Vágólapra másolva!
24 órás verseny? A teljesítőképesség határainak keresése vagy csak jó kis csapatépítés? Írásunkban beszámolunk az impresszióinkról.

A versenyen az Európa-bajnoki címért versenyző egyéni, illetve 2-4-6-8 fős profi csapato,k illetve elszánt amatőrök vettek részt. A pálya ugyanaz, a cél megegyezik, azaz minél több kört megtenni a kijelölt pályán, csak a sebesség és a csapatok taktikája más egy kicsit... Elmesélni szinte lehetetlen, ott kell lenni és át kell élni az ilyen versenyeken, hisz minden pillanat egy élmény.

Az eseménynek a festői kis városka, Regau adott otthon, amely Ausztria Salzkammergut néven ismert régiójában található. Itt teljesen be vannak rendezkedve a sportturizmusra.

Szombat reggel. Felhők. Komorak és szürkék. Sokan vannak. Csepereg az eső. Ajajajajajajaj. Készülődés. Kivisszük a felszerelés hátralévő részét.

Start. Hatalmas elánnal indulnak neki a versenyzők a távnak. A csapatok kicsit előbb, hogy az utánuk startoló egyéni versenyzők még nagyobb figyelmet kaphassanak a külön starttal. Innen több szálon futnak az események. Egy biztos, a két egyéni versenyzőnk jól van, köröznek és adják az utasításokat. Most zselét kér, majd izotóniás italt, majd vizet, jöhet egy szendvics, most egy kis vitamin, aztán majd az ásványi anyagok, most cipőt kell cserélnem, mert zsibbad a talpam... Így megy 24 órán keresztül.
A csapat tagjai köröznek, pihennek, frissítik a frissítőket, begyűjtik az aktuális állásról az információt, remek kapcsolatot alakítanak ki a szomszédokkal, szurkolnak, fotóznak, előkészítik a lámpákat az éjszakai versenyzésre, mind a csapat, mind a szólóknak, ingáznak a csapatsátor és az étterem között, hozzák a kaját és az innivalókat, kimennek szurkolni a pályára. Működik a csapatszellem.

Lassan besötétedik. Lámpákat fel. A nappali körözés alatt szerzett tapasztalatok ugranak be. Itt egy kanyar, fékezni kell, letörés, jaj, a szemembe világítanak, nem látok, hopp, itt volt egy gödör. A hosszú lejtőkön hűvös szél fogad, a Hold ki-kibukkan a felhők mögül. Ilyenkor lekapcsolom a lámpákat. Hatalmas érzés.
Fél 8. Kiteszik az aktuális eredményeket. A csapatok belehúznak, ezerrel terhelik a pedálokat, megpróbálják befogni az előttük lévő csapatokat. Az egyéni versenyzők fásult, darabos mozgással haladnak. Minden porcikájuk fáj. De csak róják a köröket. Alex már kólázik. Hédi szendvicset kér inkább. Megáll, kis talpmasszázs, hátha javít a helyzeten. Számolgatjuk, milyen tempót, hány kört kell menni, hogy meglegyen az a Európa-bajnoki dobogós helyezés.

Dél. A versenyt leintik, az utolsó emberek is befutnak. Menetrendszerűen jön az eredményhirdetés. Nagy Hédi az Európa-bajnoki futamban 3. , Szakál Alex kategóriájában első, az Európa-bajnoki futam összetett 7. helyezettje, csapatunk is 3. lett. Hédi és Alex még interjút ad a tv-nek, pakolunk és indulunk is haza... Jövőre is ott a helyünk.