NFL: 87 pont és meglepetésgyőzelem a rájátszás eddigi legjobb meccsén

Divisional Round - Jacksonville Jaguars v Pittsburgh Steelers GettyImageRank1 Passing Knock SPORT HORIZONTAL American Football - Sport USA Pennsylvania Pittsburgh Photography Heinz Field NFL AFC Jacksonville Jaguars Pittsburgh Steelers Playoffs intended F
PITTSBURGH, PA - JANUARY 14: Joe Haden #21 of the Pittsburgh Steelers knocks away a pass intended for Marqise Lee #11 of the Jacksonville Jaguars in the first half during the AFC Divisional Playoff game at Heinz Field on January 14, 2018 in Pittsburgh, Pennsylvania. Justin K. Aller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Folytatódott az NFL konferencia-elődöntőinek hétvégéje, a vasárnapi első meccs pedig egészen őrült összecsapást hozott a rajongók számára. A Pittsburgh Steelers-Jacksonville Jaguars rangadón végig a vendégek voltak előnyben, de a hazaiak egyszer sem adták fel és folyamatosan nyomás alatt tartották ellenfelüket. Hihetetlen izgalmak, fantasztikus megmozdulások és egyéni teljesítmények jellemezték a rájátszás eddigi legjobb meccsét, ahol végül meglepetésre a Jaguars győzött, ez pedig a klub történetének legnagyobb sikerét jelenti 1999 óta.

A Jaguars vezethette a mérkőzés első támadását és meglepően jól haladt Blake Bortles vezetésével, már az első drive-ban több mint 50 passzolt yardot összegyűjtött az irányító. A célzónához közeledve azonban megtorpant a Jacksonville, a Steelers kivédekezte a három TD-kísérletet. Doug Marrone, a Jax vezetőedzője viszont megpróbálkozott negyedikre is a hatpontossal, az újonc futó, Leonard Fournette pedig mindenki fölött átugorva sikeresen landolt az end zone-ban.

Ben Roethlisberger és a Pittsburgh támadói nem tudtak válaszként pontokat szerezni, pedig

a pályán ismét ott volt a liga legjobb elkapója, Antonio Brown,

aki ugyan állítólag nem teljesen egészséges, még fél lábbal is képest bárki az őrületbe kergetni. Más kérdés, hogy ezúttal az NFL legjobb cornerback-párosa figyelt rá Jalen Ramsey és AJ Bouye személyében. Egy-egy kivédekezett támadás után ismét a Steelers-offense jöhetett, de nem tartott sokáig a rohamonzás, „Big Ben" ugyanis eladta a labdát, amit Myles Jack kaparintott meg.

Az alapszakaszban már találkozott a két csapat, akkor Roethlisberger élete legrosszabb meccsét játszva öt interceptiont dobott, most is hamar elkezdte ezek gyártását.
A Jacksonville köszönte szépen a lehetőséget, Fournette újabb futása újabb TD-t ért a vendégeknek.

A Steelers a kiváló futó, Le'Veon Bell vezetésével egy lendületes drive-ba kezdett, de a Jax 20 yardosánál megakadt a hazai együttes. Mike Tomlin vezetőedző szintén nekiment a negyedik kísérletnek, de Bellt hamar megállították, így elveszítette a labdát a Pittsburgh és pont nélkül maradt ismét.
A Jaguars igyekezett élni ezzel is, a futójáték kiválóan muzsikált, Fournette és Bortles is hatékonyan mozgott. A touchdown sem maradt el, de nem a fent nevezett két úriember egyike szerezte, hanem a cserefutó TJ Yeldon.
A Steelers megpróbálta felpörgetni a támadások tempóját, majd a végén elővette Antonio Brownt, aki AJ Bouye mellett megszerezte a szépítést egy olyan elkapással, amire talán csak ő képes.

Ez volt az első TD, amit Bouye engedett idén.

21-7. Ennyit számít, ha van Brown.

A Jaxnél az is aggodalomra adhatott okott, hogy az egyik futás után kiment Fournette bokája, de Yeldon eleinte jól helyettesítette. És amikor már elkezdhetett volna reménykedni egy hosszú drive-ban és újabb pontszerzésben a hazai publikum, akkor ismét jött a Jacksonville betonvédelme.

