Petanque-kupa Almásfüzitőn

Vágólapra másolva!
Nyolc ország részvételével háromnapos, közép-európai petanque-bajnokság kezdődik augusztus 4-én Almásfüzitőn.
Vágólapra másolva!

Az közép-európai országok hivatalos versenyét már másodszorra rendezik Magyarországon, tavaly Sárváron mérkőztek meg a francia eredetű sportág bajnokai.

Az idei bajnokság Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Magyarország, Lengyelország, Németország és Svájc részvételével zajlik és a nemzetközi szövetség hivatalos közép-európai kupájának egyik fordulója.

A résztvevők szabad téren mérik össze tudásukat, a 70 csapat, összesen 210 játékosát, 36 pálya várja. A bajnokság döntője - amelyből a legtöbb pontot szerző csapat jut tovább a kupa következő állomására - szombaton lesz.

- A hatfordulós közép-európai-kupa utolsó állomása augusztus 28-án lesz Pozsonyban, ahol az összesített pontok alapján dől el, melyik csapat lesz az abszolút győztes. - mondta Kerekes László szervező, az Almásfüzitői Sport Klub Petanque szakosztályának vezetője.

A petanque nem olcsó sport, a játékhoz szükséges háromdarabos golyókészlet ára harmincezer forint - magyarázta Kerekes László, aki örül annak, hogy a sportág népszerűsége folyamatosan növekszik. - 1989-ben alakult a Magyar Petanque Szövetség, amelynek mára már 700 igazolt tagja van.

A játékot 15 méter hosszú és 4 méter széles pályán játsszák, célja: a célgolyó eldobása után a fémgolyókat minél közelebb dobni hozzá. Egy játék több menetből áll: egy menet végén csak az a csapat kap pontot, amelyiknek a legközelebb van a golyója a célgolyócskához. A játékot 13 pont eléréséig játsszák, kivéve a bajnokságon, ahol a nagyszámú indulóra való tekintettel, 40 perces időkorlátot határoztak meg a szervezők.