Vágólapra másolva!
Hosszú Katinkának ugyan nincs olimpia érme, mégsem túlzás azt mondani, hogy jelenleg ő a világ legjobb úszónője. Mi a közös benne Egerszegi Krisztinával és Kovács Ágnessel, és miben különbözik a nagy elődöktől?

Az amerikaiak klasszis hátúszója, Missy Franklin a londoni olimpián négy aranyérmet nyert, a barcelonai világbajnokságon pedig hatot, ennyit korábban egyetlen úszónő sem gyűjtött be egy vébén. Ott van a másik amerikai sztár, Katie Ledecky is, aki 400, 800 és 1500 gyorson, valamint a 4 x 200-as gyorsváltóban is világbajnok lett Barcelonában, ahol 800-on és 1500-on is világrekorddal győzött.

A világ jelenlegi legjobb úszónője címre azonban Hosszú Katinka is jó eséllyel pályázhat, még ha olimpiai aranya nincs is, a barcelonai vébén pedig "csak" két aranyat gyűjtött. Ezeket ugyanis 200 és 400 vegyesen nyerte, márpedig ezeket a számokat az úszásnemek királyának tartják a szakmában.

Nem túlzás, hogy Hosszú a legjobb

Így gondolja ezt Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya is. "Ez a két legösszetettebb szám, a legnagyobb úszótudás ezekhez kell, a homogén úszásnemekben könnyebb megnyerni egy-egy világversenyt. A vegyes úszás foglalkoztatja a legtöbb izomcsoportot, és a 400 vegyes céljában lép fel az úszóknál a legnagyobb oxigénhiány, szóval nem érzem túlzásnak, hogy Hosszú Katinka most a világ legjobb úszónője."

Érthető Hosszú Katinka boldogsága, mára a világ egyik legjobb úszónője lett Forrás: MTI/EPA/Olaf Kraak

Hosszú a világbajnokság után a rövidpályás Világkupa-sorozatban is remekelt, sorra döntögette a világcsúcsokat, és ő lett az első olyan versenyző, aki rövid pályán mindhárom vegyes számban (100, 200, 400) egy időben tartja a rekordot.

Emellett pillangón is a világ legjobbjai közé tartozik, normál medencében kétszeres vb-bronzérmes, rövidpályán pedig világbajnok. A hátúszásra még csak az idén feküdt rá komolyabban, mégis, amikor megdöntötte Egerszegi Krisztina 22 éves országos csúcsát 100 háton, akkor máris a nagy előddel kezdték egy lapon emlegetni. "Kiss László szövetségi kapitányon keresztül üzent nekem, hogy gratulál, és nagyon örül annak, hogy én döntöttem meg a csúcsát. Távolabbi célom, hogy 200-on is megdöntsem, ez nagyon motivál, ehhez még három másodpercet kell javulnom" - mondta a világbajnokság előtt az Origónak.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy hol lesz a helye Hosszú Katinkának a legnagyobb magyar úszónők sorában, de a pályaképek alapján néhány következtetést azért le lehet vonni. Egerszegihez talán még korai lenne hasonlítani, mivel az olimpiai bajnoki címek száma azért komoly fokmérő bármilyen sportágban, és amíg a 24 éves Hosszúnak már két sikertelen olimpiája is volt, pedig viszonylag érett úszónak számított mindkettőn, addig Egerszegi ennyi idősen már begyűjtötte mind az öt aranyát, amihez három olimpiára volt szüksége.

Hosszú talán egy dologban jár Egerszegi előtt: univerzálisabb úszó, hiszen vegyesen a legjobb a világon. Bár Egerszegi is nyert 400 vegyesen olimpiát és Európa-bajnokságot, de ő főleg hátspecialista volt, míg Hosszú - talán a mellen kívül - még bármelyik úszásnemben komoly eredményeket érhet el.

Mindketten felálltak a padlóról

Közös pont a két úszó között, hogy mind a ketten nyertek aranyérmet Barcelonában, Hosszú Katinka két vb-címet gyűjtött be, Egerszegi három olimpiai arannyal lett gazdagabb a spanyol városban.

