Dáridózó halászok, folyóban ünneplő japánok

Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint hajnali 5:30-kor szinte egész Japánt örömujjongás rázta meg a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon szereplő válogatott Dánia feletti 3-1-es diadalát és nyolcaddöntőbe jutását követően.
Vágólapra másolva!

Túlzás nélkül az egész országban ünnepeltek, Tokió legforgalmasabb kereszteződésében kékmezes emberek ezrei borultak könnyezve egymás nyakába, máshol a halászok munka helyett dáridózni kezdtek kora reggel, Oszakában 50 drukker ugrott be a város folyójába, a rendőrség pedig nem győzte visszafogni a tömegeket.

"Még mindig ráz a hideg, hihetetlen" - mondta sírva az egyik szurkoló Tokióban.

"Már nem alszom, zuhany, és irány a munkahely. Kemény nap lesz a mai, de megérte fennmaradni" - nyilatkozta egy 33 éves banktisztviselő.

A nemzeti együttes kiváló játékkal kivívott sikerét a japán miniszterelnök sem hagyta szó nélkül.

"Gratulálok ehhez a szenzációs produkcióhoz. A győzelem erőt ad az országnak, és büszkeséggel tölt el valamennyiünket" - áll a jelenleg Kanadában tartózkodó Kan Naoto kormányfőnek a válogatotthoz küldött levelében.

A helyi lapok természetesen áradoznak a csapatról, sporttörténelmi tettről írnak, a közvetítő televíziós csatorna pedig a hajnali időpont ellenére is valószínűtlenül magas, 41 százalékos nézettséget regisztrált.

"Naggyá váltak a fiúk ezen a vb-n, remélem, messzebbre jutnak, mint mi nyolc éve" - nyilatkozta Nakata Hidetosi, a 2002-es hazai rendezésű világbajnokságon a nyolcaddöntőben búcsúzó válogatott vezére.