Vágólapra másolva!
A rendkívüli népszerűségnek örvendő verseny ötlete a Bécs-Budapest világkiállítás közös megrendezéséhez kapcsolódott, amely ugyan elmaradt, de a verseny él, és 1990 óta idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg a megszokott időpontban, október 19-23. között.
Forrás: MTI
Vozár Attila címvédésre készül Fotó: MTI

Az egyéni versenyben a résztvevők száma az elmúlt évek során nem növekedett, de a színvonal fokozatosan fejlődött a hazai és külföldi szupermaratoni világnagyságok részvételének köszönhetően. Kezdetben a nagy kihívás a nem kellően felkészült amatőröket is vonzotta, azonban a későbbiek során belátták, hogy a Bécs-Budapest szupermaraton teljesítése nagyon kemény felkészülést és speciális képességeket igényel. A nőknél kiemelkedett Vass Márta, aki négy alkalommal, a férfiaknál Bogár János, aki hat alkalommal győzött. Az elmúlt évben a nőknél Maria Bak, az ultrafutás világklasszisa a verseny eddigi legjobb idejével ért célba, több férfit megelőzve a hatodik lett. A férfiaknál Vozár Attila megismételte 2000. évi győzelmét, megelőzve nagy vetélytársát az orosz Anatolij Kruglikovot.

Csapatversenyben a résztvevők száma megduplázódott, a kezdeti 55 csapatról 113-ra emelkedett. Idén rekordrészvétel várható 120 csapat nevezésével. Az utóbbi években gyakorlatilag a teljes magyar női és férfi hosszútávfutó élmezőny indult. A mezőnyt színesítette az oktatási intézmények, valamint a hazai és külföldi fegyveres testületek csapatainak részvétele. Az elmúlt évben már negyedik alkalommal túrakerékpárosok és első alkalommal görkorcsolyások is csatlakoztak a szupermaratonhoz. Az évek során egyre többen kapcsolódnak az eseményhez, mely egyre inkább futófesztivállá növi ki magát. Leginkább talán ez az állandó megújulni vágyás tartja életben a versenyt és annak bizonysága, hogy bár tizenhárom év telt el a kezdetek óta, de az akkor megálmodott célok ma is hajtóerőt jelentenek a szervezők részére.

A cél változatlan: a nemzetközi - ezen belül kiemelten az osztrák-magyar - kapcsolatok, a határok átjárhatósága gondolatának erősítése a sport eszközeivel, az egészséges életmód, a sport, a futás népszerűsítése, versenyzési lehetőség biztosítása minden korú hosszútávfutó részére, Ausztria és Magyarország bemutatása, megismertetése. A verseny a maga nemében elsősorban Európában egyedülálló, és magyar viszonylatban nem csak az atlétika, hanem általában a sport területén a legjelentősebb rendezvények közé emelkedett. A nagy futást mint minden évben, idén is október 19-23 között rendezik meg. A Bécs-Sopron-Győr-Tata-Budakeszi-Budapest útvonal és szakaszfelosztás nem változik. A határokon átnyúló rendezvény két fővároson, két osztrák tartományon, három magyarországi megyén, Ausztriában 14, Magyarországon 39 településen fut keresztül. Közöttük a résztvevők szavazatai alapján idén is zajlik a "Legszimpatikusabb település" verseny.