Korszerű technikával - olcsóbb termelés

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:


Automatizálják a termelést az Esztergomi Szerszámgépgyárban

(Tudósítónktól.)


Augusztus 20-ig ezt a műveletet teljesen automatizálják

Egyre több elismerést és dicséretet kapnak az esztergomi szerszámgépek, marók és gyaluk külföldön. Egy holland kereskedelmi cég írja: "Örülünk, hogy levelünket ezúttal kifogások helyett elismeréssel kezdhetjük. Az Esztergomi Szerszámgépgyár volt az egyetlen, a melynek a gyártmányai hibátlanul megfeleltek a szigorú átvételi vizsgálatok során." A román Elektro Magnetica gyár - a budapesti Beloianniszhoz hasonló üzem - művezetői köszönetüket és dicséretüket küldték a kifogástalan gyalugépekért az Esztergomi Szerszámgépgyárnak. Hasonlóan írnak német kereskedők és műszaki emberek Frankfurtból.


Az Esztergomi Szerszámgépgyár a sikert dolgozói szorgalmának és szakértelmének, legfőbbképpen a korszerű technológia bevezetésében végzett munkájának köszönheti. Sok szerszámgépen új technológiai megoldásokat alkalmaznak, egyes gyalu- és marógépeket pedig célgéppé alakítottak át. Csoportosan munkálják meg a gyalugépek asztalait, sokkéses tárcsamaróval szerelték fel a marógépeket. Ezeken a gépeken a marósok és a gyalusok állandóan 150-200 százalékos teljesítményt érnek el. A bonyolultabb alkatrészek, például a vezérlőtárcsák készítéséhez a gyár, átalakította saját marógépét. Az MF-1000 típus jelű marógépre felszereltek egy másolóberendezést, amelynek segítségével a gép egyszerűen sokszorosítja a ráhelyezett mintaalkatrészt. Augusztus 20-ig ezt a műveletet teljesen automatizálják és így a gépek működését szabályozó, vezérlő kényes alkatrészek gyártását tovább tökéletesítik.


Az új technológia bevezetésével az Esztergomi Szerszámgépgyárban jelentősen csökkentették a gyártási költségeket. A korszerű eljárások alkalmazása ezenkívül növelte a gyártás gazdaságosságát a rezsiköltségek hónapról hónapra rendszeresen csökkennek. A még fennálló hibák gyorsabb megszüntetésének is megvannak a feltételei. A gyár vezetősége elhatározta, hogy megszünteti a gyártásban mutatkozó zökkenőket, így például meggyorsítja az ellenőrző vizsgálatokat, a MEO munkáját, amely eddig sokszor fennakadást okozott. Mutatkozik a gyárban bizonyos zsúfoltság is, amelyet a gépek ésszerűbb elhelyezésével szüntetnek meg. A rezsiköltségek további csökkentése végzett a gyár öntödéjében szigorúbb gazdálkodást vezetnek be a koksszal és egyéb anyagokkal.