Szerbia: ha büszkeséggel vébét lehetne nyerni

Vágólapra másolva!
Önálló nemzetként első világbajnokságára készül Szerbia futballcsapata, amely a selejtezőkön meglepően simán nyerte meg a franciákkal nehezített csoportot. Radomir Antic nagy önbizalommal futballozó csapata a vébén is továbbjutással kecsegtető csoportba került, bár a szerbeknek nem árt óvatósnak lenniük, a múltban ugyanis többször is ráfáztak arra, hogy a kelleténél nagyobb hévvel futballoztak.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

A szerb válogatott mindig is a lendületes, kemény futballjáról, látványos támadójátékról volt híres, ami a semleges magyar szurkolók számára szimpatikussá teheti - már csak a földrajzi közelség miatt is. Az sem elhanyagolható, hogy a heves vérmérsékletű szerbek mindig tüzes meccset játszanak, sokszor éppen a fanatizmusok hajszolja őket a győzelembe, máskor viszont saját magukat kaszálják el a felesleges kakaskodással, kemény belépőkkel.

Hogyan lehet legyőzni őket?

A szerbek szélsőinek kikapcsolása a játékból kulcsfontosságú, a válogatott támadásaik nagy része ugyanis a széleken indul. Egy kis provokáció mindig hasznos ellenük, könnyen fel lehet őket idegesíteni, így kizökkenteni a ritmusból.

Mit várunk tőlük?

Rendkívül magabiztos, már-már nagyképű, ugyanakkor kiszámíthatatlan játékot: a szerbek képesek az egyik pillanatban brillírozni, majd teljesen összezuhanni, és akár többgólos előnyt is elherdálni.

Kire figyelünk?

A két szélső, Milos Krasic és Milan Jovanovic a világbajnokság nagy felfedezettjei lehetnek. Mindketten rendkívül gyorsak, remekül cseleznek, és mind az előkészítésben, mint a gólszerzésben jeleskednek.

A gyenge pont

A túlságosan is támadó felfogás könnyen visszaüthet az olyan fegyelmezett csapatok ellen, mint Németország vagy Ausztrália. A szerbeknek figyelniük kell arra, hogy ne ragadja el túlságosan a hév őket, mert így könnyen kinyílhat a védelmük, egy-két eredményes kontra pedig eldöntheti a mérkőzést.

Róluk mondták

"Dupla motivációval futballoznak a világbajnokságon, mert a nemzeti büszkeség nagyon fontos a számukra. Különösen igaz ez a Bundesligában légióskodókra" - jelentette ki a német válogatott menedzsere, Oliver Bierhoff.

35/50

Kapusok: 6/10
A selejtezők során Vladimir Stojkovic volt az első számú kapus, és ez alighanem a világbajnokságon is így lesz. A 26 esztendős játékos remek képességű, kiváló reflexekkel rendelkezik, azonban évek óta alig kap lehetőséget klubjaiban (2006 óta légiós, azóta még 40 bajnokin sem védett, pedig öt csapatban szerepelt), márpedig ez mindenképpen hátrány.

Védelem: 7/10
Nemanja Vidic személyében a világ egyik legjobb középhátvédje szerepel az együttesben, de rajta kívül is kiváló védők alkotják a hátsó sort. Az egyetlen problémás pozíció a balhátvéd lehet, ahol Ivan Obradovic volt az alapember, azonban ő sérüléssel bajlódik, míg helyettese, Aleksandar Kolarov túlságosan is támadó felfogású.

Középpálya: 8/10
Radomir Antic szövetségi kapitány rendkívül támadó szellemű csapatot épített, amely játékának legnagyobb erőssége a két kiváló szélső, Milos Krasic és Milan Jovanovic. Ennek köszönhetően a középső középpályásokra nagy teher hárul, Dejan Stankovicsnak az Interben látottnál védekezőbb stílusban kell játszania, és valamivel hátrébb is.

Csatársor: 6/10
Míg a védelemben és a középpályán nemzetközi klasszisok állnak Antic rendelkezésére, a csatársorban hiányzik ez a színvonal. Nikola Zigic és Marko Pantelic, akik alaphelyzetben lehetőséget szoktak kapni, nem rossz futballisták, ám nem érik el azt a szintet, ami egy igazán kiugró eredményhez szükséges lenne - ráadásul Zigic a Valenciában többnyire csak csere.

Szövetségi kapitány: 8/10
A hosszú idő után hazatért Anticot hatalmas tisztelet és megbecsülés övezi Szerbiában, köszönhetően annak, hogy igazi csapatot kovácsolt a válogatottnál korábban leszerepelt játékosokból. A 61 esztendős mester hatalmas rutinnal rendelkezik, dolgozott a Real Madridnál és a Barcelonánál is, ráadásul nem fél rizikós döntéseket hozni.


