Vágólapra másolva!
A bostoni, amely idén már a 110. verseny volt, jóval nagyobb hagyományokkal rendelkezik, a berlini, a londoni és a chicagói pályán jobb időeredményt lehet elérni, a földkerekségen mégis a New York-i számít az első számú maratoni futóversenynek. Vasárnap közel negyvenezren dübörögnek át a rajt után a Verrazano-hídon, hogy eljussanak a Cental Parkban kijelölt célba, elhaladva addig kétmillió szurkoló előtt.

Az 1970-ben életre hívott viadal a pénzdíjazása és az induló klasszisok listája alapján is a csúcskategóriába tartozik. Az idei New York-maraton összedíjazása 749 ezer dollár, ebből a férfi és a női dobogósok egyformán 130 ezer, 65 ezer és 40 ezer dollárt kapnak, de érdemes az órára is figyelni. Amennyiben a férfi győztes 2:07:30, a női 2:22:00 órán belül ér célba, 70 ezer dollár bónuszban részesül, a 2:07:43-as, illetve a 2:22:31-es versenycsúcs áttörése pedig 60 ezret fizetne.

Ezek elméletileg nem különösebben leküzdhetetlen időeredmények, hiszen a világcsúcsot a férfiaknál a kenyai Paul Target 2:04:55-tel (2003, Berlin), a nőknél a brit Paula Radcliffe 2:15:25-tel (2003, London) tartja. Az idei rangsort pedig az etióp Haile Gebrselassie 2:05:56-tal (Berlin), az amerikai Deena Kastor 2:19:36-tal (London) vezeti. Ám a New York-i pályán nem könnyű jó időt futni, ezt mutatja, hogy egy éve Tergat 2:09:30-cal, a lett Jelena Prokopcsuka 2:24:41-gyel lett első. Ám sokat mondó a New Yorkban is rajthoz álló Kastor véleménye: "A lényeg, hogy nyerjek, az időeredmény nem számít."

A New York-i győzelem nagy dicsőség, s erre klasszisok sora hajt. A férfiak mezőnyében ott lesz Tergat, a 2004-es olimpiai bajnok olasz Stefano Baldini, az Athénban mögötte ezüstérmes amerikai Meb Keflezighi, a két évvel ezelőtti győztes dél-afrikai Hendrick Ramaala. Utóbbi tavaly egyetlen másodperccel kapott ki Tergattól!

A nőknél is indul a címvédő, azaz Prokopcsuka, Kastorról már szóltunk, rajthoz áll a korábbi világcsúcstartó kenyai Catherine Ndereba, valamint az október 8-i debreceni utcaifutó-világbajnokságon győztes holland Lornah Kiplagat és a bronzérmes kenyai Rita Jeptoo is. Jeptoo idén a bostoni maratonin már győzött. A 2003-as világbajnok Ndereba 2000 óta tizennégy maratonit futott, ebből hetet megnyert, hétszer pedig második volt! Az athéni olimpián ezüstérmet szerzett, éppen Kastort megelőzve.

A New York maraton honlapján fellelhető rajtlistából megtudhatjuk, hogy a közel negyvenezer induló között tizenkét honfitársunk lesz, tíz férfi és két nő. A nevezési díj egyébként nem alacsony, a külföldieknek 164 dollár, igaz, ezért komoly ajándékcsomag is jár.

Forrás: EPA

A New York-i verseny az utolsó állomása az idén rajtolt World Marathon Majors (WMM) névre keresztelt, egy kétéves periódusra kiírt, egymillió dollár összedíjazású versenysorozatnak, amelyhez még a bostoni, a londoni, a berlini és a chicagói viadal tartozik. A pontversenyben a férfiaknál jelenleg a kenyai Robert Cheruiyot vezet 50 ponttal, aki Bostonban és Chicagóban is nyert. A második és harmadik helyen honfitársa, Felix Limo (25), a londoni győztes és az etióp Haile Gebrselassie (25) áll, aki Berlinben érkezett elsőként a célba.

A nőknél az etióp Berhane Adere vezet 30 ponttal, ő Chicagóban nyert, Londonban a negyedik helyen végzett, hárman pedig 25 ponttal rendelkeznek: az etióp Gete Wami Berlinben lett első, s amint már említettük, a kenyai Jeptoo Bostonban, az amerikai Kastor pedig Londonban győzött.

Fábik Tibor