Cirkusz és sör a német futballfesztiválon

Vágólapra másolva!
Csütörtökön újabb felfedezőutat tettünk Németországban, ezúttal a gelsenkircheni Fan Festen néztük meg, hogyan szurkolnak a jegy nélkül maradt, ám futballra éhes fanatikusok.
Vágólapra másolva!

Juha Pál helyszíni tudósítása Gelsenkirchenből

A 302-es villamosjáraton mindig történik valami. A Bochumot Gelsenkirchennel összekötő, egy órán át zötykölődő járművön mindenféle emberek megfordulnak, ami nem csoda, mert a Schalke-stadion felemás megítélésű városának (jót ritkán hallani róla) az 50 kilométeres körzetében közel hétmillió ember él. Most két fekete ruhás szerelmespárral futottunk össze, akik nem egyedül voltak, a kezükben egy-egy - takaros pórázzal ellátott - izgő-mozgó görénnyel szálltak fel. Akiket az állatkák látványa nem lepett meg, azok bizonyára még csak a pár fejéig jutottak el, a fiúnak (?) hét fülbevaló volt a fülében, kettő-három a száján, orrán, a szemöldöke kiszedve, feketével kihúzva, haj alányírva, copf, szemüveg, egy kis púder az arcon. Hősünk fekete szoknyát viselt, és ha létezik sátán, akkor az ember biztosan így képzelné el (Marilyn Manson tán egy fokkal barátságosabban néz ki nála). Barátnője hasonlóan festett, annyi kivétellel, hogy ő nadrágban volt. Egy közös volt bennük, a felőlük áradó, legirritálóbb füstölőre emlékeztető bizarr illatfelhő.

Miután távoztak a villamosról, a velünk együtt a Fan Festre (szurkolói fesztivál kivetítővel, sörrel, kenyérrel, cirkusszal) tartó angol drukkerek szálltak fel, akik szerencsére már szakmába illő dolgokról beszéltek. Mivel Ecuador 3-0-ra kiütötte Costa Ricát (lengyel barátaink sajnos ezzel végleg elbúcsúztak), így még az sem lehetetlen, hogy a házigazda németek csak csoportmásodikak lesznek az A jelű négyesben, azaz Anglia már a nyolcaddöntőben összefuthat a Nationalelffel. A mellettünk ülő szurkolók szerint nem lehet gond egy német csapat elleni találkozó, mert - mint mondták - a lengyelek ellen enyhén szólva sem tűnt verhetetlennek Jürgen Klinsmann csapata. Eztán a játékosok kritizálásába kezdtek, szó volt Wayne Rooneyról (nagyon hiányzik), Peter Crouchról (fog gólt lőni?), Steven Gerrardról (ő most Anglia legjobbja) is.

A 302-esről lepattantunk egy vacsorára, megnéztük, "mit tud" a Schalke 04 labdarúgócsapatának a szurkolói étterme. Amikor "valami németes étket" kértünk az idegen nyelvet nem beszélő nénitől, azt tanácsolta, ha különlegességre vágyunk, menjünk vissza a centrumba - aztán már hozta is a csak az országra jellemző currys hurkát. De hogy újra fociról essék szó: az inkább kocsmára, mint vendéglőre hasonlító hely tele volt Schalke-ereklyékkel (kupák, érmek, fényképek, mezek), meglepően nagy kivetítője volt, és már most reklámozta a jövő évi Bundesliga-szezont, mondván: itt aztán minden meccset élőben meg lehet nézni.

Forrás: [origo]

Még több kép a Fan Festről

Ekkor a hatalmas területen elhelyezkedő Fan Festen már gyülekeztek a drukkerek, bár az egész nap szemerkélő eső azért inkább csak százakat, mint ezreket csábított ki a vb-pótló fesztiválra. A bizonságra itt is nagyon ügyeltek a szervezők, a szokásos dolgokat kereső hölgy úgy átkutatta a bevonulókat, hogy Michael Douglas azt már zaklatásnak venné.

A szinte csak sört áruló lakókocsikkal megtelt területnek még lelátója is volt, az öregek és betegek onnan nézték a Trinidad és Tobago - Anglia találkozót, míg a többiek próbáltak minél közelebb lopakodni - az általunk eddig látott legnagyobb németországi - kivetítőhöz. T&T-rajongó egy sem volt, annál többen voltak az angol szimpatizánsok, de feltűntek argentin, brazil, és nem meglepő módon német mezben virító drukkerek is, valamint fokozatosan jöttek az esti Svédország-Paraguay meccsre készülődő skandinávok.