Vágólapra másolva!

"Bármennyire tud is valaki síelni, mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy kössön balesetbiztosítást" - ajánlja Knoll Zsolt ortopéd-traumatológus, sportsebész. Ugyanis például a magyarok által közkedvelt Ausztriában egy közepes bonyolultságú műtét 1,5-2 millió forintba kerülhet. Egy szerencsétlen esésért is több százezer forintot kell fizetnie a sportolónak, ha mondjuk agyrázkódás gyanújával néhány napig kórházi megfigyelésre utalják. Ha valakinek nincsen biztosítása, kénytelen kifizetni a klinikai számlát, amit kíméletlenül be is hajtanak mindenkin. Ausztriában például előfordulhat, hogy a fizetésképtelen kuncsaftot addig nem engedik el a kórházból, míg nem szereztek bizonyosságot arról, hogy állja a számlát. Lefoglalhatják az autóját, bevitetik a rendőrségre: a milliós számlákat valakinek törlesztenie kell!

Azonban a biztosítótársaságok sem fizetik ki minden esetben a számlákat. Előfordulhat, hogy a magyar síelőt egy nagyon kellemes magánklinikára viszik a mentők, s ez első vizsgálatok után megkérdezik tőle: inkább a "négycsillagos" kórházban, vagy Magyarországon akarja-e megműtetni magát. Ha szállítható a balesetet szenvedett sportoló, akkor hiába kellemes a külföldi magánklinika, a biztosító csak a hazaszállítást fizetik ki. Amennyiben a kórház orvosa felajánlja, hogy a helyszínen elvégzik a szükséges beavatkozásokat, feltétlenül meg kell ezt beszélnünk a biztosítótársaságunkkal. A biztosítási papírok hátulján található egy zöldszám, melyen teljes körű információt tudnak adni a szerződési feltételekről.

Azonban a pályáról a kórházig el kell valahogy jutni. A hegyimentő-szolgálatok szinte mindegyikére jellemző, hogy csak készpénzért hajlandóak dolgozni. Erről - olykor csak hosszas könyörgés után - számlát is adnak, melyet Magyarországon a biztosító minden különösebb gond nélkül kifizet.

A már sokat emlegetett biztosítás a kórházi ellátás több százezres, esetleg milliós költségéhez képest aprópénznek tűnik. Napi kétszáztól ötszáz forintig terjed a biztosítások összege, attól függően, hogy milyen nagyságrendű a biztosított érték. Az előbb említett díjakért általában csak pár millió forintig fizetik ki a társaságok a sérülésekből adódó költségeket. Napi félezer forintért azonban már - szükség esetén - a kuncsaft jogi képviseletét is garantálják. Arról nem is beszélve, hogy ennyi pénzért a több tízmillió (!) forintos műtéteket is a társaság bankszámlájáról fizetik ki. Mellesleg a szerződések legnagyobb része nem csupán baleset esetén vállal anyagi garanciát ügyfeleiért. Egyebek között poggyászbiztosításként is használhatjuk a kötvényt. Hogy százezer forintig vagy félmillió forintig térítik-e a lopásból adódó károkat, az is attól függ, hogy mekkora napi díjjal, milyen nagyságú biztosítást kötöttünk.

Korábban:

Rajtol a síszezon, folytatódik a snowboard-sikersztori