Vágólapra másolva!

Az "autóvárosban" már készítik a helyet Lord Stanley serlegének, melyet legutóbb 1997-ben és 1998-ban nyert el a gárda, akkor is a legendás - nyolcszoros kupagyőztes - mester, Scotty Bowman vezérletével. Bowmant február elején, a Los Angeles-i Staples Centerben rendezett NHL All-Star Game utáni sajtóértekezleten megkérdeztem, milyennek látja csapata esélyeit a kupa elhódítására. A jobb keze középső ujján teniszlabda nagyságú, gyémántokkal kirakott gyűrűt (ezt kapta az egyik kupáért) viselő 68 éves mágus, a tengerentúli csapatjátékok történetének legeredményesebb szakvezetője így felelt: "Amelyik csapatnak úgy hívják a kapusát, hogy Dominik Hasek, az automatikusan esélyes a Stanley-kupára. Hát még ha a körítés is olyan, mint nálunk."

A Vörös Szárnyak száguldása tehát távolról sem meglepő annál inkább a San Jose Sharks remeklése. A San Franciscó-i öböl déli partjáról érkezett csapat a Pepsi Centerben jutott lépéselnnyhöz a címvédővel szemben, abban a csarnokban, ahol Joe Sakic csapatkapitány tavaly ilyentájt diadalmasan mutatta fel a serleget a 18 007 örjöngő denveri drukkernek. Most már a statisztika is a Sharks mellett szól: 1995 óta 21 esetből tizenhétszer az a csapat nyerte meg a négy győzelemig tartó sorozatot, amelyik diadalmaskodott az ötödik meccsen. A Colorado a második harmad végén még 3-2-re vezetett, de aztán - hiába állt a csodakapus Patrick Roy a hálóban - három gólt kapott válasz nélkül.

Owen Nolan, az olimpiai bajnok kanadai válogatott szélsője egy gólt és két gólpasszt, Mike Ricci és a német Marco Sturm egy-egy gólt és gólpasszt jegyzett, az ellenféltől most is Peter Forsberg tűnt ki góljával és asszisztjával. Amit a műtétje és sérülése után felépült svéd center produkál, az tényleg emberfeletti: a playoff eddigi tizenegye meccsén tizenhét pontot szerzett: öt gólt és tizenkét gólpasszt! És lehet, hogy ez sem lesz elegendő.

A győztes gól, amellyel 4-3-ra alakult az állás, a finn Teemu Selanne nevéhez fűződik. A Finn Villám magára talált a Colorado ellen, minden mérkőzésen szerez pontot vagy pontokat, ismét régi önmagát idézi (újoncévében, az 1992-93-as szezonban például 76 gólt és 132 pontot szerzett, ami rekord az NHL történetében egy európai hokistól, meg egy újonctól is!).

Brendan Shanahan jószerével egymaga intézte el a St. Louis Bluest azon a mérkőzésen, amelyen a Detroit bebiztosította helyét a nyugati főcsoportdöntőben. A 33 éves balszélső mind a négy hazai gólban benne volt, kettőt ütött, kettőt előkészített. A Red Wings idei legeredményesebb hokisa tizenegy playoff-találkozón tizenhárom pontnál tart, négy gól és kilenc assziszt a mérlege.

Nem tétlenkedett Dominik Hasek, a Dominátor néven elhíresült csodakapus sem. A pardubicei zseni mind a tizenhat, kapujára tartó lövést fogta, a mostani rájátszásban most harmadszor produkált shutoutot. A Blues csak árnyéka volt korábbi önmagának, nyilván ebben az is közre játszott, hogy a súlyos térdsérülést szenvedett Chris Pronger, a világ talán legjobb hátvédje nem játszhatott.

A Red Wings 1998 után először jutott be a konferenciadöntőbe, de Scotty Bowman edző szerint nincs helye ünneplésnek. A csapat minimális célja ugyanis a maximum, a Haseket, Cheliost, Lidströmöt, Brett Hullt, Luc Robitaille-t, Shanahant, Yzermant, Fjodorovot, Larionovot felvonultató "világválogatott" a Stanley-kupa elnyerésén kívül minden más eredményt kudarcként élne meg.

A Montreal Canadienst az - állítólag - rákbetegségéből felépült finn hős, Saku Koivu és az MVP-címre is esélyes hálóőr, Jose Theodore tartja versenyben, bár a kanadaiakat lélekben is megrázhatta a pénteki zakó, amit úgy szenvedtek el a Carolina Hurricanestől, hogy a harmadik harmad elején még 3-0-ra vezettek, aztán a vége - hosszabbítás után - 3-4 lett. Ezzel egyenlítette ki az összesített állást a veterán Ron Francis dirigálta Raleigh-i gárda.

A Toronto-Ottawa tartományi derbin 3-2-re a kevésbé esélyes Szenátorok vezetnek, de hát a Juharlevelesektől még mindig hiányzik a csuklótörés miatt kidőlt svéd centerfenomén, Mats Sundin - mintha csak a Real Madrid nélkülözné Zinedine Zidane-t.

Nyugati-főcsoport, elődöntő:
Detroit Red Wings - St.Louis Blues 4-0 (végeredmény: 4-1)

Colorado Avalanche - San Jose Sharks 3-5 (állás: 2-3)

A keleti elődöntők állása:
Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators 2-3
Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes 2-2

Korábban:

Pohárzápor az Air Canada Centre-ben

Fórum:

NHL, de főleg Capitals