Ipari "zseb-röntgengépeket" szállítunk Egyiptomnak

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

Az új "Liliput-200" a "Transzformátor" Ktsz röntgenüzemében.

Egyiptom, az EI Tabbinban épülő erőműhöz ipari röntgengépeket rendelt Magyarországon. Az érdekes, "Liliput-120"-röntgengépeket a napokban vették át és szállítjuk Egyiptomba.


A "Liliput-120" talán a világ legkisebb ipari röntgengépe. Nemrég tűnt fel a magyar iparban. A mindössze 70 kilós kis röntgengéppel sokkal könnyebben megy a munka, mint a régi, tonnás súlyú gépekkel. A hidak vizsgálatánál például a korláton átvetett kötélen engedik le a röntgengépet a hídtartókhoz, míg a megfigyelő, az ellenőrző műszerrel együtt a parton van.

Hajótestek vizsgálatánál kis daruval is könnyen a magasba emelik, s a kazánok bonyolult csőrendszere sem akadály, mert a "zsebröntgen" kis helyen is elfér. Legújabb alkalmazási területét a Hárosi Falemezművek laboratóriumában kísérletezték ki. Előfordult ugyanis, hogy a farönkökben bedöglött gránát volt, amely a fűrészeléskor robbant, vagy vasszög, kapocs volt a fában, amely kárt tett a Gatter-fűrészben. A "Liliput-120" alkalmasnak bizonyult 60 centiméteres rönkök átvilágítására.

Kéri Dániel, rev.hu

Munka a Hárosi Falemezművekben



A "Liliput-120" összes fontos alkatrésze - a régiektől eltérően - egyetlen "tankban", olajtöltésű burában foglal helyet. A 110, 190, 220 és 380 voltos hálózati feszültségre közvetlenül rákapcsolható. Az átvilágítás, az "expozíció" ideje automatikus berendezéssel pontosan szabályozható.


Most készítették el a "Liliput-200" nagyobb teljesítményű röntgengépet, amely 60 milliméteres acél és 200 milliméteres könnyűfém-lemezt is átvilágít. Ennek súlya is csak egyharmada a régi készülékekének. A magyar "zsebröntgen" készülékeket a "Transzformátor" Ktsz. gyártja, Varga Géza gépészmérnök terve alapján.