Vágólapra másolva!

World Marathon Majors: lett és kenyai előny

Az első kétéves idény felénél a kenyai Robert K. Cheruiyot, illetve a lett Jelena Prokopcuka vezet a World Marathon Majors (WMM) névre keresztelt, egymillió dollár összedíjazású versenysorozatban.

A kiírás szerint minden évben a bostoni, a londoni, a berlini, a chicagói és a New York-i viadalon lehet pontokat gyűjteni, ezek mellett pedig még az adott év világbajnokságának vagy olimpiájának eredménye is beleszámít az összesítésbe.

A végső sorrend - először jövőre - a kétéves ciklus alatt elért legjobb négy eredmény alapján alakul ki. 2007-et követően már minden évben hirdetnek majd győztest, mindig kétéves időszakot figyelembe véve. Ez azt jelenti, hogy a 2008-as sorrendet az az évi, illetve a 2007-es pontok alapján állapítják meg.

A női és a férfi győztes egyformán 500 ezer dollárt kap.

Az egyes viadalokon az első helyért 25, a másodikért 15, a harmadikért 10, a negyedikért 5, az ötödikért 1 pont jár.

A vasárnapi New York-i maratoni viadal két győztese jelenleg az élmezőnyben található, Prokopcka - aki Bostonban második volt - vezeti a nők listáját, a meglepetéselső brazil Marilson Gomes dos Santos pedig diadalával holtversenyben a második helyre került a férfiaknál.

Az élcsoport az első sorozat felénél:

férfiak: 1. Robert K. Cheruiyot (kenyai) 50 pont 2. Haile Gebrselassie (etióp), Felix Limo (kenyai) 25 és Marilson Gomes dos Santos (brazil) 25-25 5. Daniel Njenga (kenyai), Gudisa Shentema (etióp), Martin Lel (kenyai), Bejamin Maiyo (kenyai) és Stephen Kiogora (kenyai) 15-15

nők: 1. Jelena Prokopcuka (lett) 40 pont 2. Berhane Adere (etióp) és Rita Jeptoo (kenyai) 30-30 4. Gete Wami (etióp) és Deena Kastor (amerikai) 25-25 6. Galina Bogomolova (orosz) 16