is. Talán nem okozunk nagy meglepetést, ha eláruljuk, a fesztivál előadóinak túlnyomó többsége vegetáriánus életmódot folytat. Szombat este pedig vega-étkekkel megtömött hassal, ám mégis könnyedén táncolhatunk az utcabálon (próbáljuk csak meg ugyanezt csülökpörkölt után!).

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]