Ennél fontosabb párhuzam kettőjük között, hogy mind a ketten álltak már fel a padlóról. Hosszúnak nem sikerült jól a londoni olimpia, akkori edzője, Dave Salo utóbb maga is elismerte, szándékosan alakította úgy a felkészülést, hogy az amerikai úszók jobban szerepeljenek. Az olimpia után mélypontra került, elgondolkodott a folytatáson is, de hazaköltözött az Egyesült Államokból, vőlegénye, Shane Tusup lett az edzője, változtattak az edzésmódszeren, az eredmények pedig őket igazolták.

Egerszegi Krisztina az utolsó olimpiai aranya után (200 hát, Atlanta, 1996) Forrás: AFP/IOPP/Kitamura Tosifumi

Egerszegi az 1994-es római világbajnokság után, húszéves korában volt hasonló helyzetben, amikor 100 háton csak az ötödik lett, 200-on pedig hiába jutott be a legjobb idővel a döntőbe. Kínai ellenfelét nem tudta megverni fő számában, így csak ezüstérmet nyert (tegyük hozzá, hogy akkoriban a fél világ doppingolással vádolta a vébére látványosan feltuningolt állapotban érkező kínaiakat).

Egerszegi fejében is megfordult, hogy visszavonul, erről az időszakról így nyilatkozott a Nők Lapjának: "1994-ben elegem lett, és mondtam is a szüleimnek, hogy én ezt befejezném. Azt mondták, rendben van, ha így gondolom, csak menjek le az uszodába, és szóljak az edzőmnek, Kiss Laci bácsinak, hogy ne várjon hiába. Én lementem, odasündörögtem hozzá, hogy csak azért jöttem, hogy szóljak, nem jövök többet. Ő is azt mondta, rendben, csak aztán még hozzáfűzött egy mondatot, ami két órán keresztül tartott. Azóta sem tudom, meggyőzött-e, vagy csak ráuntam, de azzal váltunk el, hogy sietnem kell az úszócuccaimért, el ne késsek a délutáni edzésről."

Kiss László az Origónak elmondta: sokáig azért nem kellett győzködnie Egerszegit. "Egyrészt hetven ország adott be óvást a nemzetközi szövetségnek, arra hivatkozva, hogy a kínaiak doppingoltak, ezzel tudtam őt nyugtatni, másrészt pedig meg kellett vele értetnem, hogy így nem lehet befejezni egy ilyen csodálatos pályafutást. Akkor annyit kért, hogy 100 háton ne kelljen indulnia a jövőben, de mindent megtesz azért, hogy Atlantában olimpiai bajnok legyen 200-on."

Egerszegi tartotta a szavát, harmadszor lett ugyanabban a számban olimpiai bajnok, ez páratlan volt akkor a világon, míg Hosszú Katinka a Barcelonában szerzett két aranyával az első háromszoros világbajnok magyar úszónő lett. Igaz, amíg régen négyévente rendeztek vébét, addig ma már kétévente van világbajnokság.

Katinka a barcelonai vébé után azt mondta, hogy már csak egy olimpiai arany hiányzik a pályafutásából, és bár valószínűleg nem fogja beérni az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegit, így is a magyar úszósport legfényesebb csillagai közé emelkedett, hiszen egy világbajnoki cím nem sokkal marad el úszásban egy olimpiai bajnoki címtől. "Nem akarok megbántani egyetlen sportágat sem, de az úszás és az atlétika kiemelkedik a nagyobb konkurencia miatt" - magyarázza Kiss László. A Nemzetközi Úszószövetségnek 203 tagországa van, egy vébén vagy egy olimpián körülbelül 180 ország indul, elképesztően nehéz nyerni bármelyik világeseményen."

Kovács Ágival közös az amerikai múlt

Az utóbbi idők legjobb magyar úszói közül eredményességben talán Kovács Ágnessel lehet egy lapon említeni Hosszút. Kovács ugyan egy olimpiai arany- és bronzéremmel Hosszú előtt jár, de a világbajnoki címekben Hosszúnál az előny 3-2 arányban. Kovács már tizenhat évesen megnyerte az első vb-aranyát, tizenkilenc évesen pedig olimpiai bajnok lett, míg Hosszú húszévesen nyert először világbajnokságot.

