Százmilliók zokognak a már szokásos brazil futballdráma után

Neymar, Brazil válogatott, foci, vb
Neymar nem tudta vb-győzelemre vezeti Brazíliát
Vágólapra másolva!
Péntek este a belga válogatott 2-1-re legyőzte Brazíliát a labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében, így Roberto Martínez csapata bejutott a legjobb négy közé, ahol újabb előre hozott döntőt kell megvívnia: a végső győzelemre is esélyes francia együttes lesz az ellenfele. A belgák 32 év után jutottak be ismét az elődöntőbe, míg a brazilokat sorozatban negyedszer fosztotta meg európai csapat a világbajnoki álmaitól.
Vágólapra másolva!

Brazil kiesés: a világ drámája

2006. július 1., Frankfurt: Brazília-Franciaország 0-1
2010. július 2., Port Eizabeth: Brazília-Hollandia 1-2
2014. július 8., Belo Horizonte: Brazília-Németország 1-7
2018. július 6., Kazany: Brazília-Belgium 1-2

Négy világbajnokság, négy drámai kiesés. Akik ezeket látták, soha nem felejtik el. A négyből a harmadik azon a vb-n, amelyet a dél-amerikai ország rendezett. Amikor mindenki azt hitte, hogy a brazilok mellé 31 turistacsoport érkezik oda - futballcsapatnak álcázva. Nem így történt.

Marcelo (12) és Thiago Silva mérhetetlen bánata Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Fatih Aktas

A brazilok mind a négy vb-n olyan csapattal érkeztek, amely akár nyerhetett is volna. Nem nyert. Ellenben legyőzőik közül 2006-ban a franciák másodikok, 2010-ben a hollandok szintén ezüstérmesek, 2014-ben a németek pedig világbajnokok lettek. 2018, Belgium? Ha a sorozat folytatódik, a belgák meg sem állnak a döntőig.

Szavazzon!

Mit jelent önnek a brazil válogatott kiesése?

Sokszor leírtuk már, hogy Brazliában a futball nem csak sport, hanem vallás is. Kis túlzással ott 200 millió ember ezzel kel és fekszik, arról nem beszélve, hogy a világ többi részén mennyi rajongója van a Selecaónak. Számukra ez a péntek este tényleg olyan dráma volt, amelyet mi szinte képtelenek vagyunk felfogni.

Új taktika

Roberto Martínez, a belga válogatott szövetségi kapitánya már a kezdő sípszó előtt húzott néhány váratlant. Az eddig középső középpályásként számításba vett Kevin De Bruyne-t feltolta a támadószekcióba, míg a középcsatár Romelu Lukakut kivezényelte a jobbszélre, hogy ezzel is párharcokra kényszerítse a brazil Marcelót, és befuthassa a mögötte keletkező üres területeket. A mérkőzés eleje kiegyenlített játékot hozott, a 8. percben a brazilok a vezetést is megszerezhették volna, de Thiago Silva közeli kísérlete a kapufán csattant. Amilyen szerencséje volt a belgáknak, olyan szerencsétlenek voltak a brazilok, ugyanis a 13. percben Nacer Chadli szöglete után Fernandinho a saját kapujába csúsztatott.

Fernandinho a vb-történelem második brazil játékosa, aki öngólt szerzett. Az első Marcelo volt a 2014-es világbajnokságon a horvátok elleni meccsen.

Ezt követően az történt a pályán, amit a belgák akartak, és a 31. percben egy formás kontra végén De Bruyne elemi erővel bombázott a kapu jobb oldalába.

„Taktikailag változtattunk, és úgy érzem, az első félidő nagyon jól sikerült, sok helyzetet alakítottunk ki. A második félidőre a brazilok más felfogásban jöttek ki, ekkor jobban játszottak, de még így is voltak gólhelyzeteink.

– nyilatkozta a mérkőzés legjobbjának választott Kevin De Bruyne, aki a 100. gólszerzője az oroszországi világbajnokságnak.

Kevin De Bruyne védhetetlen gólt lőtt a brazilok ellen Forrás: BELGA/AFP/Bruno Fahy

„Amikor Brazília ellen játszol, muszáj taktikai előnyt szerezned.

Nem is a taktikán volt a hangsúly, hanem azon, hogy ezt a taktikát érvényesíteni tudjuk. A szememben Brazíliáé a világbajnokság legjobb csapata, kétségkívül a legveszélyesebben támadó csapat, kilencven percen át ügyelnünk kellett a védekezésünkre.

Roberto Martínez rendesen megkeverte a kártyákat a brazilok elleni meccsre Forrás: Brazil Photo Press/BRAZIL PHOTO PRESS/William Volcov

Sok veszedelmet kellett elhárítanunk, és ebben a helyezkedésével Eden Hazard és Romelu Lukaku is kulcsszerepet játszott. Ez a csata mentális szinten dőlt el.

– nyilatkozta a mérkőzés után a belga válogatott szövetségi kapitánya, Roberto Martínez, akinek a csapata a brazilok legyőzésével már 24 mérkőzés óta veretlen (19 győzelem 5 döntetlen).

A belga válogatott statisztikája Roberto Martínez kinevezése óta:

A belga válogatottban már kilenc futballista szerzett gólt az oroszországi világbajnokságon. Ennél több gólszerzője csak az olaszoknak volt (10) 2006-ban és a franciáknak (10) 1982-ben.

A második félidőben egy teljesen más brazil válogatott futott ki a kazanyi stadion gyepére. A szövetségi kapitány Willian helyett pályára küldte Roberto Firminót, majd nem sokkal később Douglas Costát és Renato Augustót is, és a dél-amerikaiak elkezdték uralni a mérkőzést. A 76. percben Philippe Coutinho beívelése után Renato Augusto fejelt a bal alsó sarokba, ezzel visszahozva a brazil reményeket.

