Nincsen igazi vezérük a németeknek?

VB 2014, Ghána, Kevin-Prince Boateng
Ghana's forward Kevin-Prince Boateng heads the ball during a training session at the Rei Pele stadium in Maceio, on June 13, 2014 during the 2014 FIFA football World Cup in Brazil. AFP PHOTO / CARL DE SOUZA
Vágólapra másolva!
Irán a csodában bízik a csoportfavorit argentinok ellen, míg a bosnyákok - a fradista Besiccsel a fedélzeten - történetük első világbajnoki győzelméért küzdenek az Afrika-bajnok Nigéria ellen az F csoportban. A német-ghánai csata egyúttal a Boateng testvérek párharca is egyben, Kevin-Prince odaszólt az európaiaknak.
Vágólapra másolva!

G csoport, 2. forduló:
Németország - Ghána, Fortaleza 21.00
játékvezető: Sandro Ricci (brazil)
Németország:
Manuel Neuer - Jérome Boateng, Mats Hummels, Per Mertesacker, Benedikt Höwedes - Sami Khedira, Philip Lahm - Toni Kroos, Mesut Özil, Mario Götze - Thomas Müller
Ghána: Adam Kwarasey - Daniel Opare, John Boye, Jonathan Mensah, Kwado Asamoah - Michael Essien, Sulley Muntari, André Ayew, Christian Atsu - Kevin-Prince Boateng, Asamoah Gyan

Óriási csatára lehet számítani a G csoport második fordulójának szombati nyitómérkőzésén, a német-ghánai találkozón. A németek ugyanis a továbbjutásért, a ghánaiak pedig a versenyben maradásért lépnek pályára.

"Ugyanazzal az elszántsággal és lelkesedéssel kell játszanunk, mint az első meccsen" - nyilatkozta a németek csapatkapitánya, Phillip Lahm, aki várhatóan ezúttal is védekező középpályásként kap majd szerepet.

Kevin-Prince a lelki hadviselést már elindította Forrás: AFP/Carl De Souza

Az első fordulóban Portugália ellen - a mesterhármas szerző Thomas Müller vezetésével - 4-0-ra nyert Németország.

A németek négy éve, a dél-afrikai világbajnokságon is négygólos sikerrel rajtoltak, akkor az ausztrálok ellen, utána azonban 1-0-ra kikaptak a szerbektől. Ezután pedig éppen a ghánaiak elleni 1-0-val, Mesut Özil góljával biztosították helyüket a legjobb 16 között.

"Az a négy évvel ezelőtti botlás a második mérkőzésen egy figyelmeztetés volt, nem szabad kinyílnunk, és ugyanolyan komolyan kell venni a találkozót, mint az elsőt" - mondta Per Mertesacker, aki 100. válogatottságát ünnepelheti. Az Arsenal védője a tizenharmadik német futballista lehet, aki eléri ezt.

A ghánaiak jól játszottak ugyan az amerikaiak elleni első csoportmérkőzésen, de 2-1-es vereséget szenvedtek. Egy újabb kudarc szinte biztosan a búcsút jelentené a legutóbbi világbajnokságon negyeddöntős afrikai együttesnek.

A találkozó egyik érdekessége a Boateng féltestvérek párharca lehet, ugyanis Jérome a német védelmet erősíti, Kevin-Prince pedig a ghánaiak csatára. Utóbbi már kissé fel is borzolta a kedélyeket kijelentésével, amely szerint a németek gyenge pontja az lehet, hogy nincsen igazi vezérük a pályán, aki a szoros mérkőzéseken előlépne.

Minden kapcsolat megszakadt a tesók között

"Az apám azt mondja, Ghánában a meccsnapokon olyan a hangulat, mintha munkaszüneti nap lenne, de a németországi családtagjaim is ugyanezt mpondják" - nyilatkozta Jérome, aki még sohasem járt Ghánában, de nagyon szeretne egy nap elutazni az afrikai országba. "A családom nagy része ott él, és tudom, hogy nézik a mecseimet."
A Bayern-focista a féltestvérével minden kapcsolatot megszüntetett a meccs miatt. "Kissé különös, de nem hiányzik, hogy kapcsolatba lépjek vele. A vb egy különös terep, és úgy érzem, nem lenne helyénvaló, ha most is megbeszélnénk a dolgokat. A német csapattal vagyok, és az a dolgom, hogy erre a válogatottra koncentráljak."

