Vágólapra másolva!
Új bajnoka van a WNBA-nak, habár ez nem szenzáció, hiszen akár a Seattle Storm, akár a Connecticut Sun nyerte volna a finálé utolsó, harmadik összecsapását, először koronázták volna a női NBA legjobbjává. Mindenesetre a szerda hajnalban rendezett meccset végig vezetve a "Vihar" nyerte, ezzel 2-1-re diadalmaskodott a döntőben, s elhódította a trófeát, Betty Lennox, a győztes dobóhátvédje pedig - úgyszólván teljesen ismeretlen kosaras létére - kiérdemelte a döntő MVP-je, azaz legjobbja címet. Többek között klubtársa, a világ első számú kosarasának tartott Lauren Jackson előtt.

WNBA-döntő, harmadik mérkőzés
Seattle Storm - Connecticut Sun 74-60 (37-36)
Seattle, Key Arena, 17 072 néző
Storm: Lennox 23, Bird 8, Jackson 13, Sam 5, Vodickova 14. Csere: S. Edwards 6, Bevilaqua 3, Burse 2, A. Thompson 0, Barnes 0, Greco 0.
Sun: Whalen 10, Douglas 6, McWilliams 10, Sales 18, Palmer 0. Csere: Jones 12, Brungo 0, Willingham 2, Black 0, Futrell 2.

Lennox - akit a"szemétdombról" szedett össze a Storm, miután korábbi csapata, a Cleveland Rockers megszűnt - 22,3 pontos átlagot mutatott fel a döntő három mérkőzésén, és az utolsó csatának is a hőse volt. A fináléban pályára lépett játékosok közül az egyetlen olimpiai bajnok, a seattle-i irányító, Sue Bird 8 pontot és 6 gólpasszt, Jackson 13 pontot és 7 lepattanót gyűjtött, a másik oldalon az előző meccsen abszolút döntőbeli pontrekordot (32) felállító Nykesha Sales 18 pontig jutott.

Wendy Palmer, a BSE korábbi kosarasa megint eredménytelennek bizonyult, a GYSEV-Ringa egykori játékosa, az ausztrál Tully Bevilaqua 4 pontot szerzett - meg egy bajnoki aranygyűrűt.

A Storm egy pillanatig sem állt vesztésre (29-29 volt az utolsó döntetlen állás), az első félidőben a robusztus cseh center, Kamila Vodickova 12 pontjának köszönhetően - igaz, szünetben csak egy ponttal. A trófea sorsa akkor dőlt el, amikor 51-46-os hazai vezetés után, 13 perccel a befejezés előtt egy 13-2-es szakaszt produkált a "Vihar", és 64-48 után már nem volt megállás.

A Sun a második félidőben leblokkolt, 23 mezőnykísérletéből 18-at elrontott. A csapat vergődését leginkább Katie Douglas szenvedése szimbolizálta: mind a 11 dobása mellé ment.

Seattle városának 25 év után először van kosárbajnoka, 1979-ben a Supersonics férfi gárdája volt az NBA legjobbja. Egyszersmind Ann Donovan, a Storm szakvezetője lett az első nő, aki WNBA-bajnoki címre vezette csapatát.

"Nem tudok szóhoz jutni. Egész végig önkívületi állapotban voltam, úgy éreztem, bármihez nyúlok, sikerülni fog. Ez életem legboldogabb napja" - nyilatkozta Lennox, az MVP.
Donovan mostani sikerével gyakorlatilag garantálta önmaga számára, hogy ő lesz a 2008-as pekingi olimpián szereplő Team USA vezetőedzője.

Ch. Gáll András