Yannick Ngakoue ütötte ki a sokáig hezitáló Roethlisberger kezéből a labdát, amit Telvin Smith összeszedett és meg sem állt vele az end zone-ig.

Persze a Steelers nem adta fel. Fél perccel a vége előtt nekiment egy negyedik és 11-nek Tomlin, Roethlisberger elengedett egy hosszú passzt, amivel Martavis Bryantet találta meg a Jaguars end zone-jában. Fantasztikus játék volt!

A hazai csapat ezzel meccsben maradt, „mindössze" 14 pontra csökkentette a hátrányát, félidőben 28-14-re vezetett a Jaguars egy rendkívül eseménydús meccsen.

Fordulás után a Steelers jöhetett először és jó ütemben haladt előre rövid passzokkal, futásokkal és egy JuJu Smith-Schuster által eladott szabálytalansággal, ami 15 yarddal segítette a Pittsburghöt.

A drive-ot "Big Ben" szép ívelése koronázta meg Le'Veon Bell felé, amit a futó nagyon szépen megszelidített és ezzel már 28-21-re visszajött a hazai csapat, a Heinz Field pedig felrobbant.

Akkor meg aztán pláne, amikor a Steelers védelme megállította a Jax támadóit és visszakapta a labdát, viszont hasonlóan zártak Roethlisbergerék is.

Jó hír a Jaguars-drukkerek számára, hogy Fournette visszatérthetett a pályára, de vele sem sikerült újabb pontokat feltenni a táblára, következett egy punt, amit blokkolt a Steelers és jóval kedvezőbb pozícióból kezdhette a támadását. Újra negyedik kísérlet kellett a tovább haladáshoz, amelyet Tomlin megint bevállalt,

de nem jött össze, visszakerült a labda a Jaguars csapatához.

A döntés annyira rossznak bizonyult, hogy a Jaguars ismét büntetett: először ugyan egy hatalmas homályt eresztett el Bortles, de a következő két passza jó volt, amiből a második 45 yardot repült és az újonc Keelan Cole húzta le gyönyörű mozdulattal.

Két yardról pedig ismét jött Fournette, aki megfutotta harmadik hatpontosát, 35-21-re vezetett a Jaguars.

Aki ezek után azt hitte, hogy eldőlt a meccs, az bizony tévedett. Antonio Brownt és Roethlisbergert nem lehet leírni. Ismét jött egy kitűnő összjáték köztük, a wide receiver pedig egy újabb tanári elkapást mutatott be a célzónában.

Ez a TD is negyedik kísérletre jött össze. A sérült Brown 121 yardnál és 2 touchdownnal járt úgy, hogy a legjobb cornerback fogta.

Nem meglepő módon ismét jött a válasz a Jaguarstól. Fournette futásai kevésbé működtek, ellenben most Bortles termelte a yardokat, főleg a levegőben. A támadás végén az irányító Tommy Bohanont, a fullbacket találta meg egy 14 yardos átadással, ezzel megint 14 pont és két labdabirtoklást lett közte, 42-28.

A Steelers persze még mindig reménykedett az egyenlítésben, újabb gyors drive-ot vezetett, végül Roethlisberger egy fantasztikus megoldást választva hátrapasszal hozta helyzetbe Le'Veon Bellt, ő pedig be tudott futni a célzónába. Hihetetlen fordulatos volt mérkőzés, amely úgy tűnt, soha nem akart véget érni, de ezt aligha bánta bárki is.

A Steelers onside kickje nem sikerült valami fényesen, könnyen összeszedte a Jaguars, amely utána egy field goalt is értékesített Josh Lambo révén, ezzel 45-35 volt az állás kevesebb mint kettő perccel a vége előtt.

A Pittsburgh még egyszer végigment a pályán, igaz, eközben elkövetett néhány taktikai hibát is, és a támadást hiába fejezte be Smith-Schuster egy touchdownnal, ez csak a szépítésre volt elég. Roethlisberger 469 yarddal és 5 TD-passzal zárt, de ez ma nem volt elég.

A Jacksonville Jaguars tehát meglepetésre 45-42-re győzött egy elképesztő meccsen Pittsburghben és Foxboróba látogat, ahol a New England Patriots-cal csap össze a Super Bowl részvételért.

Végeredmény, AFC-elődöntő:

Pittsburgh Steelers - Jacksonville Jaguars 42-45