Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint csütörtökön délben lejár az NHL-játékosok és a klubtulajdonosok közötti kollektív szerződés, s mivel távol a megegyezés, úgy tűnik, nem rajtol el a idei jégkorongszezon az eredetileg kitűzött október 13-i játéknapon. Sőt, azt sem tartják elképzelhetetlennek a sportágban érdekeltek, hogy januárig sem születik megállapodás, s ez azt is jelenti, a 2004-2005-ös szezon elmarad.

Nem egyszerű a helyzet az észak-amerikai profi jégkorongligában, ahol tíz év után ismét sztrájkkészültség tapasztalható, s lehet, ezúttal nem csonka NHL-szezont tartanak majd, hanem egyszerűen elhalasztják a bajnokságot.

Az úgynevezett kollektív szerződésben ugyanis nem jutnak közös nevezőre a játékosok és a klubtulajdonosok, márpedig a régi szerződés helyi idő szerint csütörtök délben lejár. A klubok irányítói szeretnék elérni a fizetési plafon bevezetését, míg a játékosok visszautasítják ezt a javaslatot, és csak ötszázalékos fizetéscsökkentést, illetve a luxusadó bevezetését fogadnák el.

A csapatok tulajdonosai azért próbálnák meg megállítani a drasztikus pénzkiáramlást, mert a 30 együttes az előző évadban összesen 224 millió dollár veszteséget produkált, főleg a magas fizetések miatt.

Az elmúlt napokban a játékosok zöme legalább nem ezzel volt kénytelen törődni, sokkal inkább a Világliga küzdelmeit tartották szem előtt. A kanadai sikerrel zárult torna után azonban ismét kénytelen-kelletlen visszacsöppentek a valóságba, s folytatják harcukat a tulajdonosok ellen.

Fenyeget a "lockout" - harsogják az amerikai lapok, amelyek úgy vélik, a sztrájk, és azzal együtt járó bajnoki idényhalasztás már több, mint fenyegető rémálom, egyre inkább valóságos tény. Az edzőtáborok nem is kezdődtek meg a héten. Az NHL-főnök, Gary Bettman szerint a "felek nem beszélnek közös nyelvet".

"Azt hiszem, mindenki azonos oldalon áll, remélhetőleg előbb történik valami, mint később" - mondta a New Jersey Devils kapusa, Martin Brodeur, aki elárulta, ha nem lesz szezon, akkor gyerekekkel foglalkozna szívesen. "Nagyon rossz a kialakult szituáció, hiszen nem tehetsz ellen semmit. Mindenki hosszú lockout-ra számít, ami nem jó a jégkorongnak" - vélte Teemu Selänne, aki a legutóbbi szezont a Colorado Avalanche együttesében töltötte.

Az európai játékosok annyival könnyebb helyzetben vannak, hogy hazájuk bajnokságában még pályára léphetnek, a hírek szerint több svéd és finn játékos már kapcsolatba is lépett szövetségével a játékengedély megkérése ügyében.

Az NHL-ben utoljára 1994-ben volt hasonló okokból kényszerszünet, akkor 103 napot csúszott a bajnoki rajt, és az alapszakaszra kiírt 84-84 mérkőzésből csak 48-at játszottak le. Amennyiben januárig nem születik megegyezés, a szezont teljes egészében elhalasztják.