Michael Cunningham: Az órák

Vágólapra másolva!
Michael Cunningham híres könyvével szerencsénk van: néhány héttel a könyv magyar megjelenése után már jön is a film. A díjnyertes és rendkívül sikeres regény az Ulpius kiadó különleges arculatú sorozatában jelent meg.
Vágólapra másolva!

Forrás: literati.netCunningham személyisége és regénye egyaránt irigységet gerjeszt. Az ötvenéves férfi a napfényes Kaliforniában nőtt fel, úgy néz ki, mint Clint Eastwood EU-konform változatban, könyve pedig olyan sikeres, mint kevés irodalmi mű az utóbbi években. És tényleg nem is rossz: olvastatja is magát, mélynek is érzi az ember, tele van irodalmi utalásokkal, kis Vízöntő-kori műérzékenység is van benne, New York és a SoHo, szépség is, szenvedés is, izgalmas is, művészi is.

Épp a fentiek azonban a regény hátulütői is egyben. Olyan, mintha Cunningham grammra kiszámította volna, hogy korunk menő attitűdjei közül miből mennyire van szükség a Pulitzer-díjhoz. AIDS kell bele, kicsi ezotéria is, kis mélabú, de azért életigenlő végkicsengés, és persze mindenképpen nőkről szóljon.

Rendelje meg a könyvet!http://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=61583&tag=10Az órák című film az [origo] filmklubban/szorakozas/20030219bemutatkozik.html

Ami tényleg jó a könyvben, az a három idősíkon párhuzamosan futó három történet, amelyeket Virginia Woolf Mrs. Dalloway című nagyszerű regénye köt össze valahogyan. Az egyik történet főhőse éppen Woolf, utolsó napjaiban, az öngyilkosság szélén. A második két történet szereplői olyanok, akiknek az életén maradandó nyomot hagyott a Mrs. Dalloway elolvasása - ennél többet elmondani poéngyilkosság lenne.

A történet tehát izgalmas, némi modorossággal lerontva, de még így is az év egyik legjobb kötete lehet.