Varázslók varázslója

Vágólapra másolva!
Joanne K. Rowling jelenleg Nagy-Britannia egyik leggazdagabb asszonya.Műveit, a Harry Potter-könyveket eddig negyvenkét nyelvre fordították le, és több mint százmillió példányt adtak el belőlük világszerte. Mi az írónő sikerének a titka? Sean Smith biográfiájából erre a kérdésre is választ kaphatunk.  
Vágólapra másolva!

Forrás: HölgyfórumSean Smith könyve az első átfogó életrajzi mű J. K. Rowlingról, Harry Potter megálmodójáról. Napjaink legnépszerűbb gyermekkönyvének írója nem szívesen enged bepillantást a magánéletébe, a vele készített interjúkban inkább könyveiről, a történetben szereplő alakokról beszél. Az És megteremtette Harry Pottert... című biográfia azonban minden kíváncsiságot kielégítő részletességgel mutatja be az írónő életének fontosabb állomásait tizenhat fejezetben.

A biográfia szerzőjét az érdekli a legjobban, hogy hol lehet párhuzamokat vonni Joanne saját élete és a regénybeli történések között, ugyanis meggyőződése, hogy "az írók - talán más művészeknél is jobban - munkájukban a saját tapasztalataikra támaszkodnak". Például Smith szerint Joanne mogorva általános iskolai osztályfőnöke, a szigorú nevelési elveket előnyben részesítő Mrs. Morgan ihlette Roxfort bájitalkeverés-tanárának, Pitonnak az alakját, és a regénybeli varázslatos repülő autónak is megvan a valódi mása: Séan Harrisnak, Joanne egyik jó barátjának a türkizkék Fordja, mellyel együtt jártak a newporti és cardiffi bárokba, diszkókba. Az autó, Smitht idézve: "a menekülés szimbólumává válik az egész könyvben", ahogyan Joanne számára is a szabadulást jelentette az egyre nyomasztóbbá váló családi házból. Ezeknél a megfeleltetéseknél is érdekesebb az írónő munkamódszerének megismerése, az első Harry Potter-könyv megjelenésének, majd váratlanul nagy sikerű fogadtatásának bemutatása s annak figyelemmel kísérése, hogy hogyan lett Joanne Rowlingból J. K. Rowling, minden idők egyik legsikeresebb gyermekkönyv-írója.

Rendelje meg a könyvet!http://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=56315%26tag=10Harry Potter... Csak rajongóknak!http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31511Elkészült az új Harry Potter-kötet/szorakozas/konyv/20020925elkeszult.htmlTovábbi linkek Harry Potterről a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/kultura,_muveszet,_tarsadalom/muveszet/szepirodalom/mesek/Harry_Potter/

Mert Joanne sztárrá válása - ahogy a könyvből megtudhatjuk - hollywoodi filmekbe illő sikertörténet. Bár író akart lenni, szülei azt javasolták neki, tanuljon nyelveket, így később majd elhelyezkedhet kétnyelvű titkárnőként vagy fordítóként. Az egyetemi diploma megszerzése után nem sokkal Joanne Portugáliában vállalt munkát, és ott ismerte meg későbbi férjét is, akivel házassága egy év után zátonyra futott. Kislányával, az akkor pár hónapos Jessicával visszatért Edinburghbe, és szociális segélyekből próbálta fenntartani magát. A varázslótanoncról szóló jegyzetek ekkor már több cipősdobozt töltöttek meg. "A Harry Potter kalandjaival való foglalatosság kellemes kikapcsolódást jelentett Joanne-nak a látszólag sehová sem vezető élet unalmából." Majd 1996 elején elküldte az első kötet kéziratát több könyvkiadóhoz is. A történet folytatását ismerjük.

Nemcsak a Harry Potter-regények főszereplője, de maga az írónő is varázsló, hiszen regényeivel kisebb csodát tesz, gyerekek millióit bűvöli el olyannyira, hogy azok szívesebben választják az olvasást, mint a számítógépes játékokat. A Harry Potter-őrületet meglovagoló üzletemberek rengeteg varázsló-csecsebecsét dobtak piacra a regény megjelenését követően. A rajongók azonban mégsem a legkülönfélébb ízű cukorkákat, hanem a boszorkányiskola legújabb történeteiről szóló ötödik kötetet szeretnék látni az áruházak polcain.