Vágólapra másolva!

A nyíregyházi kórházba szállították a sérült barlangászt

Hétfőn délután a mentők a nyíregyházi Jósa András Megyei Kórház orvosainak átadták a romániai Bihar-hegység egyik mély barlangjában szerencsétlenül járt barlangászt, a 35 éves Feigel Lorándot.

A fiatalembert - akit több mint 40 órás küzdelem után magyar, román és szlovák barlangi mentők mintegy 60 fős csapata hozott felszínre hétfőn hajnalban a Valea Rea barlangból, ahol szombaton délelőtt ráomlott egy szikladarab - az Országos Mentőszolgálat helikoptere szállította az ártándi határállomásról a szabolcsi megyeszékhelyre.

Farkas Gábor mentős tiszt a landolás után elmondta: a jobb lábán súlyos, nyílt szárkapocscsont-törést szenvedő barlangász a repülőutat a körülményekhez képest jól bírta. Ezt megerősítette maga a sérült Feigel Loránd is, aki hangsúlyozta, hogy a bekötött infúzió hatására semmilyen fájdalmat nem érez, s lelkiekben már felkészült a traumatológiai ellátásra. A Nyíregyházi Városi Televízióban vágóként dolgozó, a helyi Denevér Barlangkutató Csoportban tevékenykedő fiatalember hozzátette: ez az első balesete, s reméli, hamar felgyógyul sérüléséből.

A nyíregyházi kórház traumatológiai osztályán az orvosok a beteg átvétele után azonnal megkezdték a sebészi beavatkozás előkészületeit. A sérültet megvizsgálták, megröntgenezték, a gyorsított laboratóriumi vizsgálatokat elvégezték, s a tervek szerint még hétfőn délután megműtik a romániai barlangban szerencsétlenül járt nyíregyházi barlangászt.