Vágólapra másolva!
Életben tartotta Stanley-kupa-reményeit az Edmonton Oilers, mivel a hajrában szerzett góllal 2-1-re nyert a vendég Carolina Hurricanes ellen az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének harmadik mérkőzésén.

Eredmény, NHL, Stanley-kupa-döntő, 3. mérkőzés:
Edmonton Oilers - Carolina Hurricanes 2-1 (1-0, 0-0, 1-1)
gól:
Horcoff (3.), Smyth (58.), illetve Brind'Amour (50.)
Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2-1 a Carolina javára.

Az első két mérkőzést elveszítő Edmonton most arra készült - mint a 2. fordulóban a San Jose Sharks ellen -, hogy hazai győzelmekkel újra szorossá tegye a csatát. Ennek megfelelően óriási iramban kezdett a vendéglátó alakulat, és már a 3. percben vezetést szerzett: a cseh Spacek lövésébe Horcoff piszkált bele, így Cam Ward nem védhetett (1-0). Az újonc kapus 69 perc után kapott ismét gólt. Gyorsan egyenlíthetett volna a Carolina, ám Williams ziccerét védte a finn Markkanen, aki a sérült Rolosont igyekezett pótolni. A folytatás rengeteg kiállítást hozott, de újabb gól ebben a periódusban nem esett.

A második harmad első felében inkább a hazai, a továbbiakban pedig a Hurricanes játszott mezőnyfölényben, azonban a védelmek jól zártak. A mostani döntőben ez volt az első játékrész, amikor nem született találat. Az Edmonton egy érvénytelen gólig jutott csupán, Moreau emberhátrányban már a bírói sípszó után ütötte a korongot a hálóba.

A Carolina elszántan rohamozott a folytatásban, és összejött az egyenlítés: Brind'Amour előbb kilőtte a védőfalból Jason Smith-t, majd a kipattanót beütötte a rövid sarokba (1-1). A csatárnak ez volt a 12. gólja, az előkészítésben jeleskedő Stillmannek pedig a 22. pontja, mindketten az élen állnak az adott playoff statisztikai mutatóban.

Ám megint nem lett hosszabbítás, mert az olimpiai bajnok Ryan Smyth közelről bepofozta a cseh Hemsky kísérletét (2-1). A találatot végül videóbírói elemzés után adták meg.

Az Oilers még nem kapott ki hazai jégen, amikor az első, illetve a második harmad után vezetett. Markkanen január 25-én védett utoljára győztes találkozón.

A következő mérkőzést magyar idő szerint kedd hajnalban, 2 órakor rendezik Edmontonban.