A németek a 2010-es 1-0-s vb-meccs előtt 1993-ban is legyőzték Ghánát (6-1), mind a hét német gól a 60. perc után született. Négy éve Boatengék játszottak egymás ellen, az volt az első alkalom a vb-k történetében, hogy egy testvérpár egymással nézzen farkasszemet a pályán. Bár lehet, Kevin-Prince nem lesz kezdő, a ghánaiaik első meccsén sem volt az.

A csoport másik mérkőzésén a portugálok vasárnap találkoznak az amerikaiakkal.

F csoport, 2. forduló:
Argentína-Irán, Belo Horizonte 18.00
játékvezető: Milorad Mazic (szerb)
Argentína:
Sergio Romero - Pablo Zabaleta, Ezequiel Garay, Marcos Rojo, Federico Fernandez - Fernando Gago, Javier Mascherano, Angel Di María - Gonzalo Higuain, Lionel Messi, Sergio Agüero
Irán: Alireza Hagigi - Pedzsman Montaszeri, Dzsalal Hosszeini, Amir Zadeki, Mehrdad Puladi - Ehzan Hadzsi Szafi, Dzsavad Nekunam, Andranik Timotijan, Askan Dedzsagah - Reza Goohannedzshad, Hozro Heidari

Alejandro Sabella, Argentina szövetségi kapitánya az első, Bosznia-Hercegovina ellen 2-1-re megnyert meccsen meglepetésre nem a megszokott 4-3-3-as formációba küldte pályára csapatát, hanem öt védőt szerepeltetett, de a várakozások szerint a mezőny egyik leggyengébbnek tartott együttese ellen visszatér bevált taktikájához. Ez azt jelentheti, hogy a vb-n először láthatja a közönség a nemzetközi sajtó által "mesés négyesnek" (Fab Four) nevezett Lionel Messi, Gonzalo Higuaín, Sergio Agüero, Ángel Di María kvartettet egyszerre a pályán.

A mesés négyes: Agüero, Messi, Di María és Higuaín Forrás: AFP/Juan Mabromata

"Messi lehet a vb legjobb játékosa" - mondta Carlos Queiroz, Irán portugál szövetségi kapitánya, aki elismerte, csapatának csodára volna szüksége ahhoz, hogy megszerezze a három pontot.

F csoport, 2. forduló:
Nigéria - Bosznia-Hercegovina, Cuiabá 24.00
játékvezető: Peter O'Leary (új-zélandi)
Nigéria:
Vincent Enyeama - Efe Ambrose, Juwon Oshaniwa, Kenneth Omeruo, Joseph Yobo - John Obi Mikel, Ogenzi Onazi, Victor Moses, Ahmed Musa - Peter Odemwingie, Emmanuel Emenike
Bosznia-Hercegovina: Asmir Begovic - Mensur Mujdza, Emir Spahic, Ermin Bicakcic, Sead Kolasinac - Miralem Pjanic, Muhamed Besic, Zvjezdan Misimovic, Senad Lulic - Vedad Ibisevic, Edin Dzeko

Irán 0-0-s döntetlennel rajtolt Brazíliában: ez volt az első olyan vb-meccse, amelyen nem kapott gólt, és negyedik világbajnokságán mindössze hatodik pontját szerezte, győznie viszont 16 éve nem sikerült. A két csapat eddigi egyetlen meccse, 1977-ben 1-1 lett, de ezúttal már az is meglepetés lenne, ha Irán pontot szerezne.

Gago lő Besic mellől Forrás: AFP/Damien Meyer

A bosnyák szakvezető, Safet Susic is szerkezetváltáson gondolkodik, könnyen lehet, hogy az Argentína ellen látott 4-5-1-es felállás helyett Nigéria ellen a 4-4-2-t választja, azaz Vedad Ibisevicet is beállítja Edin Dzeko mellé a csatársorban. Az esetleges változtatás ugyanakkor vélhetően nem érinti a vb egyetlen Magyarországon futballozó játékosának, a ferencvárosi Muhamed Besicnek a szerepeltetését.

Mindkét kapitány számításait keresztülhúzhatják a sérülések: a bosnyákoknál a csapatkapitány Emir Spahic küzd térdproblémákkal, Nigéria pedig egyik védőjét, Godfrey Oboabonát vesztette el, őt Joseph Yobo pótolhatja.

Az afrikai csapat Iránhoz hasonlóan szintén 16 éve nyeretlen a vb-mérkőzéseken, míg a bosnyákok a mezőny egyedüli újoncaként első győzelmükért hajtanak majd.