Vágólapra másolva!
Hosszabbításban ütött emberhátrányos góllal nyert 4-3-ra az Edmonton Oilers a Carolina Hurricanes otthonában, így 3-2-re szépített az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharcban az NHL döntőjében.

Stanley-kupa-döntő, 5. mérkőzés:
Carolina Hurricanes - Edmonton Oilers 3-4 (2-3, 1-0, 0-0, 0-1), hosszabbítás után
gól: Staal (5., 30.), Whitney (11.), illetve Pisani (1., 64.), Hemsky (14.), Peca (20.)
Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3-2 a Carolina javára.

A versenyben maradásért játszó Edmonton alaposan belekezdett, és már a 16. másodpercben vezetéshez jutott: a playoff legeredményesebb hátvédje, Pronger - aki az előző három mérkőzésen pont nélkül maradt - távolról lőtt, Pisani pedig belenyúlt (0-1).

Hamar felpörgött a Carolina is, és két emberelőnyös góllal fordított, mindkétszer az újonc Greene volt kiállítva. Előbb a rájátszás legponterősebb játékosa, Staal egy kipattanót húzott a hálóba (1-1), majd Whitney úgy bombázott a jobb felső sarokba, hogy a másik volt edmontoni, Weight takarta a kilátást a finn Markkanen elől (2-1).

Később az Oilers is emberelőnybe került, és sorozatban 18 kihagyott ilyen szituáció után most betalált: Hemsky kapásból óriási gólt ragasztott a rövid felső sarokba (2-2). A svéd Tarmström előkészítése azt jelentette, hogy a playoff-ban a kanadai alakulat valamennyi játékosa pontot jegyzett.

A harmad vége előtt jött a következő fordulat: először még a kapuvas segített Cam Wardnak, ám 18 másodperccel a szünet előtt Peca egy kapu előtti kavarodásból a léc alá emel (2-3). A második harmad legelején Stillman egyenlíthetett volna, ám ziccerét Markkanen látványos spárgával hárította. A Hurricanes továbbra is lendületben volt, és egy szerencsés találattal - ismét létszámfölényből - 3-3-ra módosította az állást.

Whitney lövése a hátsó palánkról visszapattant, a közelben ólálkodó Staal pedig úgy helyezett a hálóba, hogy a pakk a jégen ülő vendégkapus nadrágjáról került a gólvonal mögé (3-3). A harmadik felvonásban egyik csapat sem mert kockáztatni, alig volt kapura lövés (összesen két hazai és öt vendég), igaz, a Carolina így is eljutott egyszer a kapuvasig. Jöhetett a hirtelen halál.

Az első gólig tartó ráadásban előbb az edmontoni Peca a kapuvasat találta el, majd Staios kiállítása miatt emberlőnybe kerültek a hazaiak. Ám meglepő fordulattal Pisani korongot lopott, és higgadtan a bal felső sarokba emelt (3-4). A csatárnak ez volt a negyedik győztes - és amúgy a 12. - találata a playoffban, s mindkét mutatóban az élre ugrott. Ezzel eldőlt, hogy a párharc folytatódik, mégpedig magyar idő szerint vasárnap hajnali 2 órakor Edmontonban.

Az Oilers a rájátszásban először győzött idegenben hosszabbításban, és az is kuriózum, hogy első alkalommal nyert a mostani playoff-ban olyan gárda, amely összesítésben 1-3-ra állt. A Stanley-kupa történetében csak egyszer fordult elő, hogy egy csapat 1-3-ról nyerni tudjon: még 1942-ben a Toronto Maple Leafs vitte véghez ezt a bravúrt a Detroit Red Wings elleni döntőben.