Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint szerda hajnali 2 órakor kezdődik a NHL Stanley-kupa-döntőjének sorozata a Tampa Bay Lightning és a Calgary Flames jégkorongcsapatai között.

A szezon előtt kevesen mertek volna arra fogadni, hogy ez a két alakulat jut majd el a fináléba. A Tampa korábban a nagyon gyenge Délkeleti-csoportban jól játszott ugyan, ám ha el kellett hagynia a térséget, akkor bizony érték kudarcok. Ebben az idényben viszont a Lightning megnyerte a Keleti-főcsoport küzdelmeit, és az ezzel járó pályaelőnyt rendre kihasználva 12 éves története során először beverekedte magát a döntőbe.

A csapat 40 esztendős csatára, Dave Andreychuk szintén élete első Stanley-kupa-döntőjére készülhet. Ő eddig 1597 alapszakaszos mérkőzésen lépett jégre, de még egyszer sem lett bajnok, és ez a rossz sorozat negatív NHL-rekordnak számít. Természetesen bízik benne, hogy pechszériája most véget ér.

Az 1989-ben bajnok Calgary 1996 után először jutott el a rájátszásba, és most olyan veretes együtteseket búcsúztatott óriási meglepetésre, mint a Vancouver Canucks, a Detroit Red Wings és a San Jose Sharks. A sikerek értékét növeli, hogy a Flames mindig "pályahátrányból" nyert, ugyanis csak a hatodik helyen zárta nyugaton az alapszakaszt.

A Calgary diadalmenetének egész Kanada örül. Utoljára kereken tíz éve, 1994-ben fordult elő, hogy a sportág őshazájának egyik csapata (akkor a Vancouver) nagydöntőt vívhatott, míg az utolsó kanadai bajnok a Montreal Canadiens volt, még 1993-ban.

A két csapat hihetetlenül gyors hokit játszik. A támadósora a Tampának, a védelme pedig a Calgarynak a jobb. A kapusok rivalizálásában a Lightning előnyben van, ugyanis az orosz Nyikolaj Habibulin a playoffban a fontosabb mutatókat tekintve a legjobb három között található, míg a Flamest erősítő finn Mikka Kiprusoff főleg akkor remekel, ha együttese is sziporkázik.

Az első két mérkőzésnek Tampa, a következő kettőnek pedig Calgary ad otthont. Ha nincs döntés, akkor váltott helyszínnel folytatódik a csata egészen az egyik gárda negyedik győzelméig. Valamennyi összecsapást a Sport1 élőben közvetíti.