Vágólapra másolva!
Európa egyik legnagyobb légi parádéja kezdődik meg szombaton délelőtt Kecskeméten, a katonai repülőtéren - hangzott el pénteken az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

- A nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató rangját jelzi, hogy 17 ország 104 repülőgépe lesz jelen a kétnapos bemutatón. - közölte Gömbös János, a repülőnap szervezőbizottságának elnöke, megjegyezve, hogy az előkészületek csaknem egy évig tartottak.

Hozzátette: a repülőnap kapcsán 3.500 ember dolgozik majd, akik a repülés biztosításán túl, a látogatók ellátásáról és a közlekedés rendjének fenntartásáról is gondoskodnak.

- A kétnapos rendezvény nem csupán repülőnap, hanem jól fogja tükrözni, hogy "mit tud az önkéntes magyar honvédség", ugyanis a légi bemutatók mellett, a szárazföldi csapatok haditechnikája is felvonul. - mondta a szervezőbizottság elnöke.

Beszámolója szerint a magyar honvédség szárazföldi csapatainak 35 haditechnikai eszközét szemlélhetik meg közvetlenül a repülőnap vendégei.

Az idei év újdonsága lesz, hogy a betonon egy Forma 1-es autó versenyez majd a levegőben repülő Gripen-vadászgéppel. Mint ismeretes a svéd vadászgépek jövőre már Magyarországra érkeznek.

Gömbös János a fő látványosságok közé sorolta az olasz, illetve a török haderő képviseletében érkező repülőgépek kötelékben való repülését.

Kitért arra is, hogy a legutóbbi, két évvel ezelőtti rendezvény tapasztalataiból okulva, nagy hangsúlyt fordítottak a közlekedés gyorsítására, a forgalmi dugók megakadályozására.

Hangsúlyozta: az autópályák városba vezető leágazásai mellett ingyenes parkolók lesznek, ahonnan szintén díjmentesen szállítják el majd a vendégeket a repülőtérre.

A honvédség összesen 500 ezer négyzetméternyi ingyenes parkolót alakított ki.

Gömbös János megjegyezte, a repülőtér közelében lesznek fizető parkolók is, amelyeket magáncégek alakítottak ki, de aki nem akar fizetni, az keresse az ingyenes parkolókat.

A vasárnap este záruló, immár ötödik alkalommal sorra kerülő nemzetközi repülőnapot szombaton délelőtt 10 órakor Juhász Ferenc honvédelmi miniszter nyitja meg.