Egészen elképesztő, miket tud a világ legmodernebb stadionja

Mercedes-Benz Stadium Walkthrough Tour GettyImageRank2 SPORT AMERICAN FOOTBALL NCAA College Football NFL
ATLANTA, GA - AUGUST 15: A general view inside Mercedes-Benz Stadium during a walkthrough tour on August 15, 2017 in Atlanta, Georgia. Kevin C. Cox/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Szombaton adták át Atlantában a Mercedes-Benz Arénát, amely egy ideig egészen biztos, hogy a világ legmodernebb stadionja. Saját, mindent tudó applikáció, egyedülálló kivetítő, és olyan WiFi, hogy már csak azért megéri jegyet venni. 

Az 1,6 milliárd dollárból (kb. 400 milliárd forint) épült szuperstadion a Falcons által 1992-től az előző idény végéig használt Giorgia Dome-ot váltja föl.

Az alapesetben 71 ezer férőhelyes nézőtér igény esetén akár 83 ezer fősre is bővíthető, de a hazai mérkőzéseit majd szintén itt játszó focicsapat, az MLS-ben szereplő Atlanta United FC meccsein is 42 500 szurkoló ülhet le.

A fedett stadionnak - már-már természetes módon - nyitható a teteje: a nyolc darab, szétcsúsztatható, ötszögletű, egyébként üvegtetejű panel mozgása már önmagában hipnotikus. Az más kérdés, hogy ez volt az egyetlen dolog, ami nem készült el az átadás napjára, úgyhogy a Falcons előszezonbeli mérkőzésein biztosan zárva marad a tető.

Ez a tető elég menő:

Minden más azonban patentül működik. Így remekül szuperál az az applikáció, amit a stadion számára készített az IBM. A Falcons tulajdonosáról, Arthur Blankről elnevezett Ask Arthur (Kérdezd Arthurt) nevű mesterséges intelligenciát valóban csak kérdezni kell, és ő mindenre tudja a választ, aminek köze lehet a stadionhoz, legyen szó arról, hogy melyik büfében mit lehet kapni, vagy éppen hány yardot futott az idényben Julio Jones. Ha mégsem tudja Arthur a választ, akkor tovább irányítja a kérdezőt egy valódi munkatárshoz, aki megadja a kért választ.

Az idei szezontól kezdve a Falcons drukkerei bámulhatják a világ legnagyobb kivetítőjét.

A Falcons játékosait is lenyűgözte új otthonuk:

A Halo Board mintegy 6000 négyzetméter (5800 darab 60 hüvelykes tévével lehetne lefedni) felületű, mely négy egyforma méretű panelra van osztva, egy-egy panelen pedig kétféle kép futhat egyszerre. Így lehetőség van arra, hogy a teljes, a nézőtér minden pontjáról látható köralakú kivetítőn mindenki ugyanazt lássa, de arra is, hogy akár nyolc különböző képet mutassanak.

A Halo Board háromszor akkora, mint az eddigi rekorder, a Jacksonville Jaguars pályán látható kivetítő. Nem is beszélve az elődről, hiszen a Giorgia Dome-ban ehhez képest csak egy színes tévé volt: az új kivetítő 37,1 millió LED-je 27-szer annyi, mint az elődé volt. A 18 méter magas, és 335 méter hosszú kijelzőt, ha az egyik rövidebb végére állítanák, az USA tizedik legmagasabb építménye lenne.

Gyors az otthoni WiFi-d? Tényleg?

Mert, ha eddig elégedett volt az 1, 2, netán 10 gigás nettel, akkor okvetlen üljön be egy Falcons-meccsre, és próbálja ki a 40 gigás WiFi-t! 6400 kilométernyi optikai kábelt húztak be a szakik, és 1800 megosztási pontot építettek ki, hogy a stadion küszöbét átlépve rögtön hasítson a net.

Csak egyetlen példa, hogy mit a 40G. A Trónok harca című sorozat eddigi hét évadának 65 részét 46 másodperc(!) alatt lehet letölteni 4K ultra HD minőségben.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a stadion előtt Szőke Gábor Miklós 13 méter magas sólyom szombra áll, ami a világ legnagyobb, madarat ábrázoló alkotása.