Vágólapra másolva!
Bár korábban egy vártúra keretén belül már írtunk a nógrádi várakról, most ismét "felfedeztünk" két középkori építményt, túránk színhelye ezúttal a Cserhát volt. Hollókő maga a megtestesült méltóság, a felújított vár és az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított falu az ország talán legszebb településeként várja a látogatókat. Tőle mintegy tíz kilométerre található a másik véglet, Buják teljesen elhanyagolt, hatalmas falakkal és alapterülettel rendelkező vára.

Nézze meg képgalériánkat!

Aki az országos kéktúra nyomvonalán nyugat-keleti irányban átszeli az országot, 15 kilométer erejéig érinti Hollókőt, a Cserhát, Észak-Magyarország s talán hazánk legszebb falucskáját. A "Palócföld" szívében meghúzódó kis falu már több száz éves múltra tekint vissza. A XIII. században épült vár, az ófalu gyönyörű műemlék-együttese és a ma is élő népi kultúra jelenti az értékgazdagságot.

A település kilencven kilométerre fekszik Budapesttől, Salgótarjántól 50, Szécsénytől 18 km választja el. A Cserhát különös bájú tája a honfoglalás korában a Kacsics nemzetség ősi szállásterülete volt, így nem a véletlen műve, hogy a XIII. században Kacsics András építette az első erődítményt a hegy tetején. Elsőként a belső torony épült fel, valószínű, még a tatárjárás előtt. Az első írásos emlék a várról egy 1310-ben kelt okirat, amelyben a vár neve "Castrum Hollokew" alakban szerepel. A vár az oligarchák idején fontos szerepet töltött be, 1310-ben innen indult Károly Róbert ellen a Csák Mátét támogató négy Kacsics főúr.

A Csák Máté halálát követő több mint egy évszázad Nógrád aranykorának számít, egyetlen hadjárat sem pusztította a vidéket, kolostorok, templomok épültek, nőtt a gazdasági termelés, fejlődött a kereskedelem. (A történelmi Nógrád területén 42 középkori várról tudunk, de nem lehetetlen, hogy több is volt.) A békés időszaknak az 1430-as években a cseh husziták felvidéki portyái vetettek véget.

Hollókő legendája

A helyi hagyomány szerint Kacsics András szerelmes lett a szomszéd várúr feleségébe, és elrabolta. Az asszony dadája álmában alkut kötött az ördöggel, hogy szerezze vissza őt. Ez meg is történt, az ördög parancsára az ördögfiak holló képében kiszabadították a lányt, lerombolták az erődítményt, amelynek köveiből a falu feletti sziklán felépítették Hollókő várát. A szépség a vár úrnője lett, amerre járt, lépteit hollók vigyázták. A szép hölgy leszármazottjai a hollókői menyecskék, akik a fáma szerint boszorkányosak.



A vadregényes dombvidéki utakon megérkezve Hollókőre, egy csoda, egy élő múzeum várja a látogatókat. A jellegzetesen előreugró tetőzetű, kontyolt nyeregtetős, faragott tornácos palócházak egyedi életérzést kölcsönöznek a falu utcácskáját járva. Ami feltűnő (korábban Tokajban tapasztaltunk ilyet), a rekonstrukció részeként minden vezetéket (villany, telefon) a föld alatt vezettek el, így a villanyoszlopok nem rontják a faluképet.

A csodás házacskák szinte egytől egyig egy-egy népművészeti iparághoz kapcsolódnak, rengeteg a múzeum. A házak értéke - miután a falu 1987 óta az UNESCO világörökség-listáján szerepel - jócskán felment, érdeklődésünkre 30 milliós irányárat jelöltek meg a helybéliek. A hollókői népviselet a mai napig élőnek tekinthető, de már csak jeles ünnepekkor, esetleg faluséta alkalmával veszik fel a helybeli lányok, asszonyok.

Forrás: [origo]
Palócföld szívének legszebb utcája Forrás: [origo]

A vár a Széchenyi-terv keretében kapott pénzösszegnek köszönhetően szinte teljesen elkészül, a hatvanas évek romos állapotát bemutató, külsővárban található fotókiállítást megnézve a csodával határos a mostani látvány. Ottjártunkkor éppen várjátékokat rendeztek, ennek megfelelően a várban lacikonyha üzemelt, hadgyakorlatok, csatabemutatók mellett az érdeklődők megismerkedhettek a fegyverforgatás rejtelmeivel, az Igriczek együttes jóvoltából a végvári időszak zenéjével, de nem maradhatott el a "sztambuli" hastáncosok pazar bemutatója sem a vár előtti réten.

A szépen helyreállított vár a faluból 15 perces sétával érhető el, és 300 forintos belépő fizetése mellett látogatható, április 1-től október 31-ig naponta 10.00-től 17.30-ig.

A környező 141 hektár természetvédelmi terület, a Bükki Nemzeti Park igazgatósága kijelölt egy vár körüli, zöld színnel jelzett, 23 ismertető táblával ellátott vártúra-ösvényt, ami a terület kulturális és természeti értékeit mutatja be, s átszeli a műemlékjellegű települést is.