"Borzasztó jó versenyzők voltak mind a hárman, a győzni akarás és a győzni tudás a legalapvetőbb hasonlóság hármójuk között" - mondta Kiss László, aki Egerszeginek és Kovácsnak klubedzője is volt, Hosszúval pedig a válogatottban dolgozik együtt.

A szakember szerint Egerszegire és Hosszúra ugyanaz a kudarckerülés a jellemző: előbbi azért úszott, hogy soha nem kapjon ki, utóbbi pedig a londoni olimpia után azért edzett ennyit, hogy Barcelonában bizonyítson. "Az úszásban Kovács Ági kicsit különbözött tőlük, hiszen ő a fantasztikus hajráival győzött, 200 mellen például úgy nyert olimpiát, hogy 195 méternél vezetett először."

Kovács Ágnes 2000-ben, Sydneyben nyert olimpiát 200 mellen Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Párhuzam viszont Hosszú és Kovács között, hogy mindketten kiköltöztek az Egyesült Államokba. Azt tudjuk, hogy Hosszúnak erre ráment a londoni olimpiája, Kiss szerint azonban Kovácsnál más volt a helyzet. "Az úszás egyéni sportág, de az edzéseken csapatsport, márpedig Amerikában nagyobb a merítési lehetőség, ezért tűnhet jó ötletnek kint edzeni. Viszont azon túl, hogy az amerikaiakra nagyobb figyelem hárul kint, mint a külföldiekre, megfigyelhető az is, hogy egyetlen magyar úszó sem tudta megjavítani a fő számaiban az egyéni csúcsát az után, hogy kiköltözött az Egyesült Államokba. Ági egyébként azért ment ki, mert a 2000-es olimpiai aranyérme után tudta, hogy vissza fogok vonulni klubedzőként, így inkább kint folytatta nélkülem."

Kovács Ági 2005-ben költözött vissza Magyarországra, akkor előbb autóbalesete, majd egy rejtélyes betegsége volt, utóbbiból természetgyógyászok segítségével épült fel, és bár kitartóan edzett, világversenyen már nem tudott nyerni, a 2006-os budapesti Európa-bajnokságon 50, 100 és 200 mellen is bronzérmes lett. Hosszú Katinka is fog Budapesten versenyezni a 2021-es világbajnokságon, legalábbis az Origónak ezt nyilatkozta, amikor megkapta Magyarország a vb-rendezés jogát. Akkor 32 éves lesz, de azt mondta, annyira imádja az úszást, hogy kihúzza a budapesti vébéig, ahol remélhetőleg már olimpiai bajnokként fog szerepelni.

A klasszisok számokban

Egerszegi Krisztina:
Született: 1974. augusztus 16.
Olimpia: 5 arany (1988 - Szöul, 200 hát; 1992 - Barcelona, 100 hát, 200 hát, 400 vegyes; 1996 - Atlanta, 200 hát), 1 ezüst (1988 - Szöul, 100 hát), 1 bronz (1996 - Atlanta, 400 vegyes)
Világbajnokság: 2 arany (1991 - Perth, 100 hát, 200 hát), 1 ezüst (1994 - Róma, 200 hát)
Európa-bajnokság: 9 arany-, 4 ezüstérem

Kovács Ágnes
Született: 1981. 07. 13.
Olimpia: 1 arany (2000 - Sdyney, 200 mell), 1 bronz (1996 - Atlanta, 200 mell)
Világbajnokság: 2 arany (1998 - Pert, 200 mell; 2001 - Fukuoka, 200 mell), 1 bronz (2001 - Fukuoka, 100 mell)
Európa-bajnokság: 7 arany-, 2 ezüst-, 4 bronzérem

Hosszú Katinka
Született: 1989. 05. 03.
Olimpia: 4. hely (2012 - London, 400 vegyes), 9. hely (2012 - London, 200 pillangó)
Világbajnokság: 3 arany (2009 - Róma, 400 vegyes; 2013 - Barcelona, 200 vegyes, 400 vegyes), 3 bronz (2009 - Róma, 200 vegyes, 200 pillangó; 2013 - Barcelona, 200 pillangó)
Európa-bajnokság: 6 arany-, 3 ezüstérem