A néma anyag válaszol

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Nők Lapja

Néma, mint a kő...

... gyakran mondjuk. De néma-e a kő, némák-e hallgatag testvérei, a hideg ásvány, a csillogó szén, a szállongó gáz, a fekete kátrány... vagy csak érteni kell nyelvüket?

A Szervesvegyipari Kutató Intézetben értik az anyagok nyelvét, savakkal, lúgokkal faggatják őket, százféle lombikban forralják, tisztítják, hígítják. És az anyag - válaszol. Elmondja a maga sajátos nyelvén, hőben és gőzben elbeszélve, milyen csodálatos lehetőségeket zár magában - csak meg kell találni a kulcsát.

Ezt kutatják ezek a fehérköpenyes, józan varázslók. A kulcsot, amellyel feltárva az anyag lehetőségeit, az ember kényelmének, jólétének szolgálatába állíthatják azokat...

Rizshéjból - nylonharisnya

Ki gondolná például, hogy az igénytelen, legföljebb tüzelésre jó rizshéj, szalmacsutak, mint valami mesebeli dióhéj, magában rejti a nylonharisnyát, a százféle kedves, ügyes, célszerű, tartós és rugalmas műanyag-tárgyat? Pedig így van. Persze, az út a rizshéjtól a nylonharisnyáig - meglehetősen kacskaringós, sok a stációja.

Az első termék - mondja Beregi László kutató - a furfurol. Ez már maga is igen hasznos anyag, alkalmas ásvány- és étolaj tisztítására. Kísérleti üzemünkben már gyártunk is belőle nyolcvan tonnát. A következő lépcsőfok: a furol. Idáig is eljutottunk. Ez is önmagában kitűnően használható, a novatropin nevű gyógyszer egyik anyaga.

Na most, ezt a furolt kell különböző eljárásokkal nylonsóvá átalakítani - ebből már közvetlenül készül a nylon.

Beregi László meg is mutatja a furolt, barnás folyadék, egy lombikban forr, zubog. Most dolgozzák ki a "kérdéseket", amelyekkel faggatni fogják. Az első - a hidrogénezés már el is készült.

Arra számítanak, hogy egy-két év alatt tető alá hozzák a kísérleti gyártást. Nem kis feladat ez. Viszont megéri a fáradtságot: azt, hogy itthon termelhessük a nylont. Előreláthatóan a következő ötéves tervben kerülhet erre sor.

Egy másik műszál, a perlon gyártásához is itt kísérletezték ki az alapanyagot: a capro-laktamot. A szénkoksz-gyártás egyik melléktermékéből nyerik, természetesen szintén legkülönbözőbb eljárás eredményeképpen. Fontos kelléke a hidrogén, ezzel tisztítják. Az Illatos úti Hungária Vegyiművekben hidrogént is termelnek. Épp ezért épül itt az új capro-laktam üzem, amely előreláthatólag a jövő évben kezdi meg működését. Magát a perlon műszálat Nyergesújfalun, a Viscosa-gyár új üzemében fogják gyártani.

Öt évig nem kell padlót kefélni...

Két üveg. Az egyikben fehéres folyadék, a másikban barnás, méz-szerű anyag. Az egyik a "desmodur"-ok családjába tartozó műanyagalap, a másik egyes alkohol jellegű vegyület. - Ha ezt a kettőt összehozzuk - mondja Bakk István kutató -, nagy molekulájú, újfajta műanyag képződik, ezzel vonjuk be a padlót . A lakást kiürítik, ugyanúgy, mint a ciánozásnál, mert a száradásnál egészségtelen gáz keletkezik, majd a két folyadékot összevegyítve, befedik vele a padlót. Egy-két nap múlva - tükörfényes, tükörsima réteg képződik, amely öt-hat évig tart. Ez alatt nem kefélni, csupán a piszkot kell eltávolítani seprűvel vagy porszívóval.

Az új anyagok alkalmazásával a táncterem is ragyogóvá válik



Spongyaszerű, kitűnő hőszigetelő anyaggá is át lehet alakítani ezt a műanyagot. Rendkívül alkalmas ruhák, kabátok bélelésére, melegebb, mint a legvastagabb szőrme. E tulajdonságai miatt az építőiparban is igen jól használható. Még egy eléggé nem dicsérhető tulajdonsága van - nagyszerűen ragaszt, még porcelánt is. Próbaképpen otthon megragasztottam vele egy nagy levesestálat, elsőrendűen sikerült. A Bőripari Kutató Intézet már fel is kért, hogy készítsünk részükre belőle ragasztót. Sokkal jobban tudnák hasznosítani a bőrhulladékokat és a vászon és a bőr összeragasztása is sokkal tökéletesebb lenne.

A tökéletes mosópor

Zárt mosógép. Vagy húsz kis üvegcse forog benne. Mindegyik önálló miniatűr kis mosógép. Valamennyiben más és más összetételű mosópor tisztít egy-egy olajfoltos rongyocskát. Melyik dolgozik a legtökéletesebben?...

Holy Sándorné az új mosóport teszteli

- Olyan mosópor előállításán kísérletezünk - mondja Holy Sándorné kutató -, amely egyformán mos gyapjút, selymet, pamutot, kötött árut, méghozzá egyformán jól. A most forgalomban levő szerek mosóhatása mintegy húsz százalék. Mi itt, a kutatóban már elő tudunk állítani hatvan százalékos hatású szert, de nem elégszünk meg ennyivel: a legjobb hasonló külföldi anyagok példájára nyolcvan, kilencven százalékra törünk. Ilyen magas hatásfokú mosószerből rendkívül kevés is gyorsan és kitűnő eredménnyel mos. Nagyon meg fogja könnyíteni ezt a nehéz és fáradtságos asszonyi munkát.

A tökéletes mosópor alkatrészei: az úgynevezett aktív mosóanyag, amely lehet zsíralkoholszulfát vagy egyéb hasonló anyag (most kutatják, melyik a legjobb), aztán a kemény víz lágyítására szolgáló szer, optikai fehérítő, amely teljesen visszaveri a napsugarakat és így még fehérebbnek mutatja a tisztára mosott holmit, végül a piszokvivő cellulózék. Ezek mosás közben magukba zárják a szennyet és így megakadályozzák, hogy mégegyszer visszakerüljenek a kimosott ruhákra.

- Most azt kutatjuk, hogy ezek a különböző anyagok milyen arányban adagolva érik el a legjobb hatást. Kísérleteink már olyan stádiumba kerültek, hogy előreláthatólag ebben az ötéves tervben megkezdhetjük a gyártást is!

Színtartó indanthren festékek, műanyaglágyító szerek, amelyek meggátolják, hogy a PVC esőkabátok, cipőtalpak megkeményedjenek és eltöredezzenek, új gyógyszer-alapanyagok... valamennyi az intézet tervfeladata...

Az irányelvekben olvastuk, hogy a második ötéves tervben a vegyipart kell a leggyorsabb ütemben fejleszteni, új, nagy jelentőségű szerves vegyipart kell létrehozni és a termelést öt év alatt majdnem kétszeresére kell emelni. Nagy feladat.

Az alapot a kutatók teremtik meg, akik szóra bírják a néma anyagot...

Kertész Magda