Vágólapra másolva!
Folytatódott a sportági konzultációk sorozata a Magyar Olimpiai Bizottságban, csütörtökön a tenisz és a szörf képviselői számoltak be az aktuális helyzetről, illetve a pekingi tervekről, ez utóbbiak esetükben elsősorban a részvétel kiharcolására összpontosulnak.

A teniszezőknél kizárólag a világranglista számít a kvalifikációnál, illetve az, hogy az adott játékos hajlandó-e játszani a Davis-, illetve Fed Kupa-csapatban. E tekintetben egyelőre a hölgyeknél jobb a helyzet, hiszen az újabban egy ausztrál edző irányításával készülő Czink Melinda már a száz között jár (egészen pontosan a 93.), az idei junior Grand Slam-tornákon parádézó Szávay Ágnes pedig párosban már a 90. a felnőttek között. Papp Sándor szakmai igazgató szerint az utóbbi sportoló megfelelő edzésmunkával és versenyeztetéssel akár az ötvenedik helyig is eljuthat. Elhangzott, hogy Kapros Anikó, valamint Kuti Kis Rita idén nem volt hajlandó együttműködni a szövetséggel, s a jövőben ez talán változhat, ellenkező esetben a válogatottság lemondása miatt biztosan nem szerepelhetnek Pekingben.

A férfi vonalon nem volt komolyabb előrelépés az utóbbi időben, mindazonáltal a szövetség vezetői remélik, az egyre szervezettebben folyó központi felkészülés meghozhatja az eredményt. Fizikai követelményrendszert állítottak fel, az olimpiai kerettagokat időről időre tesztelik a Sportkórházban, hogy megfelelnek-e a kritériumoknak, a válogatott játékosai pedig hetente kétszer közös edzéseken vesznek részt a Városmajorban, sőt a versenyeztetésükhöz is igyekeznek segítséget nyújtani.

A színvonal emelkedéséhez hozzájárulhat az is, hogy jövőre már akárki nem állhat oda a pályára edzést tartani: az a klub, amelynél edzői engedély nélküli tréner dolgozik, nem részesül a szövetségi támogatásból. Az anyagi helyzeten ugyanakkor nem lendít, hogy világviszonylatban az ITF-nél az egyik legmagasabb az éves "tagdíj", a számla nemrég érkezett meg az MTSZ-hez, 20 ezer dollárról.

A szörfösöknél érdekes a helyzet: a világszövetség egy nagyobb tesztelést követően új olimpiai "hajóosztályt" alkotott, amely ugyan a gyengébbek számára is esélyt kínál - hiszen mindenki most ismerkedik az eddig még csak nem is létezett deszkákkal -, viszont komoly anyagi terhet ró a sportág szereplőire. A Neil Pryde R-SX deszkákat gyártó cég képviselői megígérték, hogy a technológiát átadják a riválisoknak, de ebből nem lett semmi, így a vállalat monopolhelyzetben van, s ennek megfelelően az eredetileg 3000 eurósra saccolt ár már 4000-nél tart, vagyis egyetlen, az olimpián használatos deszka a teljes felszereléssel együtt egymillió forintba kerül.

Jelenleg két ilyen deszka van Magyarországon. Az egyik az Athénban is szerepelt Gádorfalvi Ároné - aki nemsokára Ausztráliában készülhet -, a másik a vitorlás felmenőkkel büszkélkedő Dettre Diáé.

Az átállás éve miatt idén válogatott felkészülés nem volt a szörfösöknél, a kerettagok jelenleg azon vannak, hogy - ki felülről, ki alulról - elérje az új deszkához ideális, 78 kilós testsúlyt (ez négy kilóval több, mint ami a korábbi olimpiai hajóosztályhoz kellett).

A MOB részéről elhangzott: üdvös volna, ha a pekingi játékokra kvalifikáló szörfösök nem elégednének meg pusztán a részvétellel - mint Athénban -, hanem egy kicsit küzdenének is a még jobb helyezésekért.