Vágólapra másolva!
Lengyelország síterületei az ország déli határának mentén találhatók. Magyarországtól ez mindössze pár száz kilométeres távolságot jelent, mely könnyedén leküzdhető. Éppen ezért talán a lengyel síközpontok egyre népszerűbbekké válnak a magyar síelők körében.

Lengyelországról talán sokan nem is gondolnák, hogy kiterjedt és jól kiépített síközpontokkal rendelkezik. Pedig az ország déli határvidékén már hosszú ideje felkészülten várják a téli sportok szerelmeseit. A téli hónapokban a hegyekben a hótakaró kiváló síelési lehetőségeket biztosít. A déllengyel síterületek négy nagyobb központra oszthatók.

A Karkonosze hegység
Ezen a vidéken két jelentős síközpont is található. Skiarena "Szrenica" területén a síelőket két székes, négy csákányos és egy bébilift szállítja. A területen egy 2 kilométer hosszú FIS-versenypálya is található, mely fekete jelzésű, azaz csak az igen jól síelőknek ajánlott. A 4400 méteres "Lolobrygida" és a 2080 méteres Sniezynka szintén nehéznek számító piros pályák. Ezeken kívül egy könnyebb, kék nehézségű lesiklópálya várja az idelátogatókat.

Forrás: --
Szrenica


A terület időjárási viszonyai az alpesi terepeken megszokotthoz hasonlóak. A hó 110 napig is megmarad, a februári átlaghőmérséklet -3 °C. Különleges terepviszonyainak köszönthetően Európa egyik legjobb sífutó területe található itt. A Nyugati-Szudétákban az egyik legnagyobb síközpont, ahol egyaránt megtalálhatók a könnyebb (7 darab) és a nehezebb (3 darab) pályák is. A sípályákhoz 5 csákányos, 3 tányéros, egy köteles és egy kapaszkodós felvonó szállítja a sportolókat.

Szczyrk, a Sziléziai-Beszkidek téli sport fővárosa
A város központja 460 méter magasan található, de a településnek vannak 900 méteren fekvő részei is. Szczyrkben az első székes felvonót már 1958-ban átadták a síelőknek, melynek felső állomása 1257 méter magasan található. A síelési szezon december elején kezdődik és április elejéig tart, a hóviszonyok általában februárban a legkedvezőbbek. Az átlagos hótakaró a városban 30, a hegyekben 50 centiméteres. A vidék éghajlatának különlegessége, hogy nem fújnak olyan erős szelek, mint például a Tátrában vagy a Karkonosze hegységben.

Forrás: --
Szczyrk


A felvonók és pályák két fő központhoz tartoznak. Az egyik a Górniczy Osrodek Narciarski (GON) a másik a Centralny Osrodek Sportu (COS). A GON központban összesen 11 sípálya várja a sportolókat. Az egy fekete, négy piros, két kék és négy zöld nehézségű pálya között több, snowboard és sí versenyek rendezésére alkalmas is van. A COS terület négy pályával rendelkezik. A két könnyebbnek számító, néhol nehezebb szakaszokkal tarkított kék pálya mellett egy nehéz piros és egy különlegesen nehéz kihívásokat tartogató fekete pálya is választható.

Zakopane, a lengyel síelés bölcsője
Lengyelország legismertebb és egyik legrégebbi síterülete a Tátra. Az ország legmagasabb csúcsa - Rysy (2499 m) - is itt található. A Tátra lábánál helyezkedik el Zakopane városa, mely az 1870-es évektől kezdve fokozatosan vált kedvelt gyógyüdülőhellyé, majd népszerű turista- és síközponttá. A hegyekben a hótakaró rendszerint március második felében éri el a legnagyobb vastagságot, így ekkor, a tavaszi napsütésben a legjobbak a síelési viszonyok is. A síszezon általában május elejéig is eltart.

Forrás: --
Zakopane


Zakopane síterületeit több részre lehet felosztani. Közülük a Nosal hegy lejtői Lengyelország egyik legjobban megszervezett és felszerelt síterületének számít, a területen a FIS által elismert szlalompálya is van. A felvonókat és pályákat folyamatosan modernizálják, a síszezon alatt a karbantartás is elsőrendű. Zakopane városának a Krokia és a Nosal lábánál fekvő részén síugró tornyok, téli stadion és sífutó pályák is találhatók.

Forrás: --
Szczawnica

Szandeci-Beszkidek, Szczawnica
Lengyelország egyik legnagyobb gyógyüdülőhelye, Szczawnica a Grajcarka völgyében fekszik 460-740 méter magasan. A gyógyhatású vizeken és kitűnő klímán kívül nagy vonzóerő, hogy a napsütéses órák száma is igen nagy. Mint síterület csak azután vált ismertté, hogy üzembe helyezték a felvonókat a Jaworki és Durbaczka hegyeken.

A vidéken található négy sípálya összefüggő síterületet képez. Palenicára vezető székes felvonó két hegyvonulatot, a Sandeci-Beszkideket és a Pieniny hegységet kapcsolja össze. A székes felvonó menti pálya igen nehéz, ezért csak tapasztalt síelőknek javasolt.