Vágólapra másolva!
A könyv alcíme szerint bizniszregény, és valóban, az olvasó a négy és fél száz oldal végére érve teljesen átfogó képet kaphat napjaink pénzügyi világának működéséről. A szerző mesterien mutatja be a brókervilág árnyoldalait és néhány pozitívumát.
Vágólapra másolva!

Po Bronson, a könyv írója, az egész világgazdaságot működésben tartó tranzakciók összességét veszi górcső alá, igyekszik érzékletesen bemutatni az egész gazdaság működését. A virtuális pénz keletkezéséről, az információs közgazdaságtanról, az árfolyammozgások hátteréről készít kiábrándító leírást. Megdöbbentően ábrázolja a pénzpiacot és szereplőit, az egész rendszer instabil, kiszámíthatatlan, esetlegesen működőnek látszik a könyv oldalain.

A biznisz bemutatásához eszközül egy "patinás" brókercéget használ fel, amit éppen Atlantic Pacific néven ismernek ügyfelei, a cég legfontosabb ismérvei: sokat ad a látszatra, a vállalat nagyszámú alkalmazottja közül csupán a felsővezetők rendelkeznek hosszabb munkaviszonnyal, a tényleges munkát végző brókerek néhány évet képesek csupán lehúzni a pénzkeresés frontvonalában.

A szerző a pénzvilágot hadsereghez, a pénzügyi tranzakciók szövevényes rendszerét pedig háborúhoz hasonlítja. A brókerek mindennapjaikat lövészárkokban élik le, amik a valóságban egy elparavánozott íróasztalban manifesztálódnak, onnan indítanak támadásokat nap mint nap ügyfeleik ellen, hogy rájuk sózzák az általuk annyira megvetett értékpapírokat. A jutalék megszerzésért folytatott hajsza felőrli a fiatal pénzembereket, de ehhez a cég is nagyban hozzájárul.

A brókerek, az üzlet katonái, nem szeretik a munkájukat, az egész életük rámegy a folyamatos csatározásokra. A sikertelenséget, amit a munkáltató által diktált tempó, a folyamatosan emelt eladási kvóta okoz, a félmillió dolláros éves jutalék sem kompenzálja. A cég által fizetett orvos, adótanácsadó és könyvelő mind csak azért vannak, hogy közreműködjenek a brókerek "kizsákmányolásában", még jobban felhasználható eszközzé váljanak a cég kezében.

Rendelje meg!

446 oldal, 2356 Ft. Kiadó: Ulpius-ház

A főszereplő Sid - akit a parketten egyszerűen csak "Jelzálogkirály"-ként emlegetnek -, a harmincas évei közepén járó bróker már közel öt éve dolgozik a cégnél, épp elérkezett a bűvös ötödik év végére, amikor pénzzé tehetné a munkája elismeréseként kapott részvényopciókat. Sidé mellett megismerhetünk több brókersorsot, egy közös bennük: mindannyian szerencsétlenné válnak munkájuk következtében, egyetlen titokzatos fiatal szakemberen kívül, aki viszont az első sikerei után el is hagyja a vállalatot.

A könyv elolvasását követően egészen biztos, hogy sokan elveszítik a brókerekbe és brókercégekbe vetett bizalmukat.