Woody Allen debütált színházi rendezőként

Vágólapra másolva!
Csütörtök este új oldaláról mutatkozott be a 68 éves Woody Allen. A New York-i off-Broadway-n bemutatták egy színművét, melyet maga is rendezett. Bár több filmjét alkalmazták színpadra korábban - köztük a Magyarországon is bemutatott Játszd újra, Sam!-et - ő maga sosem mozgott színházi közegben.
Vágólapra másolva!

Fotó: EPAWoody Allen első színházi rendezéséről leginkább annyit állapítottak meg a színikritikusok, hogy "tipikusan Woody-s". Ez persze nem meglepő, főleg annak fényében, hogy a Writer's Block című darabot maga is írta. Emellett pedig Amerikában - és szerte a világon - őt tartják az egyik legmarkánsabb stílussal és látásmóddal rendelkező művésznek, akinek minden filmjét mélyen áthatja saját személyisége és gondolkodásmódja.

Munkái közül már többet is előadtak színpadon - így pl. a Játsz újra, Sam!-et, melyet több mint 10 éve játszik sikerrel a budapesti Vígszínház -, ezeket azonban nem ő rendezte. Pedig állítása szerint többször is érezte már, hogy egy-egy ötlete jobban alkalmazható színpadra, mint filmre. 68 éves korában érett meg az idő arra, hogy maga instruálja a színészeket.

A Writer's Block című darabot a New York-i off Broadway egyik színháza, az Atlantic Theatre tűzte műsorára. A legendává vált művésznek annyi alkotói szabadságot adtak, amennyit egész élte során megszokott: senki sem szólt bele a munkájába. Woody Allen ugyanis csak feszültségmentes légkörben tud dolgozni, és igyekszik kollégáit sem frusztrálni. Az általa rendezett filmek forgatása jó hangulatban telik, amiről ő maga gondoskodik. A színészeket csak a legritkább esetben látja el pontos utasításokkal, legtöbbször hagyja őket önmaguktól kiteljesedni. Egy nyilatkozata szerint azért válszt jó színészeket, hogy azok megoldják a jelenetet az ő segítsége nélkül is.

A New York Times kritikája az előadásrólhttp://www.nytimes.com/2003/05/16/arts/theater/16BLOC.html

Ezúttal Paul Reiser és Bebe Neuwirth kapott tőle lehetőséget, akik hasonló tapasztalotokról számoltak be, mint elődeik. "Az egész próbaidőszak jókedvben telt. Szinte már luxusnak éreztem, hogy ilyen könnyedén dolgoztunk. Ültem pár órát Woody-val egy szobában, és viccelődtünk - ebből állt a felkészülés. A színház pedig átalakult egy kommunává. Nem őrködött felettünk a szigorú producer, nem volt körülöttünk nagy technikai felhajtás, szóval igazi öröm-munka volt" - nyilatkozta Reiser.

A két főszereplő természetesen így is remekelt, hiszen mindketten nagy múlttal rendelkeznek. Bebe Neuwirth elnyerte az amerikai színházi világ legrangosabb elismerését, a Tony-díjat (jelenleg pedig a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? című filmben látható a mozikban), Paul Reiser pedig sokszoros Emmy- és Golden Globe-jelölt (aki emlékezetes alakítást nyújtott egy perverz ügyvéd szerepében Liv Tyler partnereként az Érzéki csalódás című filmben).

A Hogyan veszítsünk el egy pasit... honlapjahttp://www.uipduna.hu/hogyanveszitsunkelegypasit10napalatt/Az Érzéki csalódás honlapjahttp://www.onenightatmccools.com/

Woody Allen azonban csak egy rövid kirándulást tett a színház világába, hogy aztán folytathassa filmes karrierjét. Leforgatta már az Anything Else című filmet, melynek utómunkálatai még hátra vannak. Ebben természetesen ő maga is szerepel Christina Ricci, Jason Biggs, és Danny DeVito mellett.

Gy. D.