Vágólapra másolva!
Otani Sohei Európában nem számít nagy számnak, a tengerentúlon azonban most ő sztárok sztárja. A japán baseballcsillag télen rekordösszegért váltott csapatot, soha senkinek nem adtak olyan fizetést egyetlen profi ligában sem, mint neki. A rejtőzködő, szinte soha nem nyilatkozó, ha mégis, azt csak a tolmácsán keresztül tevő titokzatos klasszis most azonban kénytelen volt kicsit kilépni fényre, miután belekeveredett egy titokzatos botrányba. Rejtélyes pénzmozgások, sportfogadás, kölcsön adott millió vagy több milliós lopás. Egyelőre egy váratlanul kirúgott tolmács az egyetlen áldozat, de ki tudja mi lesz a sztori vége.

Nem várt helyen robbant ki az amerikai sportélet legfrissebb botránya: a profi baseball-liga, az MLB vitán felül legnagyobb szupersztárja, minden idők legjobban fizetett sportolója (világszinten!), Otani Sohei került a kereszttűzbe, mint az ESPN sportlap nyilvánosságra hozta oknyomozása eredményeit.

Los Angeles Angels v Los Angeles Dodgers, Ohtani Sohei, botrány,
Kevesen számítottak rá, hogy Ohtani Sohei körül tör ki a legújabb nagy botrány
Fotó: Getty Images via AFP 

 

A rejtőzködő szupersztár

Otaniról előljáróban tudni kell, hogy, ha valaki, hát akkor ő aztán tipikusan nem az amerikai sztárgyár iskolapéldája. Egy japán léptékkel mérve kis, alig 100 ezres vidéki városkából származik Honsu szigetének észak-keleti csücskéből, végtelenül zárkózott, csapattársai és a világ egy Instagram-bejegyzésből tudták meg például azt is, hogy megnősült, 7,8 millió követővel bíró közösségi oldalán nincsenek privát fotók, csak edzés- és meccsképek, valamint egy-két szponzorált tartalom. Feleségének még a nevét sem árulta el, képet nem közölt, nemhogy a ceremóniáról, de hitveséről sem. A jég csak a napokban tört meg, amikor új csapatával, a Los Angeles Dodgersszel megérkezett Szöulba, hogy két alapszakaszmeccset játsszon a San Diego Padres ellen: ekkor mutatkozott először nyilvánosan Tanaka Mamikóval, a Fujitsu Red Wave egykori profi kosarasával.

Csakhogy nem indult túl jól a dél-koreai túra, ugyanis a jóformán a csapat érkezésével egy időben robbant ki a botrány. 

Egy tolmács kirúgásával kezdődött a botrány

Az esetek 99,9 százalékában még egy mínuszos hírt sem érdemel, ha egy csapat, egy klub vagy akár egy sportoló úgy dönt, hogy nem dolgozik tovább egy tolmáccsal. 

Mizuhara Ippei kirúgása azonban abba a 0,1 százalékba tartozik, aminek nagyon is van hírértéke, és a szerda délutáni esetre fel is kapta a fejét az amerikai sportközvelemény.

Mizuhara ugyanis 2018-as Amerikába költözése óta tolmácsa, barátja és bizalmasa Otaninak. Azaz egyből nyilvánvalóvá vált, hogy valami nagyon komoly dolognak kell lenni a háttérben, ha minden előjel nélkül kivágják a klubtól a sportág legnagyobb sztárjának egyik legközelebbi barátját. 

Baseball / Ohtani Sohei and his interpreter Ippei Mizuhara botrány baseball
Otani Sohei (jobbra) március 16-én még mit sem sejtve mosolygott tolmácsa, Mizuhara Ippei mellett
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP 

Mizuhara március 16-án a Szöulba történt megérkezés után még szokás szerint ott állt Otani mellett a sajtótájékoztatón, hogy négy nappal később már egy feltételezett bűnügy első számú gyanúsítottjaként beszéljenek róla.

4 és fél millió dollár a tét

Mizuhara azt követően került bajba, hogy egy újságíró elkezdte feszegetni a gyanús pénzmozgásokat. Az ESPN egy 90 perces interjú keretében Otani képviselőinek engedélyével kérdezhette Mizuharát, aki részletes "vallomást" tett, és elárulta, hogy a baseball sztár pénze, több átutalás formájában összesen 4,5 millió dollár (kb. 1,65 milliárd forint), egy dél-kaliforniai sportfogadási cégnél felhalmozott tartozását volt hivatott fedezni. Az interjú március 20-án jelent volna meg, csakhogy azt a megjelenés előtt egy nappal letiltották Otaniék, akik ehelyett egy nyilatkozatot adtak ki, miszerint 

Sohei nagyszabású lopás áldozata lett,

az ügyet pedig átadták a rendőrségnek, ami immár szövetségi bűnügyként kezdte azt vizsgálni. Mizuhara sem nyilatkozhatott a továbbiakban, a rendőrség pedig elkezdte vizsgálni, hogy Otani pénze milyen módon került a sportfogadó irodát vezető Mathew Bowyerhez. 

Baseball / Shohei Ohtani and his interpreter Ippei Mizuhara, Ohtani Sohei
Ohtani (jobbra) még a csapattársaival is a tolmácsán keresztül tárgyal
Fotó: The Yomiuri Shimbun

A 4,5 millió dollár dollár több részletben, Bowyer egyik üzlettársán keresztül futott be, Mizuhara pedig azóta is szilárdan kitart amellett, hogy ez mind az ő veszteségének a fedezésére kellett. Azaz nem Otani játszott. Ha ugyanis ennek az ellenkezője derülne ki, az óriási érvágás lenne a botrányokban egyébként sem szűkölködő MLB-nek, az Ohtani csillagászati pénzért, 10 évre több mint 700 millió dollárért megszerző Dodgersnek, és persze magának a játékosnak is, akit alighanem hosszú időre eltiltanának. 

