Az Országos Testnevelési és Sportbizottság és az Országos Társadalmi Labdarúgó Szövetség nyilatkozat

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

(Népsport)

Az OTSB és az Országos Társadalmi Labdarúgó Szövetség elnöksége megvizsgálta labdarúgósportunk és a válogatott csapat helyzetét és az alábbi határozatot hozta:

A labdarúgósportunk nemzetközi eredményeiben bekövetkezett visszaesés az egész magyar sportkedvelő tábor jogos bírálatát váltotta ki. A gyengébb eredmények és az ezt követő bírálat nyomán megállapítást nyert, hogy a bekövetkezett visszaesés részben az OTSB-vezetésnek abból a hibájából ered, hogy helytelenül ítélte meg a labdarúgósport és a válogatott csapat helyzetét, részben pedig a válogatott csapat tagjainak helytelen magatartásából, szemléletéből és a válogatott csapat körül tevékenykedők helytelen módszereiből következett be.

A rendkívüli eredmények következtében olyan felfogás alakult ki, amely a labdarúgókat megkülönbözteti a többi sportágaktól és részükre különleges elbánást biztosít.

Az OTSB részéről hiba volt, hogy a labdarúgó válogatott csapat körüli összes teendők irányítását az OTSB elnökhelyettesének, Sebes Gusztáv elvtársnak a kezébe tette le, aki egyszemélyben szervezője és összeállítója volt a csapatnak.

Forrás: [origo]

A Sebes Gusztáv által irányított csapat 1954-ben



A sok éven át elért sikeres szereplés összefonódást eredményezett Sebes Gusztáv és az egyes játékosok között.

Mint a válogatott csapat irányítója, a csapat rendkívüli teljesítményeire tekintettel elnéző volt a labdarúgókkal szemben, akik e helyzeti előnyüket nem helyes irányban használták ki.

Hibát követett el az Országos Társadalmi Labdarúgó Szövetség elnöksége is, mert minden ellenvetés nélkül elnézte a sportágban uralkodó szabálytalanságokat és nem tárta fel kellő időben a hiányosságokat, amelyeknek értelemszerűen a jelenlegi helyzethez kellett vezetniük.

www.sportmuzeum.hu

Az '54-es magyar-csehszlovák meccsen szakvezetők, sportorvosok, tartalékjátékosok szurkolnak a magyar csapatnak. Balról jobbra: Czibor, Kreisz László dr., Sebes Gusztáv, Pollatschek Gyula dr., Mándi Gyula



A hiányosságok megszüntetésére az OTSB elnöksége és a Társadalmi Labdarúgó Szövetség elnöksége elhatározta, hogy a válogatott csapatok körüli teendők ellátását az eddigi rendszertől eltérően egy öttagú bizottságra bízza, amelynek tagjai: szövetségi kapitányi minőségben Bukovi Márton, bizottsági tagokként Sós Károly az A-válogatott csapat mellett, Baróti Lajos a B-válogatott csapat mellett, Lakat Károly az utánpótlás válogatott csapat mellett, Vincze Jenő az ifjúsági válogatott csapat mellett edzői teendőkel tát el.

E bizottságnak lesz a feladata, hogy a Társadalmi Labdarúgó Szövetség elnöksége és edzőbizottságának véleménye meghallgatása után a kijelölt keretekből összeállítsa a csapatokat és gondoskodjék a csapatok korszerű, tervszerű felkészítéséről.

A Népsport június hó 3-án megjelent cikke "A magyar labdarúgósport időszerű kérdéseiről" az OTSB véleménye szerint is helyes kérdéseket tartalmazott. E cikk nyomán kialakult értékes és termékeny vita a közönségtől és a szakemberektől érkezett javaslatok összefoglalójaként az OTSB és a Társadalmi Labdarúgó Szövetség az egész labdarúgásunkat átfogó programmal fog a közvélemény elé lépni.

Bizonyos terhek nélkül könnyebb futballozni... ( Ludas Matyi)



Labdarúgásunk általános helyzetének megvizsgálása és a szükséges intézkedések megtétele folyamatban van. Ennek keretében kerül sor országos viszonylatban a bajnokságok rendszerének felülvizsgálatára, a játékosokkal kapcsolatos nevelő és szociális intézkedésekre, a nemzetközi program rendezésére, a labdarúgósport általános helyzetének megerősítésére, amely végül is egészséges fejlődést fog biztosítani nemcsak a válogatott csapat részére, hanem az egész sportág számára is.

Budapest, 1956. július hó 5-én.

Az Országos Testnevelési

és Sportbizottság elnöksége nevében

HEGYI GYULA

elnök,

Az Országos Társadalmi Labdarúgó

Szövetség elnöksége nevében

BARCS SÁNDOR,

elnök



...Bekövetkezett egy hullámvölgy, amely 1956. február 19-én - függetlenül a körülményektől - az isztambuli vereséggel kezdődődött (1:3) és a Népstadionban, a csehszlovákok elleni 2:4-es kudarccal folytatódott, a harmadik vereséget pedig a belgáktól szenvedte el Brüsszelben a csapat 1956. június 3-án (4:5). A portugáliai döntetlen aztán megpecsételte Sebes sorsát, akit Bukovi Márton váltott fel a szövetségi kapitányi székben. Elgondolkozatató, amit Kreisz László dr. az 1956. február 3-tól március 1-ig tartó török-szíriai és libanoni túráról papírra vetett. Ebben - egyebek mellett - azt írja: "Sportorvosi szempontból fel kell hívnom az illetékesek figyelmét néhány játékosra. 1./ Puskás Ferenc: Elhízott, nagy súlyfeleslege van. Az étkezésben, ivásban nem tud mértéket tartani, dacára annak, hogy a meggyőzés minden érvét felhasználtuk, hogy felvilágosítsuk hibáiról. Edzéseit nem rendszeresen tartja, kedvetlenül [végzi], és csak az általa jónak tartott edzésmódszert alkalmazza, ami mélyen visszavetette condiciójában. Gyorsaságából, robbanékonyságából már alig van valami, és ha így halad, legnagyobb sajnálatunkra, hamar befejezi pályafutását. [Ismerjük a folytatást! - K. A.] Pedig aki végigment vele ezen a túrán, szinte elképedt, és nem tudott magához térni azon az óriási népszerűségen, ami ezt a játékost itt a Közel-Keleten övezte. Uralkodók, színészek, politikusok vagy sportolók népszerűsége meg sem közelíti Puskás népszerűségét, Puskás nagyságát. 2./ Czibor Zoltán hasonló Puskához. Komolytalan az edzésben, életmódban. Alkoholfogyasztása mérték nélküli, és a kollektív érzés teljes hiánya áll fenn..." . (www.sportmuzeum.hu - Kő András)

A válogatottról a Szabad Neten:

Válogatottunk hazatért a nyugat-európai portyáról

A labdarúgás időszerű kérdéseiről

Élsportolóink műveltségéről

Brüsszel-Párizs-Lyon

Portugália-Magyarország

Hogyan lehet megmenteni a magyar futballt?

Brüsszeli visszhangok

A jobb erőnlét döntött Brüsszelben

Első vereségünk a Népstadionban