A Minisztertanács fontos döntései

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava:

A Minisztertanács fontos döntései
az igazgatás egyszerűsítéséről, egyes alacsonyfizetésű dolgozók bérének rendezéséről, a munkaidő fokozatos csökkenéséről az egészségre ártalmas munkakörökben, a terhesség megszakítására vonatkozó rendszabályok enyhítéséről és az olajtermelés fejlesztéséről.


Az MTI jelenti : A Minisztertanács kedden ülést tartott, foglalkozott az állami és a vállalati igazgatás egyszerűsítésével, az egész egyszerűsítési munka továbbfejlesztésével. Megállapította, hogy tartós és lényeges eredményeket csak a központi szervek munkájának egyszerűsítésével lehet elérni.

A Minisztertanács ennek érdekében megbízást adott az illetékes vezető elvtársaknak, hogy többek között dolgozzák ki a tervezés, az anyaggazdálkodás, a pénz- és hitelgazdálkodás, a beruházás és a számvitel rendszere egyszerűsítésének alapjait, általános irányelveit. A Minisztertanács határozatában a hivatali munka egyszerűsítéséért minden szinten a vezetőket személyükben teszi felelőssé. A határozat értelmében az egyszerűsítési intézkedéseket az üzemnek, a hivatalok dolgozóinak a területet legjobban ismerő szakemberek és tudósok bevonásával kell elkészíteni.


A Minisztertanács határozatot hozott egyes alacsony fizetésű dolgozók bérének rendezéséről. A határozat értelmében azoknak az időbéres (órabéres, havibéres) dolgozóknak - akiknek besorolás szerint alapbére a havi törvényes munkaidő teljesítése esetén a 650 forintot nem éri el - kivéve a mezőgazdaságban foglalkoztatottakat, a prémiumos időbérrendszerben és a darabbérrendszerben dolgozókat, az átképzősöket, a házfelügyelőket, az ipari tanulókat, valamint az építőipar egyes területein dolgozókat - alapbérét 650 forintra kell kiegészíteni. A rendelkezés június 1-én lép hatályba, végrehajtásáról a miniszterek intézkednek.


A Minisztertanács a Szakszervezetek Országos Tanácsának javaslatára határozatot hozott, amely szerint az egészségre ártalmas munkakörökben - az alumíniumkohászatban, a nitro- és nitrobenzol származékok gyártásában, az ólomfesték-, a penicillin-, a szuperfoszfát- és a nikotingyártásban - foglalkoztatott dolgozók munkaidejét 1956. június 1-től kezdődően fokozatosan heti 42, vagy 40 és egyes munkahelyeken 36 órában kell megállapítani. A munkaidő csökkentésének mértékét, valamint azokat a munkaköröket, amelyekben a munkaidő csökkentését be kell vezetni, a szakszervezettel egyetértésben a miniszter határozza meg.


A nők egészségének fokozott védelme céljából az egészségügyi miniszter javaslatára a Minisztertanács határozatot hozott a terhesség megszakítására vonatkozó, indokolatlanul szigorú rendszabályok enyhítésére és elhatározta, hogy ebben az értelemben a fennálló törvény módosítására javaslatot tesz az Elnöki Tanácsnak.


A Minisztertanács megvitatta az igazságügyminiszternek azt a javaslatát, hogy egyes jelenleg bűntettként elbírált kisebb bűncselekményeket a jövőben pénzbírsággal büntetendő szabálysértésnek minősítenek. A Minisztertanács a javaslatot előterjeszti a Népköztársaság Elnöki Tanácsához.


A Minisztertanács megtárgyalta a kőolaj- és a földgázkutatás és termelés helyzetét. Megállapította, hogy a kőolajkutatás és a kőolajbányászat jelenlegi gépi berendezései ellátottsága nem teszi lehetővé a dieselesítéssel, a mezőgazdaság gépesítésével és a vegyipar fejlesztésével a kőolajiparra háruló növekedő feladatok teljesítését. Az olajtermelés fejlesztése céljából a Minisztertanács határozatában kötelezte az érdekelt minisztereket, hogy hazai forrásból és import útján soron kívül biztosítsák a kutatáshoz szükséges gépi berendezéseket.


A Minisztertanács határozatot hozott a tanulmányaikat 1956-ban befejező szakközépiskolások, főiskolások és egyetemi hallgatók szakmai továbbképzéséről és munkába állításáról.