Tanácsunk a szövetségi kapitánynak


Ugyan a védelem bal oldalán Obradovic sérülése esetén Kolarov tűnik a kézenfekvő megoldásnak, de a Lazio légiósa helyett érdemesebb lenne az Udinesében szereplő Aleksandar Lukovicot kipróbálni. Ő ugyanis sokkal jobban képes ellátni a védekező feladatokat, mint római társa.

Forrás: AFP

Kolarov (jobbra) félelmetes erejű balos löketeit a vébén is megcsodálhatjuk

Nem csak a szépre emlékezünk

Szerbia néven először indul világbajnokságon a válogatott, hiszen 2006-ban még Szerbia és Montenegrónak hívták a korábbi Jugoszláviát. A jogelőd nem szerepelt rosszul: rögtön az első vébén elődöntőt játszott, amit 1962-ben megismételt, és további négy alkalommal a negyeddöntőig jutott. Akadnak olyan vélemények is, hogy az 1989-ben U20-vébét nyert jugoszláv gárda a felnőttek között is tarolhatott volna - de a háború szétszakította az ország mesterségesen létrehozott egységét, a válogatott gerincét adó horvátok és szerbek a későbbiekben már csak ellenfelekként találkozhattak a futballpályán.

Felejthetetlen pillanatuk

Az 1974-es tornán Jugoszlávia történelmi győzelmet aratott a csoportkörben Zaire felett. Az afrikai válogatott ellen a három pont megszerzése kötelező feladat volt, azonban kevesen gondolták, hogy a jugoszlávok kis híján tíz gólt szereznek. A 9-0-s diadal rekordbeállítás volt a vébék történetben, ezt megelőzően csak Magyarország nyert ilyen arányban, még 1954-ben a dél-koreaiak ellen.


Mi lett volna, ha

1990-ben a négy közé jutásért Argentína ellen játszott a válogatott, és a védőknek sikerült semlegesíteniük Diego Maradonát. A továbbjutás sorsa így büntetőpárbajban dőlt el, és bár Dragan Stojkovics kihagyta az első tizenegyest, a folytatásban Tomislav Ivkovic kettőt is hárított - köztük Maradona lövését. A jugóknak az utolsó két büntetőt kellett volna értékesíteniük a továbbjutáshoz, azonban Dragoljub Brnovic és Faruk Hadzibegic is rontott, így Argentína ment tovább, a megsérült Pumpido helyére beugró Goychochea pedig hős lett. Maradonáék az elődöntőben a házigazda Olaszország ellen játszottak.


Miután a jugoszlávok a pótselejtezőn tönkreverték a magyar csapatot, az 1998-as vébén sikerrel vették a csoportmérkőzéseket. A nyolcaddöntőben Hollandia ellen ugyan hátrányban kerültek, de sikerült egyenlíteniük, és megvolt az esély a vezetés megszerzésére is. A jugók ugyanis tizenegyeshez jutottak, a letett labdához Predrag Mijatovic állt oda, és hosszas nekifutás után iszonyatos erővel a felső lécre bombázott.

A kipattanó labdát előrevágták a holland védők, Dennis Bergkamp és Sinisa Mihajlovic vágtatott érte, a szögletzászlóhoz érve Bergkamp lerántotta az ellenfelét, majd hogy nyomatékosítsa az esetet, még rá is taposott - a kiállítás pedig elmaradt. A hollandok a ráadás perceiben megszerezték a győztes találatot, így a negyeddöntőben ők játszhattak Argentína ellen.


Út Dél-Afrikába

A szerbek először indultak önálló nemzetként vb-selejtezőn, és a sorsolásuk nem volt könnyű, hiszen Franciaországgal és Romániával is egy csoportba kerültek. Ráadásul Antic csak kevéssel a kvalifikációs sorozat kezdete előtt vette át az együttest, így az első mérkőzések a csapatkeresés jegyében teltek.

A Feröer-szigetek legyőzése, majd a franciák elleni vereség papírforma volt, ezt követően azonban beindult a válogatott. A következő három találkozón egyaránt három gólt szerzett, idegenben legyőzte Romániát és Ausztriát is, ami megteremtette a csoportelsőség alapjait. A franciák elleni hazai döntetlent követően a Románia ellen mérkőzés igazi örömjátékot hozott, és az 5-0 a világbajnokságra való kijutást jelentette.

Csoportellenfelei: Németország, Ausztrália, Ghána.

www.global-soccer.eu