Először nyerte meg a Stanley Kupát a St. Louis Blues

2019 NHL Stanley Cup Final - Game Seven GettyImageRank3 SPORT ICE HOCKEY national hockey league
BOSTON, MASSACHUSETTS - JUNE 12: The St. Louis Blues celebrate after defeating the Boston Bruins in Game Seven to win the 2019 NHL Stanley Cup Final at TD Garden on June 12, 2019 in Boston, Massachusetts. Patrick Smith/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A St. Louis idegenben 4-1-re nyert a Boston ellen az NHL döntőjének 7. mérkőzésén, így a vendégcsapat hódította el a Stanley Kupát.

A St. Louis története során először nyert az NHL-ben.

Érdekesség, hogy a csapat január 3-án még a tabella utolsó helyén szerénykedett, azaz a legrosszabb mérleggel állt az NHL-ben.

A St. Louis Blues játékosai és a Stanley Kupa Forrás: AFP/2019 Getty Images/Patrick Smith

A Blues remekelt idegenben: négy meccséből hármat is megnyert Bostonban, köztük az elsőt és az utolsót. Ezúttal az első harmad második felében ütöttek két gólt a vendégek, majd a góltalan második húsz perc után a harmadik játékrészben is vágtak kettőt, amire csak két és fél perccel a lefújás előtt tudott válaszolni a Bruins, amelyik így nem tudta második harmadik párharcát is megfordítani az idei rájátszásban.

A győzelemben elévülhetetlen érdemeket szerzett a Jordan Binnington, a Blue újonc kapusa, valamint a klub szakmai stábja, amelyik nem félt meghúzni azt a lépést, hogy egy NHL-jeget életében egyszer látott 25 éves fiatalembert állítsanak a kapuba. Igaz, mit veszíthettek? Amikor 2018. december 9-én bekerült a Blue kedzőjébe a csapat szélsebesen zuhant lefelé, és igaz, hogy ő egy Philadelphia Flyers elleni shotouttal kezdett (3-0), de január 2-án így is tökutolsó volt a Blues, hogy aztán a franchise történetének első Stanley-kupa-győzelme legyen a végállomás.

Egy újabb Flyers elleni győzelemmel a Blues történetének legtöbb győzelmet számláló újonc kapusa lett a 23. sikerrel, valamint ő szállította a csapat első kapott gól nélküli meccsét is a rájátszásban. De tovább is van még: újonc kapus még soha nem fogott meg 32 lövést a Stanley-kupáról döntő meccsen, mióta 1955 óta vezetnek ilyen statisztikát a ligában. Ken Dryden, Ron Hextall, Patrick Roy és Cam Ward után Binnington az ötödik kapus, aki újonc évében magasba emelhette a hatalmas trófeát.

A rájátszás legértékesebb játékosa (MVP) a Blues támadója, Ryan O'Reilly lett, aki 25 mérkőzésen 21 pontot (7 gól és 14 gólpassz) hozott össze.

NHL, döntő, 7. mérkőzés: Boston Bruins-St. Louis Blues 1-4 (0-2, 0-0, 1-2)
A négy győzelemig tartó pároscsata végeredménye 4-3 a St. Louis javára.