Ki lopott Otanitól?

Ez az a kérdés, amire egyelőre nincs válasz, ahogy arra sem, hogy miért állt elő ezzel a verzióval Otani stábja. Az ESPN látott két számlakivonatot egyaránt 500-500 ezer dollár átutalásról  az említett üzlettársnak tavaly szeptember-októberből. Ez nem úgy néz ki, mint egy lopás, de attól még kényes az ügy: 

Kaliforniában ugyanis, szemben az USA 40 másik államával, továbbra sem engedélyezett a sportfogadás.

Ahol igen, ott pedig csak azzal a szigorú megkötéssel, hogy a téteket előre kell feltenni, nincs hitelbe fogadás - ez a legfőbb különbség az illegális irodákkal szemben. Bowyerhez közel álló források Mizuharához hasonlóan letették a nagyesküt, hogy Otani soha nem fogadott, a pénz valóban a tolmács veszteségeit fedezte, aki főleg nemzetközi focimeccsekre fogadott, meg amúgy szinte mindenre, kivéve a baseballt. 

"Tisztában vagyok a szabályokkal, még a tavaszi edzőtáborban is volt róla szó, hogy tilos" - mondta Mizuhara.

A tétjeit kezdetben a DraftKing nevű, talán legnagyobb amerikai sportfogadási cégnél tette meg, majd átszokott Bowyerékhez, és ez a része már a dolognak már nem tűnik annyira legálisnak.

"Természetesen nem volt boldog (Otani), de azt mondta, segít nekem, hogy soha többé ne kerüljek ilyen helyzetbe. Úgy döntött kifizeti a tartozásomat. Szeretném tisztázni, hogy Soheinek az égvilágon semmi köze nincs a történtekhez, én pedig nem tudtam, hogy, amit teszek a törvénytelen. Soha többet nem fogok ilyet csinálni" - fogadkozott a tolmács.

Az első cikkek megjelenése után az MLB is akcióba lendült, és a szövetségi szervek is elkezdtek vizsgálódni. Ekkor kerültek elő az Otani szignójával ellátott "kölcsön" tárgyú átutalások, melyekről fentebb volt szó.

Nem tisztul a kép

A nyomozók lecsaptak Bowyerre, akinél készpénzt, banki dokumentumokat, pénzszámlálót, számítógépeket, adathordozókat és számos luxuscikket, órákat, táskákat foglaltak le. Mizuhara szerint Bowyer kérte, hogy az Otanitól érkező utalásokra csak annyit írjanak, hogy kölcsön. A sztár hónapokon át küldözgette a részleteket, és állítólag azért utalta direkt Bowyeréknek, mert már nem bízott a tolmácsában, attól félt, ha a kezébe adja a pénzt, azt is eljátssza. Bowyeréknek meg különösen kapóra jött Otani nagyvonalúsága: először is visszakapták a pénzüket, másrészt pedig úgy tettek, mint az ország első számú sportsztárja az ügyfelük lenne.

Los Angeles Angels v Los Angeles Dodgers, Otani Sohei, baseball
Naná, hogy jól jött volna egy ilyen ügyfél a zugfogadóirodának
Fotó: Getty Images via AFP 

Csakhogy egy nappal a fentebb idézett interjú után, azt követően, hogy az ESPN megerősítést kért Otaniéktól, hogy a sztár valóban maga küldte-e az utalásokat, Mizuhara szinte minden állítását visszavonta, és már azt mondta, hogy Otaninak nem volt tudomása az ő játékszenvedélyéről. Otani stábja is azt állítja, hogy a sztár csak múlt hét szerdán szembesült a ténnyel, hogy egy nagyobb összeg eltűnt a számlájáról, és ekkor került elő az "Otani durva lopás áldozata lett" szál, Mizuhara pedig azóta is váltig állítja, hogy az általa hősként tisztelt játékosnak semmiről sem volt tudomása.

Mizuhara azt mondta a lapnak, megtiltották neki, hogy nyilatkozzon, de, hogy ki tiltotta meg, azt nem árulta el, 

ahogy arra a kérdésre sem válaszolt, hogy meglopta-e Otani Soheit. 

A tolmács még elutazott a csapattal Szöulba, sőt a Padres elleni első, 5-2-re megnyert meccsen még a kispadon ült, a találkozó után azonban szinte rögtön kirúgta őt a Dodgers. 

Március 25-én aztán Otani is megjelent a Dodgers sajtótájékoztatóján, ahol elmondta, soha nem vett részt sportfogadásban, ahogy soha nem adott engedélyt arra, hogy pénzt utaljon az ő számlájáról a sportfogadó irodának.

Személy szerint azt mondhatom, hogy nagyon szomorú vagyok és sokkolt, hogy valaki, akiben megbíztam, ezt tette velem. Soha nem fogadtam baseballra sem más sportra, és mást sem kértem meg soha, hogy így tegyen a nevemben. Abból, amit Ippei elmondott, hogy velem és a stábommal kommunikált az utalásokról, egyetlen szó sem igaz

 - szögezte Otani, hozzátéve, csak a Padres elleni meccs után tudta meg, hogy közeli barátjának milyen függősége van, ahogy ez is akkor lett világos számára, hogy tolmácsa az ő tudta és engedélye nélkül utalt át pénzt a sportfogadó irodának.

Mizuhara és Bowyer ellen eljárás indult, Otanit viszont semmivel nem gyanúsítják sem a nyomozók, sem a baseball-liga.

Kapcsolódó cikkek: