Ügyeljünk egymásra, vigyázzunk magunkra!

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

Érdekes és tanulságos munkavédelmi kiállítást rendezett az Építésügyi Minisztérium szerelőipari igazgatósága a minisztérium Váci utcai bemutatótermében.

A kiállítás első része a lánghegesztéssel kapcsolatos munka- és védőeszközöket mutatja be. Két különböző gázfejlesztő készülék látható, részletes kezelési utasításokkal. Mellettük porszűrővel ellátottgázálarcot helyzetek el. A hegesztőknek ugyanis gyakran kell szennyezett levegőjű üzemben berendezést javítaniuk, s ilyenkor kötelező a maszk használata. Sok baleset fordul elő ma még a talajmunkáknál. A hézagos árokdúcolás könnyen beomlik. A helyes módszert fénykép és modell mutatja. Bemutatják a kiállításon az iparág legjellegzetesebb gépeinek miniatűr másait. Egyre több gép helyettesíti a nehéz fizikai munkát. A nagyobb építkezéseken ma már sok helyütt van hidraulikus csőhajlító és görgős csővágógép, amelyek kicsinyített másait is kiállították. Egy aprólékos gonddal elkészített nagy makett elrettentő példaként egy zsúfolt, rendetlen építkezést mutat be. Az ilyen munkahelyeken gyakran fordul elő baleset. Bemutat a kiállítás egy mintaszerűen megszervezett munkahelyet is. Igen érdekes a vasszerkezetű felvonó-akna modellje, amely azt mutatja be, hogyan kell az aknát belülről helyesen körülállványozni, hogy a szerelésnél baj ne történjék. A legsikerültebb modellek közé tartozik az egy-két tagból álló szalaghíd beemelését ábrázoló modell, s egy hatalmas, több részből álló vaslemez-kémény - amint éppen felállítják. Mindkét modellnél részletes leírás olvasható: hogyan kell helyesen, baleset nélkül elvégezni ezt a rendkívül nehéz munkát.

A legsikerültebb modellek egyike az egy-két tagból álló szalaghíd beemelését ábrázoló modell

Az említetteken kívül sok látnivaló van még a kiállításon. A rendezők a munkavédelem fontosságának sokoldalú szemléltetésére törekedtek. Fényképek, rajzok, modellek, grafikonok és egyéb ötletes megoldások váltakoznak egymással.

Akad egy-két apróbb fogyatékosság is. A "rossz" például aránytalanul sok, nemcsak a jóhoz, hanem a való helyzethez képest is. Bár korántsem kielégítő a munkavédelem helyzete a szerelőiparban - túlságosan egyoldalú a kép. Nem ártott volna az sem, ha néhány különösen fontos munkaterülethez s a gépekhez rövid szöveget fűztek volna a terület legjellegzetesebb baleseti veszélyeiről. Ezek többnyire könnyebben rögződnek az emlékezetben, mint a hosszabb leírások. Az apró hibák azonban nem kisebbítik a kiállítás érdemeit.

A kiállítást, amelyet szeptember 20-ig tartanak nyitva, hétköznapokon délelőtt 11-től este 8-ig, vasárnap délelőtt 10-től 3-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Váci utca 33-ban levő bemutatóteremben.