Vágólapra másolva!
A Calgary Flames nyerte a Stanley-kupa-döntő első mérkőzését, miután 4-1-re győzött a Tampa Bay Lightning otthonában.

NHL-döntő, 1. mérkőzés:
Tampa Bay Lightning - Calgary Flames 1-4 (0-1, 0-2, 1-1)
gól: St. Louis (46.), illetve Gelinas (3.), Iginla (36.), Yelle (39.), Simon (60.)
az állás: 1-0 a Calgary javára

Nem sokat kellett várni a nyitó gólra, az első Calgary-lövés ugyanis utat talált a hazai gárda kapujába. Egy távoli kísérlet kétszer is irányt változtatott, végül Gelinas lábáról pattant a korong a hálóba. Aztán a kanadai csapat remekül védekezett, és a története első döntőjén szereplő Tampa alig került helyzetbe. Ha mégis, akkor Kiprusoff védett.

A második harmad elején megpróbálta gyorsítani a játékot a Lightning, emberelőnybe is került, azonban Iginla egy kiugrást követően nem hibázott, saját kipattanóját értékesítette. Ez volt a csatár 11. gólja a rájátszásban, és ezzel listavezető. Ettől megzavarodott a vendéglátó, és a szünet előtt újabb gólt kapott. Egy eladott korongot Yelle emelt a léc alá.

A záró játékrész elején gyorsan szépített a Tampa. St. Louis emberelőnyben talált be, és ezzel már 19 pontos, így élen áll ebben a mutatóban. Később még több helyzete volt a hazaiaknak, de nem sikerült csökkenteni a hátrányt, és a hajrában a sztárok elveszítették a fejüket: többet kiállítottak közülük, s aztán Simon - létszámfölényben - az utolsó percben beállította a végeredményt.

Az 1989-es sikere óta először a döntőbe jutó Calgary a mostani playoffban remekel idegenben: kilenc győzelem és csak két vereség a mérlege. A Lightning otthon most kapott ki harmadszor, előtte hétszer diadalmaskodott.

A következő mérkőzésre magyar idő szerint péntek hajnalban kerül sor ugyancsak Tampában.