Vágólapra másolva!
Az Edmonton Oilers simán legyőzte a vendég Carolina Hurricanes csapatát az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) fináléjának hatodik mérkőzésén, így az utolsó csata dönt majd a Stanley-kupa sorsáróll. A kanadai klub sorozatban második sikerével tartotta életben reményeit.

Eredmény, Stanley-kupa-döntő, 6. mérkőzés:
Edmonton Oilers - Carolina Hurricanes 4-0 (0-0, 2-0, 2-0)
gól:
Pisani (22.), Torres (30.), Smyth (44.), Horcoff (54.)
Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3-3.

A hetedik, utolsó mérkőzésre magyar idő szerint kedd hajnali 2 órakor kerül sor a Carolina otthonában. A vendégeknél sérülés miatt kimaradt Weight, ám visszatért Erik Cole, aki március 4-én nyakcsigolyatörést szenvedett, és azóta nem játszott.

Az első harmadban az Edmonton irányított, ám főleg az ütközéseket keresték a játékosok, a kapuk nem igazán forogtak veszélyben. A fináléban első alkalommal nem esett gól a nyitó 20 percben.

A második játékrész elején elcserélte magát a Hurricanes, és az ezért járó emberelőnyt kihasználta az Oilers. Pisani - aki az előző összecsapáson a döntők történetének első, hosszabbításos, emberhátrányos, győztes találatát ütötte - fonákkal kapura emelt, a korong Wesley lábáról a bal felső sarokba vágódott (1-0). A csatárnak ez volt a 13. gólja és a 9. olyan találata, amellyel vezetéshez juttatta csapatát - mindkét mutató a legjobb a mostani playoff-ban.

Továbbra sem talált magára a Carolina, az edmontoni védekezés szenzációs volt. A 30. percben Staios lövésébe a hátvéd Kaberlét megelőző Torres piszkált bele, Cam Ward nem védhetett (2-0). Időt kért a Hurricanes, és a folytatásban már jobban játszott - eddig kapura sem lőtt ebben a harmadban -, ám nem sikerült faragnia a hátrányból.

A záró felvonás elején Dvorak közeli ziccerét óriási bravúrral védte Ward, de röviddel később már tehetetlen volt: Ryan Smyth emberelőnyben fonákkal emelt a hálóba (3-0). A lendület kitartott, majd Horcoff szép passzolgatás után volt eredményes, ugyancsak létszámfölényben (4-0).

Markkanen - aki csak azért védhet, mert Roloson a finálé első összecsapásának hajrájában megsérült - pályafutása első hibátlan playoff-mérkőzésén van túl, ehhez 16 védésre volt szüksége. A finn kapus 93:35 perce nem kapott gólt. A Carolina tíz mérkőzés után először veszítette el a harmadik harmadot, és a rájátszásban első alkalommal nem tudott betalálni aktuális ellenfele hálójába. Pisani ötödik győztes találatát szerezte, és ebben a mutatóban is az élen áll.

Az Edmonton ezen a mérkőzésen három emberelőnyös gólt ütött, a korábbi öt találkozón viszont összesen csak kétszer volt eredményes ilyen szituációban.

Az NHL-döntők történetében csak egyszer, még 1942-ben fordult elő, hogy egy csapat 3-1-es hátrányból nyerni tudjon: akkor a Toronto Maple Leafs 0-3-ról diadalmaskodott a Detroit Red Wings ellen. Kanadai csapat - még pedig a Montreal Canadiens - utoljára 1993-ban nyert Stanley-kupát.

A két, 1979-ben az NHL-hez csatlakozott klub közül az Edmonton eddig ötször (1984, 1985, 1987, 1988, 1990) nyert bajnokságot, míg a Carolina soha sem.