Felelősségre vonást követelünk!

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava


http://www.motoringpicturelibrary.com
http://www.motoringpicturelibrary.com

Sok helyiipari vállalatnál kénytelenek a dolgozók egészségtelen, nedves, sötét műhelyekben, sőt pincehelyiségekben dolgozni.


Az alábbi példa is bizonyítja, hogy mennyire fontos ügyről van szó. A III. kerületi Vegyesipari Javító Vállalat motortekercselő-műhelyében a közelmúltban egy tűz következtében három ember összeégette magát. Mint később a vizsgálatnál kiderült, a tekercselőrészleg üzemeltetése a vállalatnak sem a szakszervezettől, sem a tűzrendészeti hatóságtól, sem pedig az egészségügyi szervektől nem volt jóváhagyott működési telephelye, tehát törvénytelenül működött.


Igaz, a tűz után három nappal a tanács más műhelyt ajánlott fel a tekercselőrészlegének. De vajon miért csak akkor találtak erre módot, amikor a szakszervezet már leállította az életveszélyes üzemet? Azért, mert a jelek szerint a III. kerületi tanács illetékesei még mindig nem tartják szívügyüknek az egészségtelen, pincehelyiségekben folyó termelés felszámolását, mert a mindenáron való termelés biztosítása mellett csak harmadrendű kérdésként kezelik a dolgozók testi épségére és életüknek megvédésére hozott törvények betartását. Ezzel pedig nem érthetünk egyet, sőt, követeljük a törvénysértők felelősségre vonását.


A panaszok végleges orvoslása érdekében szakszervezetünk a SZOT illetékes osztályával karöltve tervet dolgozott ki négy vállalat munkakörülményeinek gyökeres megjavítására. Egyelőre 16 pince üzemrészének az átköltöztetését lehetne megvalósítani azzal, hogy különböző földszinten levő raktárakat termelő üzemekké alakítanának.


Sajnos, a terv mégsem valósulhatott meg, mert az érdekelt gazdasági szervek, Budapest Főváros Tanácsa, a Belkereskedelmi Minisztérium, a KÖZELBIZ és az Áruraktárak Hivatala el sem küldték megbízottaikat a megbeszélésre.


Ebbe azonban nem nyugodhatunk bele. Az érdekelt gazdasági vezetők, akik a korábbi tanácskozást elmulasztották, minél előbb keressék fel a szakszervezetet és szüntessék meg a rendszerünkhöz nem méltó munkakörülményeket.

Korábban a Szabad Neten:

Ügyeljünk egymásra, vigyázzunk magunkra!

Az élő test szobrászműhelyében