Vágólapra másolva!
Körülbelül egymillió néző vonult ki Barcelonában a Bogatell Beachre, hogy lássa, amint Besenyei Péter biztos fölénnyel legyőz tíz világklasszis pilótát a Red Bull Air Race második fordulóján. Besenyei így még az amerikai favoritoknak, Kirby Chamblissnek és Mike Mangoldnak is bizonytalanná tette a pozícióját.

Az Air Race első, Abu Dhabiban megrendezett fordulóján Besenyei a harmadik helyen végzett, míg a két legfőbb esélyes, a már említett amerikai pilóták az első két pozíciót foglalták el. Most azonban fordult a kocka. A szombati kiemelkedő eredménynek köszönhetően az összesítésben a három élpilóta 10-10 ponttal holtversenyben áll az első helyen.

Besenyei az első légifutam alkalmával igen nagy hátrányban volt, hiszen műszaki problémák miatt nem indulhatott a saját repülőgépével, így kölcsöngépet kellett vezetnie. A szombati versenyen azonban új masinájával már semmi sem állhatott az útjába. A magyar pilóta győzelmét elsősorban ennek az Edge 540-es csúcsmodellnek tulajdonította.

"Nagyon boldog vagyok az új gépemmel" - nyilatkozta Besenyei Péter. "Jóval gyorsabb az előzőnél, és igazán nagy előnyt biztosított számomra. De mindennél jobban magával ragadott az a fantasztikus érzés, hogy teljes hat másodperccel legyőztem Mike Mangoldot."

Mangold már a verseny előtt igen kevés önbizalommal nyilatkozott: "A legjobban magamtól félek. Odafent az óramutatóval viaskodom." A U.S. légierő hajdani Top Gun-pilótája továbbá beismerte, hogy bár Besenyei és Chambliss igen komoly ellenfelek, a levegőben valójában önmagát kell legyőznie.

Bár a spanyol Alejandro Maclean óriási támogatást kapott a partot benépesítő közönségtől, ez - a várakozásokkal ellentétben - mégsem volt elég számára a hetediknél jobb helyezés eléréséhez. Így a Red Bull Air Race most már nyilvánvalóan a három első helyezett, Besenyei, Chambliss és Mangold között fog eldőlni.

A következő légifutamra Berlinben kerül sor május 27-én. A Red Bull Air Race a továbbiakban ellátogat számos európai városba - köztük Budapestre is -, majd Amerikába, s végül a döntőt november 19-én, Ausztráliában rendezik meg.