Társoldalunk:

Először nyerte meg a Stanley Kupát a St. Louis Blues

2019.06.13. 06:48

A St. Louis idegenben 4-1-re nyert a Boston ellen az NHL döntőjének 7. mérkőzésén, így a vendégcsapat hódította el a Stanley Kupát.

A St. Louis története során először nyert az NHL-ben.

Érdekesség, hogy a csapat január 3-án még a tabella utolsó helyén szerénykedett, azaz a legrosszabb mérleggel állt az NHL-ben.

A St. Louis Blues játékosai és a Stanley KupaForrás: AFP/2019 Getty Images/Patrick Smith

A Blues remekelt idegenben: négy meccséből hármat is megnyert Bostonban, köztük az elsőt és az utolsót. Ezúttal az első harmad második felében ütöttek két gólt a vendégek, majd a góltalan második húsz perc után a harmadik játékrészben is vágtak kettőt, amire csak két és fél perccel a lefújás előtt tudott válaszolni a Bruins, amelyik így nem tudta második harmadik párharcát is megfordítani az idei rájátszásban.

A győzelemben elévülhetetlen érdemeket szerzett a Jordan Binnington, a Blue újonc kapusa, valamint a klub szakmai stábja, amelyik nem félt meghúzni azt a lépést, hogy egy NHL-jeget életében egyszer látott 25 éves fiatalembert állítsanak a kapuba. Igaz, mit veszíthettek? Amikor 2018. december 9-én bekerült a Blue kedzőjébe a csapat szélsebesen zuhant lefelé, és igaz, hogy ő egy Philadelphia Flyers elleni shotouttal kezdett (3-0), de január 2-án így is tökutolsó volt a Blues, hogy aztán a franchise történetének első Stanley-kupa-győzelme legyen a végállomás.

Egy újabb Flyers elleni győzelemmel a Blues történetének legtöbb győzelmet számláló újonc kapusa lett a 23. sikerrel, valamint ő szállította a csapat első kapott gól nélküli meccsét is a rájátszásban. De tovább is van még: újonc kapus még soha nem fogott meg 32 lövést a Stanley-kupáról döntő meccsen, mióta 1955 óta vezetnek ilyen statisztikát a ligában. Ken Dryden, Ron Hextall, Patrick Roy és Cam Ward után Binnington az ötödik kapus, aki újonc évében magasba emelhette a hatalmas trófeát.

A rájátszás legértékesebb játékosa (MVP) a Blues támadója, Ryan O'Reilly lett, aki 25 mérkőzésen 21 pontot (7 gól és 14 gólpassz) hozott össze.

NHL, döntő, 7. mérkőzés: Boston Bruins-St. Louis Blues 1-4 (0-2, 0-0, 1-2)
A négy győzelemig tartó pároscsata végeredménye 4-3 a St. Louis javára.