A Hruscsov-Tito látogatás nyugati visszhangja

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava


A nyugati tábor egyenetlensége a szuezi kérdésben

Október 5-én ül össze a Biztonsági Tanács

Guy Mollet és Pineau Adenauerrel tárgyal

Nyugati politikai és sajtókörök még mindig alig-alig ocsúdtak fel abból a meglepetésből, amelyet számukra Tito elnök váratlan szovjetunióbeli utazása okozott. Miközben Tito feleségével együtt a jugoszláv államférfiak társaságában, a Krím-félsziget napfényben fürdő déli partvidékén üdül (jaltai jelentés szerint N. Sz. Hruscsov is ott van, és szeptember 28-án ebédet adott Tito elnök tiszteletére), a nyugati sajtóügynökségek és laptudósítók továbbra is találgatják, hogy az üdülésen kívül mi lehet az oka a jugoszláv államelnök krími tartózkodásának. Meg kell azonban adni, hogy ezek a találgatások ma már a higgadtabb megítélés talaján mozognak, s nem erőltetik verítékes igyekezettel elhitetni a korábban terjesztett állítólagos nézeteltérések vagy ezek "elmélyülésének" légből kapott híreit. Az AFP moszkvai tudósítója például annak a véleményének ad kifejezést, hogy ha "voltak is nézeteltérések, ezeket elsimították" Hruscsov jugoszláviai látogatása alatt. "Ellenkező esetben - ismeri be a tudósító - aligha valószínű, hogy Tito elutazott volna a Szovjetunióba."


A Moszkvában működő nyugati sajtótudósítók emlékeztetnek arra, hogy jelenleg Bulganyin, Sepilov, Kiricsenko és Furceva is a Fekete-tenger partján tartózkodik, és miután a TASZSZ hivatalos jelentéséből csak az derült ki, hogy a többi között Kiricsenko és Furceva vett részt a Tito elnök tiszteletére adott ebéden, most azt találgatják, hogy vajon Bulganyin és Sepilov is találkozik-e majd Titóval. Abban szinte valamennyien megegyeznek, hogy Hruscsov és Tito elvtársak kölcsönös látogatása messze felülmúlja a szovjet és a jugoszláv kommunisták közötti közvetlen kapcsolatok keretét, hangsúlyozhatjuk, hogy várható a nem kommunista országokkal való együttműködés kialakulásának jobb módja és - mint az AFP moszkvai tudósítója ehhez még hozzáfűzi - az SZKP "kollektív vezetőségén belül a nagyobb fokú nézetazonosság létrejött".

A kínai nép ünnepe

www.rev.hu
Mao Ce-tung

Moszkvai jelentés számol be arról is, hogy pénteken a Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában ünnepi ülést tartottak a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 7. évfordulója alkalmából. A kínai nép igen jelentős körülmények között, a Kínai Kommunista Párt kongresszusának befejezése utáni emelkedett hangulatban készül felszabadulása hetedik születésnapjának megünneplésére. A kongresszus nagyszabású kerti ünnepéllyel ért véget Pekingben. Az Új-Kína híradása szerint a kongresszuson megválasztott új Központi Bizottság péntek este már megválasztotta a párt új központi szerveit. A Központi Bizottság elnökévé Mao Ce-tungot választották, elnökké: Liu Sao-csit, Csou En-lajt, Csu Tet és Csen Junt, a párt főtitkára pedig Teng Hsziao-ping lett.

Az olasz villámcsapás

A nyugati hatalmakat, amelyek között amúgy is egyre inkább mutatkoznak a meghasonlás jelei a szuezi konfliktus megoldását illetően, de különösen Angliát és Franciaországot villámként érte az a hír, hogy az olasz kormány az egyiptomi kormánnyal négy évre szóló megegyezést kötött, amelynek értelmében az olasz hajók az egyiptomi csatornatársaságnak fizetik ki az áthaladási díjakat. Ezzel az olasz kormány voltaképpen elismerte a Szuezi-csatorna államosításának jogosságát. Martino olasz külügyminiszter nyilatkozatában kijelentette: "Realistának kell lenni. Nem kérhetik tőlünk, hogy államunk vegye igénybe valamennyi hajónkat Afrika megkerülésére. Ez számunkra élet-halál kérdése." Az olasz külügyminiszter végezetül javasolta, hogy "türelmes tárgyalások" induljanak meg Egyiptommal.


A nyugati tábor e szemmel látható egyenetlensége ellenére hétfőn ismét megkezdődött a londoni Lancaster House-ban a Szuezi Csatornát Használók Szövetségének kétséges kimenetelű és még kétségesebb hatású értekezlete, míg a Biztonsági Tanács október 5-én ül össze, hogy érdemben tárgyalja a szuezi kérdést.

Nézeteltérés és egyetértés Párizs és Bonn között

www.lours.org
Guy Mollet

A nyugati államférfiak és diplomaták körében valóságos utazási láz vett erőt, s mindegyikükön túltesz a francia miniszterelnök és külügyminiszter, Guy Mollet és Pineau a párizsi angol-francia miniszteri megbeszélések befejezése után a nyugatnémet fővárosba, Bonnba utazott. Onnan valószínűleg a hétfőn kezdődő londoni értekezletre repülnek, melynek végeztével - a hírek szerint - Pineau átkel az óceánon, hogy a Biztonsági Tanács ülésén részt vevő francia küldöttség élére álljon. Az egyiptomi küldöttség - mint Kairóból jelentik - Mahmud Favzi külügyminiszter vezeti majd a Bizottsági Tanács vitájában.


Ami a szombat délelőtt már Nyugat-Németországba érkezett francia államférfiak bonni tárgyalásait illeti, párizsi megfigyelők szerint Guy Mollet és Pineau a Saar-kérdésről és az Euratom kérdéséről folytat majd megbeszéléseket Adenauerral. Úgy hírlik, hogy az atomfegyverek gyártásának jogát illetően igen jelentősek a nézeteltérések Franciaország és Nyugat-Németország között, viszont bonni vezetőkörök tudni vélik, hogy Guy Mollet hozzájárul majd Adenauernak ahhoz a javaslatához, amely úgynevezett európai konföderáció létesítésére irányul. Ez a terv lényegében erősen hasonlít a levitézlett európai védelmi közösség elgondolásához.


Korábban a Szabad Neten:

Hruscsov, Tito és Rankovics megérkezett a Szovjetunióba

Tito és Kardelj beszélgetése amerikai újságírókkal

A szovjet főváros szeretettel és barátsággal fogadta Tito elnököt és kíséretét

Tito elnök különvonata áthaladt a szovjet határon

Tito elnök nyilatkozata

Tito elnök átutazott Bukaresten

Tito elnök franciaországi tartózkodása
Tito köztársasági elnök Franciaországba utazott