Ekkor úgy tűnt, Tite csapata akár a hosszabbítást is kiharcolhatja, mert a belgák teljesen magukra húzták a brazilokat. Az egyenlítés végül nem jött össze, mert klasszisteljesítményt nyújtó Thibaut Courtois újfent bebizonyította, hogy miért tartják a világ egyik legjobb kapusának.

Csak három kapus tudott kilenc védést bemutatni a világbajnokságon:

A világbajnokságok történetében eddig 130 alkalommal fordult elő, hogy egy csapat az első félidőben kétgólos hátrányba került, de fordítani még egyetlen csapat sem tudott ilyen szituációban.

„Nagyszerű mérkőzés volt, sokat birtokoltuk a labdát, megvoltak a lehetőségeink, de a belgák hatékonyabbnak bizonyultak. Kimagasló futballistáik vannak, nagyon jók a befejezésekben. Courtois is fontos tényezője a sikerüknek.

A brazil szövetségi kapitány egyelőre nem foglalkozik a jövőjével Forrás: AFP/Luis Acosta

Aki szereti és érti a futballt, nem gondolkodhat másként. S hogy mi lesz velem? Erről most nem tudok beszélni, nem megfelelő az alkalom, egyelőre a meccs jár a fejemben.

– mondta Tite, a brazilok szövetségi kapitánya, akinek az irányítása alatt a Selecao először kapott két gólt egy mérkőzésen.

A brazil válogatott a legutóbbi négy világbajnokságon európai csapat ellen vallott kudarcot. 2006-ban a franciák ejtették ki őket a negyeddöntőben, 2010-ben a hollandok szintén a legjobb nyolc között, 2014-ben a németek ütötték ki őket az elődöntőben, most pedig a belgák jelentették a végállomást.

De Bruyne és Courtois mellett Eden Hazard volt a belga csapat legjobbja, aki tíz cselt kísérelt meg a brazilok ellen, és mind a tíz sikeres volt.

Neymar

Ha már számoknál tartunk, érdemes megvizsgálni a brazilok legnagyobb sztárját, Neymart. A világ legdrágább játékosa a belgák elleni negyeddöntőben is kimagaslóan futballozott, ugyanis hét helyzetet alakított ki a társainak.

Ezt a számot, csak a németek karmestere, Mesut Özil tudta produkálni a Dél-Korea elleni csoportmérkőzésen.

Érdekesség, hogy a németek kudarcában mégis sokan Özilt kiáltották ki bűnbaknak, ugyanis a testbeszéde, és a pályán mutatott hozzáállása kívülről nézve flegmának tűnik.

Brazíliában mindenki csodát várt Neymartól, és a játékával nem is volt gond a világbajnokságon. Már amikor a játékkal foglalkozott. Ugyanis nem lehet elmenni szó nélkül a rengeteg reklamáció és színészkedései mellett, amiket meccsről-meccsre bemutatott.

A belgák ellen háromszor próbálkozott műeséssel a tizenhatoson belül.

Egy ekkora klasszisnak sokkal több energiát kellene a játékra a fordítania, ahelyett, hogy az állandó fetrengéseivel a játékvezetőkre próbálna nyomást gyakorolni.

Szavazzon!

Hogyan értékeli Neymarnak a világbajnokságon nyújtott produkcióját?

Neymar a vb hőse lehetett volna. Agyilag és pszichésen nem tudott felnőni ehhez a feladathoz. Bukása kódolva volt - még akkor is, ha a brazil válogatott bukása nem.

A vb-n mutatott hozzáállásával Nemyar nem sok új rajongóra tett szert. A világ legdrágább játékosa többször változtatott frizurát, mint ahány gólt lőtt.

Neymar ezen a világbajnokságon is bebizonyította, hogy istenáldotta tehetség, de fasorban sincs Cristiano Ronaldóhoz és Lionel Messihez képest. Talán a következő években letisztul a játéka, és négy év múlva a katari világbajnokságon már igazi vezére lesz a brazil válogatottnak, amely akkor már 20 év elteltével szállhat újra harcba a vb-trófeáért.

Súlyos bíróbaki

Pieluigi Collina semmit sem bízott a véletlenre, mert a világ jelenlegi legjobb bírójának tartott szerb Mazsicsot delegálta a találkozóra. (Mazsics vezette idén a Real Madrid-Liverpool BL-döntőt, szóval nem akárki a szakmában. Bede Ferenc, az Origo szakértője azonban elmondja, szerinte melyik volt a mérkőzést is befolyásoló súlyos játékvezetői tévedés.

Renato Augusto (a földön), őt próbálja vigasztalni a belga Nacer Chadli Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Fatih Aktas

"Az 56. percben a büntetőterületen belül, közel a kapuvonalhoz a brazil játékos megtolja a labdát, ami a játéktéren van, amikor a belga Kompany mindkét lábával nekicsúszik a brazil játékosnak, ami szabálytalan.

így Bede.

Szavazzon!

Mi a véleménye erről az esetről?

Az eset 0-0-nál történt, mondanunk sem kell, mennyire más lehetett volna a mérkőzés képe, ha a brazilok ekkor belövik a tizenegyest.

Jön, jön, jön: Az Európa-bajnokság!

Azonban most még élvezzük a 2018-as világbajnokságot, amit kis túlzással már átkeresztelhetnénk Európa-bajnokságra is, hiszen már biztossá vált, hogy a vb-történelemben ötödször fognak tisztán európai elődöntőket rendezni (1934, 1966, 1982, 2006, 2018).