Új szovjet autók

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Esti Budapest:

A szovjet utakon egyre több új típusú hazai gyártmányú gépkocsi tűnik fel. Egyes új autótípusok már forgalomba kerültek, mások kísérleti példányai most végzik próbaútjaikat az országutakon, megint mások pedig már nagy szériákban készülnek.


A gorkiji Molotov autógyár új "M-21"-es középfogyasztású, ötszemélyes "Volga" személygépkocsija már közismert típus. Autómatikus sebességváltója nagyon megkönnyíti a gépkocsivezető dolgát és rendkívül alkalmas hosszú utakra is, mert első ülésének támlája lehajtható és kényelmes fekvőhellyé alakítható át. Óránként 130 kilométeres sebességgel haladhat.


Igen praktikus a kis fogyasztású új "402"-es típusú kisautó, de a szovjet autóipar méltán büszkélkedhet a moszkvai Sztálin-autógyár legújabb produkciójával. Ez a legkorszerűbb szovjet luxusautó: a pompás hétszemélyes "ZISZ-111". Motorja nyolchengeres, sebessége meghaladja az óránkénti 150 kilométert. Ablakai elektrohidraulikus miniatűr felvonókészülékek segítségével süllyeszthetők és emelhetők. A zárt karosszéria belsejében automatikus szabályozókészülék biztosítja az állandóan egyforma hőmérsékletet, a levegő tisztaságát és páratartalmát.


A szovjet autógyárak ezenkívül sorozatosan bocsátják ki a legkülönbözőbb teherautók legújabb típusait. Van közöttük féltonnás, de negyven-ötven tonna teherbírású kolosszus is. Az egyik legérdekesebb szovjet autóújdonság a "GAZ-47"-es speciális "jégenjáró" kombinált gépkocsi.