Vágólapra másolva!
Szegeden szerdán kezdődik minden idők legnagyobb kick-box világbajnoksága, amelyen nyolcvannégy ország közel ezer versenyzője indul, köztük ötvenegy magyar. Ugyanakkor a sportág történetének legeredményesebbjével, a hatszoros vb-aranyérmes Pesuth Ritával a világbajnokság háziasszonyaként találkozhatunk.

- Nem fáj a szíve, hogy hazai rendezésű világbajnokságon nem indulhatott, és most itt lenne a lehetőség? - kérdeztük Pesuth Ritát, aki 1999-ben nagyon fiatalon, 25 évesen már abbahagyta a versenyzést.
- Ha majd a döntőkhöz érünk, és nagyon jó lesz a hangulat a csarnokban, bizony meglehet, hogy picit fájni fog a szívem. S megmondom őszintén, jómagam is kíváncsian várom, hogy valóban így lesz-e. De ezzel együtt most is vallom, hogy én akkor hagytam abba a versenyzést, amikor éreztem, eljött az a pillanat, hogy ezt meg kell tenni. És igazából semmiféle hiányérzet nem maradt bennem.

- Ha a versenyzést abba is hagyta, edzésekre lejár?
- Az elég hamar világossá vált számomra, hogy magát kick-boxot hobbi szintem nem lehet folytatni. Mert ez mégse egy szabadidős tevékenység, hanem kemény sport, ami mérkőzésekből, küzdelmekből áll. Van viszont az úgynevezett kick-box aerobik, amit a mozgás öröméért is lehet űzni, és én inkább ebbe az irányba mentem el. No és főleg futok, ami azért érdekes, mert a versenyzői koromban, amikor muszáj volt, kifejezetten utáltam futni. Most viszont hajlandó vagyok korán felkelni, csak azért, hogy fél nyolckor elindulhassak harminc-negyven percet futni.

- A visszavonulása óta azért nyomon követi a kick-box történéseit?
- Hogyne, olyannyira, hogy azóta is ott voltam minden világ- és Európa-bajnokságon. Csak most már egészen más szerepkörben, a média képviseletében. Forgattam, riportokat készítettem, intéztem a sajtóügyeket, s ahol tudtam, segítettem a csapatnak.

- Most a vb háziasszonyaként mi lesz a feladata?
- Főleg a hazai és a nemzetközi sajtóval való kapcsolattartás, szóval az újságírók hozzám jöhetnek majd, ha bármi gondjuk, problémájuk akad. Így aztán tökéletesen képben kell lennem mindennel, ami a vb-n történik.

- S egyúttal most is dolgozik a médiában?
- Igen, az RTL Klubnak én leszek a szakkommentátora, és segítek a napi összefoglalók elkészítésében.

- No és a szakértő mit vár a magyar csapattól?
- Nagyon jó szereplést, és azt, hogy Debreczeni Dezső, akivel szinte gyerekkorunktól kezdve együtt sportoltunk, s most semi-contactban és lightban is indul, megszerezze a hatodik, esetleg a hetedik világbajnoki címét is. Igaz, hogy hét arannyal megelőzne engem, de én mégis nagyon boldog lennék.

Fábik Tibor