Vágólapra másolva!
Schirilla György újabb Duna-átúszással folytatja az édesapja által kezdett emlékezetes hagyományt, és szombaton újra átússza a jeges Dunát, ezúttal ötödik alkalommal, Vácnál.

Schirilla elmondta: a felkészülést már augusztusban elkezdi a Dunában, s attól kezdve mintegy együtt "hűl" a folyó vizével.

Idén a zajlás nagymértékben megnehezíti a dolgot, de már bizonyos, hogy szombaton átússza a folyót. Ebben egy előtte haladó motorcsónak is segíti, amelyben többek között gyerekkori barátja, Sátori Szabolcs ül, s szükség esetén még egy rúddal is tologatja a jégtáblákat az úszó útjából. Ennek ellenére éppen a jégtáblák miatt ez lesz a legnehezebb átúszás számára - mondta Schirilla Gyuri (így jelentkezik telefonján) -, és hozzátette: ha nem megy, abbahagyja, s kimászik, mert nem hős, és nem akarja veszélynek kitenni magát.

A jeges árban való úszás célja részben a szórakoztatás is, de főleg az, hogy megmutassa az embereknek, hogy ha valami fontos és nagyon akarják, maguk is elérhetik, megvalósíthatják - fejtegette.

Kezdetben maga sem hitte, hogy képes lesz a jeges vízben úszni - mondta. Jógával, futással, szaunával és nem utolsósorban meditálással készül fel a nagy mutatványra.

Schirilla ma 43 éves, több könyvet írt - most egy mesekönyvön dolgozik -, jógát, masszázst és reflexológiát oktat, s ahogy mondja, "két és fél gyereke" van: Gyurika 10, Hédike 8 éves, Máté fia pedig márciusban születik majd meg.

Ha valaki nem emlékezne rá: apját, idősebb Schirilla Györgyöt egy romantikusnak mondható történet indította arra, hogy minden télen átússza a Dunát Budapestnél. Gyermekbénulása nyomán vékony maradt az egyik lába, s mikor egy kislány ezért kicsúfolta, 1957-ben a jeges Dunába ugrott, hogy öngyilkossággal vessen véget életének. Ám kijött a hideg vízből, s tüdőgyulladást kapott ugyan, de beteg lábában megindult a vérkeringés, s ettől kezdve 37 éven át úszott télen a Dunában.

Id. Schirilla György öt éve hunyt el, s akkor sokan kérdezgették fiát, mi lesz eztán az úszással, a fiú ennek nyomán szánta rá magát a dologra. Azóta - vagyis most ötödik alkalommal - minden évben nem is egy, hanem négy alkalommal úszik a hideg Dunában. Vácott már törzsközönsége van, tavaly hatezer ember volt kíváncsi rá. Budapesten édesapja emlékére úszik jövő szombaton, majd egy héttel később következik Esztergom, ahol Párkányból indul, s így jelképesen két országot köt össze úszásával, végül pedig január 31-én Baja következik: itt a Sugovica mellékágon úszik, ahol minden évben külön a számára kell feltörni a jeget.