Vágólapra másolva!
A Red Bull Air Race a világ legtehetségesebb pilótái között megrendezett izgalmas verseny, amely a gyorsaságra, a precízióra és a rátermettségre alapszik. A versenyt a repülésnek egy teljesen újfajta, a megszokottnál sokkal dinamikusabb módja jellemzi, amelyet "air racingnek", azaz "légi futamnak" neveztek el.  A "légi futam" idestova negyedik alkalommal kerül megrendezésre, ezúttal tizenegy pilóta részvételével és kilenc nemzetközi helyszínnel.

Az Air Race alapötletét a Red Bull eszelte ki. A koncepciót később a híres magyar pilóta, Besenyei Péter konkretizálta és finomította azzá, amit ma a Red Bull Air Race alatt értünk. A futam szabályai szerint a pilótáknak egy akadálypályán kell átirányítaniuk a repülőgépüket, a lehető legkevesebb idő igénybevételével.

De a gyorsaság nem minden. A legkisebb hiba is óriási pontveszteséggel járhat, hiszen a szlalom pályán végigszáguldó, alacsonyan szálló repülőgép igen könnyen megérintheti a kikerülendő akadályok egyikét.

Az idei futam kilenc városba látogat el világszerte. Az Egyesült Arab Emírségekből indulva, Európán és Amerikán keresztül, egészen Ausztráliáig vándorol a versenyhelyszín. A versenynek otthont adó európai városok között pedig szerepel Budapest is, ahol augusztus 20-án kerül sor a megmérettetésre a Duna vize felett.

A részvevő pilóták soraiban a magyar Besenyein kívül található brit, amerikai, francia, spanyol, német és holland versenyző is. Ez a színes, nemzetközi felhozatal a világszerte legnevesebb és legtehetségesebb pilótákkal büszkélkedhet, így a Red Bull Air Race mindig rendkívül izgalmas versenynek ígérkezik.

A 2006-os "légi futam" március 18-án indult Abu Dhabi városából. Az első futamon elért eredmények szerinti rangsorban az első két helyen amerikai pilóta áll, a harmadikon pedig a már említett Besenyei Péter. A következő futamra a hétvégén kerül sor Barcelonában, ahol minden bizonnyal a legnagyobb támogatást a spanyol Alejandro Maclean fogja majd kapni a közönség soraiból.